Вова, міняй спічрайтерів (фото)

Тамара Горіха Зерня

Переглянула виступ Зеленського на форумі YES. Причому спочатку фуршетну частину, там, де він розважає комічними скетчами гостей за накритими столами, під дзвін бокалів і виделок, а потім промову, яку він виголосив у якості президента України.

Щодо виступу у складі «Кварталу» маю тільки одне зауваження. Номер «поважний гість і його перекладач» не просто з бородою. Це доісторичний гумор, він скис, засмердівся і перестав смішити ще за часів Штепселя з Тарапунькою, ще молодий Райкін на ньому виїжджав.

Попереду у нас багато трагічних дат: крім щоденних обстрілів і загиблих на фронті у нас наближаються роковини Голодомору, потім річниця ДАПу. Знову ж таки, зустріч у нормандському форматі маячить на горизонті. Тобто буде достатньо форумів, де зберуться нудні серйозні чоловіки й жінки, і тобі захочеться якось розрядити обстановку, розвеселити присутніх. Поговори зі своїм сценаристом, хай прошерстить не лише радянську фільмотеку, а й записи американських і європейських стендаперів, по можливості не дуже древні. Поставте п’ятирічний ліміт, чи що? Я впевнена, ви знайдете цінний матеріал для творчого опрацювання.

І міняй спічрайтера. Я розумію, офіційні спічі зараз пише хтось із «квартальних», чисто для економії, щоб гроші із сім’ї не виходили. Але у вас там великий колектив, ну пошуршіть по кадрах, може хтось із студентів є, стажери? Ну це ж немислимо, коли двадцятихвилинний виступ перед європейськими політиками базується а) на примітивній метафорі; б) на відвертій брехні; в) створює для світових ЗМІ картину убогої, нещасної, обкраденої України із половиною вареника в зубах.
Як би м’якше сформулювати. Те, що можна козлу, того не можна бику. Те, що пробачалося опозиційному кандидату, який виїхав у президентство на хайпі, не пробачається самому президентові.

Вова, ти зараз з іншої сторони барикад, і твоя задача – продати слона, а не закопати його. Не потрібно брехати про «дев’ять кіл пекла», які проходить ФОП для реєстрації підприємства. І про «щомісячні хабарі», які він нібито сплачує, щоб не платити податки. Ми не знаємо, як працює твоя імперія; не здивуємося, коли «Квартал» зареєстрований на ФОПа. А для нормальних людей не складає проблему сходити у податкову і написати заяву; от закрити бізнес складніше, і мільйони підприємців, які зараз тікають у тінь в очікуванні твоїх податкових новел, дійсно стикаються з певними труднощами.

Не потрібно зневажати людей фізичної праці. І не фуршетному тамаді, який заради гонорару грає прутнем на роялі, говорити про втрату гідності. Вова, у зборі яблук немає нічого ганебного, це чесна робота і чесний заробіток, яблука збирають поляки, німці, іспанці, італійці, французи. Більше того, Вова, ти президент аграрної країни; всі твої виборці стоять раком на городі та копають картоплю, тому вкусися за язик і не смій паплюжити сільську працю.

Не потрібно нав’язувати шкідливі стереотипи, виставляючи Україну країною потенційних нелегальних мігрантів. Серед іншого, ти даєш іще один аргумент для скасування безвізу, хоча навпаки мав би хоч словом, хоч півсловом відзначити дисциплінованість і лояльність українців у Європі.

Ну і дрібниці. Вова, тобі можна не смикатися і виступати стільки, скільки захочеш. Ти обіймаєш посаду президента, і у цій країні не знайдеться людини, яка вимкне мікрофон, коли ти вже вийшов на трибуну. Говори те, що хотів сказати, і вимітайся. Але роби це з піднятою головою.

Фото © YES (Ялтинська європейська стратегія)