Світ 27-28 жовтня. Результати двох днів

Виведення ефіопських військ з Сомалі, нова ініціатива Нігерії, заворушення у Венесуелі, нові переговори в Колумбії, індійсько-пакистанський конфлікт, протистояння з КНДР в Азії, розблокування угоди про ЗВТ між Канадою та ЄС, битва за Алеппо в Сирії та багато іншого.

Африка:

– Гамбія та Бурунді офіційно вийшли з-під юрисдикції Міжнародного кримінального суду в Гаазі строком на 1 рік. Раніше, таке рішення ухвалила Південноафриканська республіка. Всі три держави звинувачують суд в упередженому ставленні до африканців.

– Близько сотні мігрантів потонули у Середземному морі біля берегів Лівії. Там перекинувся човен з нелегалами. 29-х вдалося врятувати.
– Двоє пілотів ВПС Еритреї втекли з країни на своїх бойових літаках та приземлилися в Ефіопії, де попросили політичного притулку. Еритрея – вкрай ізольована авторитарна країна.

– Ефіопія ухвалила рішення вивести свої війська з території Сомалі. Країна розкритикувала міжнародну спільноту за недостатні зусилля з підтримки їхньої місії з протидії терористам в Сомалі. Раніше, ЄС урізав фінансування місії. Ефіопія є основним учасником військової місії Африканського Союзу в Сомалі. Після виведення ефіопських сил з кількох воєнних баз, їх одразу окупували бойовики терористичного руху «Аль-Шабаб».

– Нігерійський уряд ухвалив рішення інвестувати 10 млрд. доларів у південні регіони країни, багаті нафтою. Основна причина – активність місцевих антиурядових угруповань, які підривають нафтові підприємства та трубопроводи. Гроші мають піти на будівництво залізниці, відновлення інфраструктури та доріг. Місцеві угруповання вже давно закликають уряд витрачати нафтодолари на розвиток регіону та боротьбу з бідністю.

Америка:

– Один поліцейський загинув та десятки людей постраждали внаслідок сутичок між демонстрантами та поліцією у Венесуелі. Тисячі опозиційних активістів вийшли на вулиці, вимагаючи відставки президента Ніколаса Мадуро. Силовики розігнали їх сльозогінним газом та кийками. Заворушення охопили міста Сан-Крістобаль, Каракас і Тачіна. Опозиція закликала населення до загальнонаціонального страйку.

– За даними місцевих ЗМІ, у бразильському місті Ріо-де-Жанейро близько 4 тисяч людей стали жертвами активності організованої злочинності з січня по серпень 2016 року.

– Ліворадикальна антиурядова організація «Армія національного звільнення» у Колумбії розпочала процес звільнення всіх заручників в рамках мирних переговорів з урядом.

– За деякими даними, віце-президент США Джо Байден може стати новим державним секретарем США у разі перемоги на виборах Хіларі Клінтон.

Азія:

– Південна Корея, Японія та США погодилися спільно працювати над заходами посилення тиску на КНДР через їхню ядерну програму. Останнім часом, Північна Корея провела п`яті ядерні випробування та кілька іспитів балістичних ракет. Це викликало негативну реакцію міжнародної спільноти та призвело до посилення анти-корейських санкцій.

– В Японії керівна партія змінила правила та дозволила лідеру політичної сили очолювати її три терміни поспіль. Це може дозволити нинішньому прем`єр-міністру Сіндзо Абе стати найбільш довговічним главою уряду в історії країни.

– Південна Корея та Японія погодилися почати переговори щодо відновлення обміну військовою та розвідувальною інформацією в рамках протидії КНДР.

– Поліція Індії затримала у Нью-Делі співробітника пакистанського посольства Махмуда Ахтара за підозрою у шпигунстві. У відповідь, Пакистан оголосив персоною нон-грата індійського дипломата Сурджата Сінгха.

– Понад 250 військовослужбовців Генерального командування жандармерії та Берегової охорони відсторонені від посад за підозрою у зв’язках з опозиційним рухом проповідника Фетуллаха Гюлена, якого Анкара вважає головним організатором невдалої спроби військового перевороту 15 липня.

Європа:

– Мальта відмовилася надавати свої порти російським кораблям для дозаправлення. Північний флот РФ на чолі з авіаносцем «Адмірал Кузнєцов» прямує до берегів Сирії.

