Про дипломи і якість знань

Дмитро Вовнянко

З новою зрадою! Прем’єр Гройсман під час зустрічі зі студентами НТУУ «Київський політехнічний інститут» заявив, що їхні дипломи нікому нафіг не потрібні.

Гарно звучить? А тепер деталі.

Дослівно прем’єр сказав таке: “Не вам, не мені ваш диплом не потрібний. Вам, вашим батькам і мені потрібні ваші знання, і ваш успіх… І коли ви прийдете на роботу після закінчення університету з дипломом, просто з дипломом… Вас можуть не взяти. Якщо ви прийдете на роботу з дипломом, який підтверджує якість ваших знань – ви будете успішні”.

Так от, під цими словами прем’єр-міністра України, я готовий підписатися. Не те що під кожним словом – під кожним пробілом.

Працюючи інженером, я бачив чимало молодиків з ду-у-у-уже крутими дипломами відомих українських вишів – але ті випускники ані балку на міцність розрахувати не могли, ані кількість і діаметр болтів підібрати були нездатні, ані посадки, на яку садять шестерні, не пам’ятали. Про їхню здатність керувати високообдарованими, виключно сумлінними, і ніфіга не лінивими українськими робочими, я взагалі промовчу.

Працюючи інженером, я неодноразово чув від випускничка заяви, мовляв, “мені платять мало, я хочу як у тебе”. На що я їм відповідав: “Як у мене – через заводський цех, три роки командування зміною ремонтників та кілька приватних фірм, де за кожне своє рішення відповідаєш власним гаманцем”. Я не був гарним студентом. Прогулював я, і здавав іспити не краще за багатьох. Але в моєму житті був завод, де я для себе відкрив, для чого мене навчали, і почав перечитувати інститутські конспекти як науково-популярний журнал. Але я їх таки перечитував. Я таки шукав для себе кращу роботу і вчився зважувати свої рішення і за них відповідати.

Працюючи інженером, я неодноразово чув запитання “а що ти закінчував?”, з підтекстом “де навчають на таких як ти?” Щоразу в мене воно викликало подив. Та хто вам сказав, що наявність диплома, робить з вас спеціаліста, якому мусять платити певні гроші? Хто вам сказав, що вийшовши з вишу, ви не мусите постійно самовдосконалюватися і зростати як фахівець? Хто сказав, що ви не мусите постійно шукати собі кращіх умов самореалізації як спеціаліст? Хто сказав що вам мусять застелити дорогу килимом і гарну з/п та сприятливі умови – забезпечити?

Та ні! Сама люба, сама.

Я не хочу сказати, що я екстра-шикарний інженер – знаю набагато кращих. Але як же ті кращі ішачать?!! Як вони вкалують!!! Вони не ведуть блоги – їм нема коли. А якщо і ведуть – то на глухо професійні теми. І почали вони як раз з інституту, де вони як раз набиралися знань і опановували фах, а не відбували години, бо так батьки хотіли.

І під цими словами прем’єра Гройсмана вони також підпишуться без заперечень.

Автор