Про «нормандську зустріч» 9 грудня

Vasyl Skorobohach

Пам’ятаєте історію з закриттям тютюнових фабрик?

Коротко хронологія:

4 жовтня 2019 р. «Слуги народу» прийняли в другому читанні законопроект №1049, серед іншого поправку самізнаєтечийого депутата Дубинського про переросподіл на тютюновому ринку. Йшлося про зменшення в ціні пачки цигарок маржі виробників на користь збільшення маржі торгівлі (наступний логічний крок – поява на ринку самізнаєтечийого тютюнового «трейдера»). Детальніше тут.

9 жовтня 2019 р. Ошелешені такою хуцпою виробники (“Філіп Морріс Україна”, “Бритіш Американ Тобако Україна”, “JTI Україна”, “Імперіал Тобакко”) дали прес-конференцію, де пояснили, що не будуть працювати «на дядю» і краще закриють виробництво. JTI Україна скоротила у другій половині жовтня виробництво на 73% і подала у ДФС заяву на повернення сплаченого авансом акцизу 300 млн. грн. БАТ Україна пішла далі і 18 жовтня повністю зупинила свою фабрику у Прилуках.

7 листопада 2019 р. відбулася зустріч тютюнових виробників з Зеленським, на якій вони переконали його не підписувати прийнятий ВР законопроект до видалення поправки про тютюнову націнку. Вже 8 листопада тютюнові фабрики почали відновлювати виробництво.

20 листопада 2019 р. Зеленський на форумі “Україна росте разом зі мною” видав школярам:
“Тютюнові компанії з нами сперечаються. Ми хочемо ПІДВИЩИТИ ПОДАТКИ на тютюн… і вони кажуть, що ми зупинимо фабрики, по 20-30 тисяч в області людей залишаться без роботи… У вас є можливість підняти, і це перевірено Європою і Америкою, що зменшується кількість людей, які палять, коли піднімаються податки на тютюн. Але є ризик, що якісь люди втратять роботу. Що б ви робили?”.

Він навіть не зрозумів, про що йшлося! Про податки взагалі не йшлося. Розмір акцизів регулюється зовсім іншим законом, і їх підвищення вже розписано на роки вперед. В поправці йшлося про переділ ринку, про збільшення контрафакту і контрабанди, а відтак і зменшення надходжень до бюджету тютюнових акцизів (~60 млрд. грн на рік) і ПДВ (~20 млрд. грн на рік).

Ноль розуміння. Ноль занурення у питання. Є тільки мистецтво презентації доповідачів. Прийшли одні, кажуть – «Треба таке прийняти, ЗОЖ всі діла, це добре». «😍Ну що ж, справа потрібна, здоров’я нації – то святе. Я – Президент цієї країни! Приймайте, я підпишу», – схвалив президент.
Прийшли інші, кажуть – «Це ж повний треш, це безробіття 100500 простих людейтм». «😟Ой, прості люди не мають страждати. Я – Президент цієї країни! Такий поганий закон не підпишу» – підтримав президент.

Ви розумієте, чому за «доступ до тіла» йде така боротьба? Бо такого болванчика центри впливу можуть завжди розвернути в потрібну їм сторону. Головне – заблокувати доступ до нього конкурентів. Про це говорить кричить вже стільки різних людей з різних політичних таборів (в тому числі й з найближчого оточення), що не чує тільки глухий.

До чого тут «нормандська зустріч» 9 грудня? Ніхто не знає, куди розвернуть болванчика там.

ПС. Болванчик – 1) фігурка з порцеляни у вигляді сидячого божка, що киває головою; 2) перен. самовдоволена і обмежена людина