– Регіони Бельгії домовилися про компроміс щодо підписання угоди про ЗВТ між Канадою та ЄС. Валлонія та Брюссель погодилися розв`язати свої суперечки з федеральним урядом і таким чином розблокували можливість для укладення договору між ЄС та Канадою. Бельгійський уряд 11 годин вів перемови з регіонами країни, які були не згодні з положеннями угоди. Прем`єр-міністр Бельгії Шарль Мішель повідомив – тепер країна може підписати договір вже наступного тижня. Переговори про ЗВТ між ЄС та Канадою тривали 7 років.

– Цьогорічну премію Сахарова отримали дві іракські правозахисниці – Надія Мурад та Аджі Башир – представниці єзидів, які 2 роки провели у сексуальному рабстві терористів «Ісламської держави». Зараз обидві жінки займаються гуманітарними питаннями та психологічною реабілітацією тих, хто побував у полоні бойовиків. Нагородження премією відбулося у приміщенні Європейського парламенту.

– Потрійний землетрус магнітудою 5,6 балів вдарив по центральній Італії. Епіцентр катаклізму прийшовся на околиці міста Перуджа. Землетрус відчули й у Римі. Кілька людей постраждали, також були пошкоджені кілька десятків будинків та стародавня церква.

– Росія заявила, що завершить процедуру знищення всього свого арсеналу хімічної зброї вже до кінця 2017 року.

Близький Схід:

– Сирійська армія розбила сили терористичного угруповання «Фронт Аль-Нусра» у битві за стратегічне містечко Сауран на півночі провінції Хама. Таким чином, кількість населених пунктів, відбитих в бойовиків у регіоні, сягнула 21. Як відомо, терористи «Джунд Аль-Акса» та ще низки антиурядових груп захопили 38 селищ на півночі провінції Хама внаслідок наступальної операції з 29 серпня по початок жовтня.

– Начальник Центрального військового командування США, генерал Джозеф Воутел повідомив, що за 11 днів битви за Мосул були знищені 900 терористів «Ісламської держави». Основними проблемами сил коаліції у наступі, за словами генерала, є неможливість завдавати точкових ударів в Мосулі через велику кількість цивільних, цілі мережі підземних тунелів бойовиків, розтяжки у вузьких вулицях та в будинках, снайпери та смертники. За деякими даними, у самому місті перебувають до 5 тисяч бойовиків.

– У Сирії коаліція ісламістів «Армія завоювання» розпочала масштабний наступ на позиції сирійських військ на заході Алеппо. Вони мають намір прорвати блокаду східних кварталів міста. Понад 1,2 тисячі джихадистів беруть участь у наймасштабнішому за останні кілька місяців наступі. Чотири смертника на машинах прорвали оборонні лінії сирійської армії та підірвали себе. Цим вони ослабили сирійські війська. Це дозволило бойовикам захопити район Дагрет Аль-Асад на західних околицях Алеппо. Тепер джихадисти можуть штурмувати ЖК №3000 та Військову академію ім. Х. Асада.

– Росія заявила, що не відновлюватиме бомбардування Алеппо через наступ джихадистів «Армії завоювання». Генштаб ЗС РФ запросив відповідний дозвіл у президента Володимира Путіна. Натомість, в адміністрації відмовили. Як відомо, вже 9 днів російська та сирійська авіації не здійснюють повітряну кампанію над містом Алеппо.

– 81 людина була затримана поліцією у Туреччині. Більшість заарештованих – іноземці. Правоохоронці підозрюють їх у тому, що вони планували поїхати до Сирії воювати у складі терористів «Ісламської держави».

– В ООН повідомили про десятки тисяч цивільних у Мосулі, яких бойовики «Ісламської держави» взяли у заручники та використовують як «живий щит». Також в організації повідомили про вбивство терористами 232 цивільних на околицях міста за відмову співпрацювати з ними.

– В Ємені шиїтські загони хуситів здійснили невдалий запуск балістичної ракети убік південного порту Аден, де базуються саудівські війська.

– Лідер друзької громади Лівану та голова Прогресивної соціалістичної партії Валід Джумблат підтримав Мішеля Ауна як кандидата у президенти Лівану. Його можуть призначити вже у понеділок. У Лівані не було президента вже 2,5 роки – через розбіжності між силами, лояльними шиїтському руху «Хезболла» та про-саудівською партією на чолі з Саадом Харірі.


Автор