Вечірній брифінг пресцентру Об’єднаних сил 28.11.2019 (мапа)

Впродовж поточної доби, 28 листопада 2019 р., збройні формування Російської Федерації 5 разів порушили режим припинення вогню. Противник обстріляв позиції наших підрозділів з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів та іншої стрілецької зброї.

2 обстріли позицій українських захисників російські окупаційні війська здійснили у районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання ” ПІВНІЧ”:
неподалік Новолуганського – з РПГ та стрілецької зброї, з великокаліберними кулеметами включно;
поблизу Троїцького – зі станкових протитанкових і автоматичних гранатометів та великокаліберних кулеметів.

В районі відповідальності оперативно-тактичного угруповання “СХІД” противник здійснив 3 обстріли по укріпленнях Об’єднаних сил:
неподалік Новотроїцького – з ручних протитанкових гранатометів;
поблизу Березового – зі стрілецької зброї;
біля Красногорівки – з СПГ та великокаліберних кулеметів.

Поточної доби втрат внаслідок обстрілів серед військовослужбовців зі складу Об’єднаних сил не було.

Сьогодні, 28 листопада, набрав чинності Порядок в’їзду осіб, переміщення товарів на тимчасово окуповані території у Донецькій та Луганській областях і виїзду осіб, переміщення товарів з таких територій, що затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 17 липня 2019 року № 815.

На ділянці розведення №1 (Станиця Луганська) ДСНС України провело технічне обстеження ділянок місцевості з обох боків від дороги в районі лісосмуги та мосту. Відбулось встановлення трьох Державних прапорiв на другому, четвертому та п’ятому стовпах від відновленого мосту у напрямку КПВВ «Станиця Луганська».

На ділянці розведення №2, у районі населеного пункту Золоте Луганської області, здійснюються заходи моніторингу дотримання режиму ТИША.

На ділянці розведення №3, в районі населеного пункту Богданівка Донецької області, сьогодні, силами та засобами ДСНС України проведено демонтаж 3 бліндажів та вилучено 57 вибухонебезпечних предметів.

27 листопада збройні формування Російської Федерації 9 разів порушили режим припинення вогню. Противник обстріляв позиції підрозділів Об’єднаних сил із гранатометів різних систем та стрілецької зброї, з великокаліберними кулеметами включно.

Факти ворожого вогню було зафіксовано неподалік Старогнатівки, Красногорівки, Мар’їнки, Шумів, Водяного, Березового, Південного та Попасної.

Упродовж минулої доби поранень внаслідок обстрілів зазнали два військовослужбовці Об’єднаних сил. Ще один наш захисник отримав бойову травму.

Вчора, представниками Національної поліції України та військовослужбовцями Національної гвардії України зі складу Об’єднаних сил серед цивільного населення розкрито 4 крадіжки, 1 грабіж, 1 факт незаконного обігу вогнепальної зброї та 22 факти незаконного обігу наркотичних засобів.

Через контрольні пункти в’їзду-виїзду на контрольовану Об’єднаними силами територію в’їхали 19848 особи та 2404 транспортних засобів. У зворотному напрямку лінію зіткнення перетнули 21210 осіб та 2401 транспортний засіб. В пропуску через лінію розмежування, з різних причин, було відмовлено 42 особам.

Військово-цивільні адміністрації та правоохоронні органи в районі проведення операції працюють у режимі “Жовтий”, який введено 28 жовтня 2019 року.

Підрозділи Об’єднаних сил дотримуються умов припинення вогню та перебувають напоготові до будь-яких підступних та провокаційних дій противника.

Слава Україні!

Джерело

 

ООС. УВАГА!!! Новий порядок в’їзду осіб

Сьогодні, 28 листопада, набирає чинності Порядок в’їзду осіб, переміщення товарів на тимчасово окуповані території у Донецькій та Луганській областях і виїзду осіб, переміщення товарів з таких територій, що затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 17 липня 2019 р. №815.

Зокрема, у ньому зазначено, що в’їзд/виїзд осіб, у тому числі транспортних засобів, за допомогою яких вони переміщуються, а також переміщення товарів на тимчасово окуповані території та з таких територій здійснюється виключно через визначені контрольні пункти. Їх кількість та місцезнаходження визначаються рішенням Командувача об’єднаних сил.

Для перетинання лінії розмежування іноземцями та особами без громадянства необхідно пред’явити будь-який документ, визначений статтею 15 Закону України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» і мати дозвіл фізичній особі.

Громадяни України в напрямку тимчасово окупованої території можуть слідувати за умови пред’явлення паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон, тимчасового посвідчення громадянина України на підставі дозволу фізичній особі.

