Міжнародний суд ООН у Гаазі визнав свою юрисдикцію над судовим позовом України проти Росії

Петро Порошенко

Вітаю Україну з важливим рішенням Міжнародного Суду ООН в Гаазі!

Попри всі маніпуляції та фейки Росії, своєю аргументованою позицією Україна переконала Високий Суд продовжити розгляд справи. Рішення Суду вкотре доводить, що увага міжнародної спільноти прикута до російської агресії, питання ані Донбасу, ані Криму не закриті, а постійне членство в РБ ООН не є індульгенцією від відповідальності.

За минулі п’ять років ми пройшли довгий і складний шлях у доведенні істини. Ми довели, що сила права потужніша, ніж право сили. Однак, попереду ще чимало роботи і шлях до остаточної перемоги буде непростим.

Важливо не послаблювати тиск, боротися за перемогу, не йти на жодні компроміси з агресором, який прагне будь-якою ціною уникнути відповідальності та нав’язати мир на власних умовах. Сподіваюся, що українське керівництво продовжить боротьбу і забезпечить притягнення Росії до міжнародної відповідальності!


Ірина Геращенко

Прекрасні новини з Міжнародного суду ООН ( з Гааги).

Суд визнав прийнятною скаргу у справі України проти РФ щодо порушення Росією Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму.

Росія буде відповідати за свої злочини на Донбасі .

Пишаюся Lana Zerkal і всією командою дипломатів, юристів, які кілька років ведуть цю справу. Ви круті.


Про що йдеться

У вчорашньому пості з Гааги Лана Зеркаль пояснює суть справи.

* * *

Lana Zerkal

Ми знову в Гаазі. Цього разу в очікуванні.

Вже завтра Міжнародний Суд ООН оголосить своє рішення щодо попередніх заперечень Російської Федерації у справі про застосування і тлумачення Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

Це буде складний день і важливий водночас. Завтра стане зрозуміло, який саме підхід застосовуватиме Суд до цієї справи. Чи буде це виключно формальний підхід, на застосуванні якого наполягає РФ, чи Суд пристане на позицію України та зважатиме на те, що гібридна агресія вимагає гібридної реакції на неї.

Ми протистояли і протистоїмо росіянам на багатьох фронтах, починаючи від військового, закінчуючи інформаційним і кібер фронтами.

Але є ще один – юридичний. Окрім агресії Росія вдалась до порушення численних норм міжнародного права. Нашою відповіддю і реакцією є використання різних майданчиків для притягнення Росії до міжнародної відповідальності за такі порушення.

Хочу нагадати, про яку саме справу йдеться. У 2017 році після належного виконання всіх виснажливих досудових процедур ми звернулися до Світового Суду з проханням розглянути спір щодо нехтування Росією згаданими вище Конвенціями. У 2018 році ми подали свій Меморандум, який детально фіксує і описує кожний факт порушення Росією своїх міжнародно-правових зобов’язань.
Росія вирішила не відповідати на наш меморандум та скористалась своїм правом висловити заперечення щодо наявності у Суду юрисдикції, затягуючи Суд і нас у свою улюблену юридично-казуїстичну гру.

Завтра Суд оголосить своє рішення щодо заперечень Росії по юрисдикції. Президент Міжнародного Суду ООН Суддя Юсуф на засіданні, яке розпочнеться о 16 годині за київським часом, зачитає резулятивну частину рішення, яка і визначить, яким чином наш позов буде рухатись далі.

Прогноз міжнародних судових рішень – дуже невдячна справа, особливо, якщо тобі протистоїть постійний член Ради Безпеки ООН, який має стійке лобі.

Але повернемось до юридичної складової.

Суд вперше розглядає Міжнародну конвенцію про боротьбу з фінансуванням тероризму. Це єдиний інструмент, який дозволяє притягнути до відповідальності за фінансування тероризму. Чи Суд стане на захист сотень людей, які постраждали від спонсорованого Росією тероризму, включаючи жертв катастрофи МН17, актів тероризму в Маріуполі, Краматорську, Волновасі? Відповідь на це питання ми дізнаємось завтра.

Що стосується Конвенції з протидії расовій дискримінації. Тут питання, чи погодиться Суд дати належну оцінку політиці Росії в Криму, спрямованій на залякування і культурне знищення українців та кримських татар, або ж пристане на пропагандистські аргументи Росії.
Відповіді ми отримаємо вже дуже скоро. Після оголошення Рішення Суду я детально поясню кожний його пункт і його вплив на подальший розвиток справи.

Мушу зізнатися, ми з командою хвилюємося і готуємося до оголошення рішення. Знаємо, що в Києві за нас тримають кулаки багато тих, які допомагали нам зі справою, правоохоронці, представники різних органів державної влади, представники громадськості та просто небайдужі.

А поки keep calm and love Ukraine.

* * *

Ми це зробили! Беззаперечна перемога України на одному з найвпливовіших судових майданчиків світу стала реальністю.

Буквально вчора ми з вами обговорювали, яку сторону обере Суд. А вже сьогодні Суд безпрецедентною кількістю голосів став на сторону України, на сторону кожного постраждалого на Донбасі і їх родин, за кожного кримського татарина і етнічного українця, які сьогодні знаходяться в тимчасово окупованому Криму.

Це – перемога засадничих норм і принципів міжнародного права, перемога права над силою.

Ось як виглядає резулятивна частина рішення Суду:

Суд,

(1) Тринадцятьма голосами до трьох,
Відхиляє попереднє заперечення Російської Федерації щодо відсутності у Суду юрисдикції на підставі частини 1 Статті 24 Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму;

(2) Тринадцятьма голосами до трьох,
Постановляє про наявність юрисдикції на підставі частини 1 Статті 24 Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму;

(3) П’ятнадцятьма голосами до одного,
Відхиляє попереднє заперечення Російської Федерації щодо відсутності у Суду юрисдикції на підставі Статті 22 Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації;

(4) Одноголосно,
Відхиляє попереднє заперечення Російської Федерації щодо неприйнятності Позову України в частині за Міжнародною конвенцією про ліквідацію всіх форм расової дискримінації;

(5) П’ятнадцятьма голосами до одного,
Постановляє про наявність юрисдикції на підставі Статті 22 Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації розглядати вимоги України за цією Конвенцією, а також про прийнятність Позову у частині цих вимог.

Наша справа в повній мірі рухається далі. Суд розглядатиме всі наші вимоги і докази по суті!

Я хочу подякувати всім і кожному, хто ці 5 років працював над підготовкою цієї справи! Без внеску кожного з вас цієї перемоги не було би!


 

Автор