Вперед до янучарства-модерн

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Нині, коли перемога наскоро склепаного проекту «Слуга народу» – вже реальність, і коли питання полягає лише в тому, збирає президент Зеленський монобільшість власними силами чи йому таки доведеться поманити пару-трійку самовисуванців, наріжне питання – а що далі? Викладу свій погляд на ситуацію.

Зразу скажу – армагедону не буде. Ніхто не відкриє фронт Москві вже завтра, не підпише капітуляцію перед Москвою (принаймні не скоро) і не заходиться будувати концтабори для порохоботів (попри вологі мрії хейтерів п’ятого президента Порошенка). А що буде? А от про це нижче.

Треба розуміти, що собою являє командаЗЕ в її нинішньому стані? КомандуЗЕ умовно можна розділити на три секції: секцію виконання обов’язків президента, шоу-секцію і секцію набору вірних кадрів. Секція набору кадрів – це власне проект «Слуга народу» (не назву я його зараз партією, вибачте), який курує Дмитро Разумков. Про це окремим дописом. Секцію виконання обов’язків президента (саме так) курує Андрій Богдан. Він – досвідчений юрист, чиновник зі стажем, людина з широкими зв’язками у судах. Саме він займається суто технічною стороною справи – керує державою. Можна було б сказати, що насправді саме Богдан у нас – президент, якби не шоу-секція, керує якою, а з нею і всією командоюЗЕ, сам Зеленський. Задача шоу-секції – піар і представництво президента в медіа. Як правило, у вигляді роликів, «які все розкажуть».

Зеленський – професійний шоумен і організатор шоу. Найвища посада в житті, яку він обіймав, – був продюсером каналу «Інтер». Державою наразі він керує так само, як тоді керував каналом, – випускає найбільш рейтинговий контент, де сам же виконує головну роль, а всі невдячні організаційні та технічні питання він перекладає на заступників. Як людина, яка працювала в шоубізнесі, Зеленський звик до вельми жорстких умов конкуренції – звідти його звичка повсякчас «грати білими», тобто перехоплювати ініціативу. Що він успішно й робить. Вразити, відвести увагу, примусити говорити на тему задану ним – він все це майстерно вміє. Спілкуючись з професійними політиками, Зеленський схоже збагнув, що політика в значній мірі – це те саме шоу, тож президентство для нього – це новий щабель кар’єри. Що на нас чекає за такого шоу-президента?

Кримінальні переслідування, обшуки, виклики на допити з повістками і без – все це буде і в чималій кількості. Сподіватися, що Зеленський випустить це питання з під уваги, марно. Це – шоу, це – його парафія. Періодично він так само їздитиме країною, розпікатиме чиновників, говоритиме за життя з допущеними «до тила» євробляхерами тощо й тощо. Зеленський постійно шукає собі противників, з якими він бореться. Повірте, він їх знаходитиме.

Що буде в економіці? Та все те саме, що й раніше. Див не буває, а серед прибічників Зеленського нема екстрауспішних керівників, які б реорганізували велику країну. Проте, маючи монобільшість в парламенті, Зеленський може запросто запустити проекти, на які не зважувалися його попередники. Ринок землі запустить, наприклад, – олігархи будуть в захваті. Або приватизує нарешті Одеський припортовий завод – я навіть здогадуюся, хто його купить. Корупційні скандали Зеленському не страшні. Якісь із них він переб’є контртемою – так само як повернення Москви в ПАРЄ він перебив сваркою з Клімкіним. Інші він зробить частиною шоу, особисто їздячи (під камери) у ГПУ, МВС… Буде дрючити чиновників, вимагати звільнень… Посполитий перед екраном телевізора буде в захваті від такого президента. Чи вдасться перемогти телевізор холодильником – я вам не відповім.

Треба зазначити, що простір для маневру в Зеленського теж невеликий. Економічно він сильно залежить від Заходу, припинення співпраці з МВФ реально може довести до очікуваного Ігорем Валерійовичем дефолту – тільки виборці Зеленського навряд чи будуть йому раді.

Війна? Вона триватиме. Просто тому, що аж надто багато зацікавлених осіб існує з російського боку. Якщо на фронті перестануть стріляти, що робити Пушиліну з Пасечником, господарство розбудовувати чи що? А з чого відкати Москві платити? Війна завершиться, тільки якщо гиркне Москва – якщо гиркне.

На цьому тлі ніхто не переможе ніяку корупцію. Схеми частково залишаться, частково відновляться ті, що вже зникли. Але народ те не цікавитиме – його розважатимуть ріал-шоу від Зеленського.

Що мені це нагадує? Часи Януковича року щось так до 2012 включно. Коли всі негаразди в економіці перебивали спершу підготовкою, а потім проведенням чемпіонату ЄВРО-2012. Не даремно – олімпіада.