Також діють вимоги щодо неповнолітніх українців. Так, громадяни України, які не досягли 14-річного віку прямують на ТОТ за паспортом громадянина України для виїзду за кордон або свідоцтвом про народження, а громадяни України віком від 14 до 16 років – за паспортом громадянина України або паспортом громадянина України для виїзду за кордон з дотриманням вимог пунктів 3-6 Правил передбачених Постановою Кабміну від 27 січня 1995 р. № 57. Дозвіл фізичній особі на них видається особі, що здійснює супровід.

Варто додати, що нотаріально-посвідчена згода другого з батьків (усиновлювачів) не вимагається у разі коли дитина повертається на ТОТ у супроводі того законного представника, з яким здійснила виїзд.

Крім того, з метою забезпечення права громадян України на освіту надано можливість в’їзду на ТОТ та виїзду з неї громадян України віком від 14 до 16 років, які навчаються в закладах освіти на контрольованій українською владою території, без супроводу законних представників, які проживають на ТОТ, – за наявності документа, що підтверджує навчання у закладі освіти на контрольованій території України та на підставі дозволу фізичній особі.
Разом з тим варто зазначити, що в’їзд на тимчасово окуповану територію України громадян України, які виїхали з цієї території для оформлення документів, здійснюється за умови пред’явлення довідки, виданої територіальним органом або територіальним підрозділом ДМС.

Також необхідно звернути увагу, що під час виїзду з тимчасово окупованих територій громадяни України повинні мати дозвіл фізичній особі та пред’явити будь-який документ, що підтверджує громадянство України.

Крім того, перетин лінії розмежування в напрямку підконтрольної українській владі території громадянами України, які не досягли 14-річного віку відбувається за умови пред’явлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон або свідоцтва про народження, а громадянами України віком від 14 до 16 років – за паспортом громадянина України або паспортом громадянина України для виїзду за кордон в супроводі законних представників на підставі дозволу фізичній особі, виданого особі, що здійснює супровід.

Виїхати з ТОТУ можливо і за довідкою, що підтверджує подання документів для подальшого оформлення і отримання паспорта громадянина України, паспорта громадянина України для виїзду за кордон, яка видана територіальним органом або територіальним підрозділом ДМС. Також громадяни України, які народилися на ТОТ і не отримали свідоцтво про народження українського зразку, виїжджають з тимчасово окупованої території разом з супроводжуючою особою та за її паспортним документом і документами, що підтверджують факт їхнього народження.

Держприкордонслужба звертається до усіх громадян із проханням детально ознайомитись з умовами перетинання лінії розмежування та за необхідності оформити для дітей паспорти громадян України або закордонні паспорти, аби під час перетинання лінії розмежування не виникало проблемних питань.

Джерело

 

Щоденний звіт №282/2019, опублікований Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ в Україні (СММ) 28 листопада 2019 року

На основі інформації, що надійшла від моніторингових команд станом на 19:30, 27 листопада 2019 (за східноєвропейським часом)

Цей звіт надається для ЗМІ та широкого загалу. Офіційною версією звіту є текст англійською мовою

Короткий виклад

  • СММ констатувала зменшення кількості порушень режиму припинення вогню в Донецькій області та збільшення кількості таких порушень у Луганській області, якщо порівнювати з попереднім звітним періодом.
  • За спостереженнями Місії, деякі раніше зафіксовані позиції Збройних сил України та збройних формувань на ділянці розведення сил і засобів у районі Золотого були повністю або частково демонтовані.
  • Спостерігачі бачили, як співробітники Державної служби України з надзвичайних ситуацій засипали траншеї на ділянці розведення в районі Петрівського, а бліндаж і траншею збройних формувань, розташовані безпосередньо за межами ділянки розведення, було частково демонтовано та засипано.
  • Члени патруля Місії бачили, як працівники з непідконтрольних урядові районів встановлювали поруччя на металевій конструкції мосту біля Станиці Луганської.
  • Спостерігачі уточнювали інформацію про труднощі, з якими стикаються цивільні особи на пунктах пропуску уздовж лінії зіткнення.
  • Команди СММ здійснювали моніторинг дотримання режиму припинення вогню для уможливлення проведення ремонтних робіт на життєво важливих об’єктах цивільної інфраструктури з обох боків лінії зіткнення.
  • Обмеження свободи пересування СММ тривали, зокрема в місці розміщення відведеного важкого озброєння в підконтрольному урядові районі Донецької області та в непідконтрольних урядові Новоазовську та Верхньошироківському у південній частині Донецької області.

Завантажити повну версію звіту (PDF)

Таблиця порушень режиму припинення вогню

Мапа згаданих у звіті населених пунктів

Джерело