Верховний Суд звернувся до Конституційного Суду щодо конституційності положень законів про судову реформу

Верховний Суд звернувся до Конституційного Суду України з поданням щодо конституційності окремих положень Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та Закону України «Про Вищу раду правосуддя» у редакції Закону України 193-IX «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування».

Таке рішення судді ВС ухвалили сьогодні під час засідання Пленуму Верховного Суду.

Верховний Суд наголошує на неконституційності повторної перевірки на компетентність, доброчесність та професійну етику суддів Верховного Суду через скорочення Верховного Суду. Також Пленум ВС звертає увагу на неконституційність положень, які зменшують заробітну плату суддям та визначають порядок дисциплінарної відповідальності суддів. Крім цього, неконституційними Верховний Суд вважає визначений законом порядок формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та порядок звільнення членів ВРП новим органом, не передбаченим Основним Законом.

«Ми сподіваємось, що КСУ розгляне наше подання у найкоротші строки, щоб убезпечити судову систему від початку впровадження неконституційних положень цих законів», – зауважила Голова Верховного Суду Валентина Данішевська.

Джерело