З чого зліпили в Росії свято День народного єдинства?

22 жовтня/ 4 листопада лідери ополчення Мінін і Пожарський підписали з польсько-білорусько-українським гарнізоном Московського Кремля угоду про капітуляцію гарнізону.

Серед інших трофеїв до рук Мініна і Пожарського потрапив особисто син патріарха Філарета Міхаіл Романов “з чадамі і домочадцамі” – весь період облоги Кремля він перебував серед поляків, білорусів та українців, і на відміну від них – конаючих від голоду, сам ситно їв і солодко спав. Дивовижна любов “окупантів” до московського боярина, правда?

Можна додати ще, що саме батько Міхаіла Романова, патріарх Філарет виступав за проголошення московським царем польського королевича Володислава Ваза – розійшлися лише по питаннях віри, Філарет вимагав аби Володислав прийняв московське православ’я (від українського воно тоді сильно відрізнялося). Не для того він садив поляка на трон, аби здобувати конкуренцію з боку католиків і (особливо) греко-католиків.

Якщо на те пішло – саме Філарет, тоді ще Федір Романов знайшов у Чудовому монастирі інока Григорія Отреп’єва і відправив його з листами на Волинь до князя Острозького – так з’явився Лжедмітрій І. Саме Романови запустили в Московії Смутний час, з одною єдиною метою – боярину хотілося влади. Байдуже якою ціною.

Але не переймайтеся, не минуло й року як Міхаіл Романов, з усією такою біографією, був обраний Москвоським ЦАРЕМ!

“Нас кинули”? “На владі всі ті самі”? Дихайте глибше, нащадки того, хто під час звільнення Кремля сидів серед окупантів і того хто занурив країну в десятиріччя кривавої бійні правили Московією ще 300 років!

Судячи з багатьох ознак, гарнізону Речі Посполитої за капітуляцію обіцяли життя, але московини лишилися вірні собі – полк коменданта Кремля Миколи Струся (з Кам’янця-Подільського) був вирізаний під пень. Пощастило лише тим, хто потрапив до рук Пожарського.

Але й це не кінець. У 1619 р. військо польського королевича Володислава і запорожці гетьмана Петра Сагайдачного знову увійшли в Московію. Сагайдачний розгромив князя Волконського і князь Пожарський від бою з запорожцями ганебно ухилився.

Москва підписала невигідний для себе Деулінський мир, одним з пунктів якого була видача Москвою ВСІХ підданих Речі Посполитої захоплених у 1612 р.

Якщо хтось не зрозумів – оце все й називається у Росії День народнава едінства.

Ну, яка країна – таке й єдинство. Такі й дні.


Автор