Таке буде наше майбутнє. Без реформ. Без Томосу. Без заведення світових інвесторів. Без сотень нових заводів. Без дитячих садків у формі сот. Натомість – з популярним шоу без початку і кінця. Повірте, народ балдітиме. Якийсь час – так точно. Навіщо народу Європа, коли є таке привабливе янучарство-модерн?


Alex Noinets

Ну що, ромали, дивіться. Вибори у Верховну Раду пройшли, і по їх підсумках ми бачимо те, чого раніше в Україні ніколи не бачили. А саме – вперше в історії України вибори пройшли з явкою менше, ніж 50 відсотків, і вперше в історії України ми бачимо стабільну монобільшість однієї партії. І це партія імені самого пана Зезидента. Таким чином Гідрант Конституції, підсилений партією «Сервант Народу», отримує ВСЮ ПОВНОТУ ВЛАДИ В УКРАЇНІ.

Сам пан Зезидент, можливо, цього і не знає, але влада в Україні традиційно поділяється на три гілки – виконавчу, законодавчу та судову.

Вся повнота законодавчої влади відсьогодні належить 95 кварталу, їм достатньо мандатів для того, щоб ні з ким у коаліцію не вступати. Вся влада і вся відповідальність відсьогодні належить їм.

Вся повнота виконавчої влади належатиме 95 кварталу через пару тижнів, коли вони складуть Кабмін. Президент вже їх, Кабмін, який затверджується ВР, теж буде весь їх. Якщо там з’явиться якась непогана людина – це непогана людина від 95 кварталу, узгоджена з 95 кварталом і підконтрольна 95 кварталу.

Вся повнота судової влади вже і так належить 95 кварталу. Перевірено Баришевським, Ржищевським судами, а також окружним адмінсудом міста Києва.

Чого не вистачає для повного бінго? Двох речей не вистачає. Мерів міст і генерального прокурора. Стосовно мерів міст маю інсайд, який вже давно не інсайд, що узеленського планують зробити позачергові місцеві на 3 листопада цього року.

А стосовно генпрокурора я почув взагалі фантастичний інсайд, яким спішу з вами поділитися.

Генпрокурором гідрант конституції та серванти народу планують зробити вже всім нам відомого Андрія Богдана.

Коли я сьогодні почув цей інсайд, я спочатку подумав, що мене розводять. Тому що, ну блін, людина настільки зав’язана на Портнова, що це просто Зеленський розписується, що він віддає особисто Портнову, тобто, читай Путіну, прокуратуру. А головне – Богдан же люстрований, а генпрокурор підпадає під закон «Про очищення влади».

Але потім я згадав, як сьогодні пройшли вибори, і, дивлячись на їх результати, я вже не такий впевнений. Тобто я вже майже впевнений в зворотному.

Так, я думаю, що вони зроблять Богдана генпрокурором. І проведуть це через Верховну Раду. Можливо, перед цим вони швиденько проголосують зміни в закон «Про очищення влади», щоб вивести посаду генпрокурора з-під люстрації. Можливо, навіть перейменують генпрокуратуру в Офіс Прокурора, а Генпрокурора в Голову Офіса Прокурора, скорочено – ГОП, скажуть «гоп!» і переплигнуть.

А на всі побоювання нормальних людей про те, що не дуже, мабуть, добре Портнову віддавати прокуратуру, і не дуже добре люстрованому чорту отримувати рулі від прокуратури, електорат вам відповість, що ну і подумаєш, а при Порошенко-то взагалі був алкоголік без юридичної освіти, який з собакою танцював, тому після нього можна і Портнову віддавати, подумаєш.

Тобто, якби я вірив у те, що для команди гідранту і серванту є якісь запобіжники та червоні лінії, то я б сказав, що таке неможливо. Але для них немає ніяких червоних ліній, вони їдуть виключно в руслі сіюмоментного раціоналізму, і, з цієї точки зору, Богдан – ідеальна для них кандидатура. Він найбільше з усієї команди знається на юриспруденції, він був адвокатом десятків токсичних персонажів (оце їм зараз стане ніяково, чувак, який знає всі ваші брудні секрети, став прокурором, ахаха), він максимально довірена особа. А щодо його конфлікту з Бакановим – ну, так навіть краще, так це починає отримувати обриси кадрового паритету – СБУ та ГП ненавидять один одного і теоретично стримують бєспрєдєл друг дружки (насправді, ні, але теоретично).

Ви скажете – таке неможливо. Я скажу – неможливо, щоб вам подзвонив Курт Волкер і порекомендував не брати на роботу людину Портнова, А ВИ ВСЕ ОДНО ВЗЯЛИ. Оце неможливо. Але ми живемо в чарівні часи дива й міраклю, коли неможливі речі трапляються кожен божий день.

А нам з вами я рекомендую почати заміняти слово «3,14дець» на слово «міракль». Так ми ніби у казці братів Грімм живемо. Бабушка, чому у тебе такі великі очі? Чому в тебе такі великі зуби? А чому в тебе Богдан генпрокурор?

А це щоб з’їсти тебе, внучка.

Автор