Світ 24 жовтня. Результати дня

Загострення політичної кризи у Венесуелі, контракт в Алжирі, заборона в Індії, нові заяви Дутерте на Філіппінах, конституційні ініціативи у Південній Кореї, вибори у Литві, знесення табору мігрантів у Кале, битва за Алеппо в Сирії, битва за Мосул в Іраку та багато іншого.

Африка:

– Росія та Алжир підписали контракт на постачання Алжиру партії з 28 бронемашин «Тигр-ЕМ» із ракетними установками «Корнет» до кінця 2016 року.

– У Кот д`Івуарі розпочалася агітація перед референдумом, який має пройти 30 жовтня. На ньому виборці мають вирішити, чи скасовувати норму Конституції, яка дозволяє балотуватися у президенти країни лише громадянину, який народився в цій державі, і батьки якого також народилися в Кот д`Івуарі.

Америка:

– Парламент Венесуели звинуватив президента Ніколаса Мадуро у державному перевороті. Відповідну резолюцію депутати ухвалили у відповідь на фактичне блокування Верховним судом організації референдуму про відставку президента. Хоча прихильники Мадуро з числа депутатів Єдиної соціалістичної партії намагалися зірвати голосування, парламент, в якому більшість місць належить саме опозиції, проголосував за заяву. У ній Національний Конгрес закликає притягнути до відповідальності уряд та главу держави та покладає відповідальність за порушення Конституції та прав людини на Ніколаса Мадуро. Одразу після голосування, сотні прихильників глави держави штурмом пішли на будівлю парламенту та увірвалися всередину. Щонайменше одна людина постраждала у сутичках. Демонстрантів вдалося витіснити. Як відомо, у п`ятницю Верховний суд, підконтрольний президенту, заблокував підготовку до референдуму, якого цілий рік домагалася опозиція.

– У Чилі на муніципальних виборах у столиці перемогу на більшості округів отримав опозиційний альянс «Вперед, Чилі!». Керівна партія «Нова більшість» перемогла у 16 з 37 комун Сантьяго. Їм вдалося зберегти за собою лише друге за величиною місто – Консепсьон. Явка на виборах стала рекордно низькою – 34%.

Азія:

– Верховний суд Індії скасував заборону жінкам відвідувати історичну мечеть Хаджи Алі в Мумбаї. Раніше, таку заборону запровадила рада вищих старійшин у 2012 році. На їхню думку, перебування у мечеті жінок є гріхом. Після цього, правозахисна організація «Рух мусульманок Індії» подала позов до Верховного суду. Мечеть Хаджи Алі є однією з найбільш відомих в Індії. Вона була побудована в 1431 році торговцем Хаджи Алі Бухарі. Серед мусульман він шанується, як людина, наближена до Аллаха. В свій час, Хаджи Алі відмовився від усіх своїх статків та землеволодінь і подався у паломництво до Мекки.

– Президент Філіппін Родріго Дутерте заявив, що «час прощатися з США» як з традиційним союзником країни в Азії. Натомість, він зазначив – «тепер Філіппіни, Китай та Росія – проти решти світу». Заступник держсекретаря США з питань Східної Азії та Тихоокеанського регіону Деніел Рассел заявив, що був «приголомшений» такими заявами Маніли. Зміна зовнішньополітичного курсу Філіппін може призвести до змін в усьому регіоні – кажуть аналітики. Попри це, за даними соціологічних опитувань, кількість філіппінців, які краще ставляться до США, аніж до Китаю – більша.

– У Туреччині в місті Ізмір поліція затримала родичів опозиційного проповідника Фетуллаха Гюлена – племінника Хусейна та племінницю Бушру за підозрою у причетності до організації опозиційного руху «Хизмет».

– Президент Південної Кореї Пак Кин Хе виступила за внесення змін до Конституції. Вона запропонувала продовжити термін президентства в країні, оскільки «главі держави не вистачає часу для проведення всіх необхідних реформ». Вона видала указ про формування спеціальної комісії, яка розглядатиме питання. Термін її повноважень спливає у 2018 році. Відповідно до Конституції Кореї, президент країни обирається лише на один 5-річний термін. Востаннє, зміни до Конституції вносили у 1987 році.

– У Киргизстані припинила існування парламентська коаліція. Фракція Соціал-демократичної партії вийшла з її складу через розбіжності з партнерами. Відповідно до законів країни, розпад коаліції означає автоматичну відставку всього уряду.

– Понад 20 маоїстських бойовиків вбиті у сутичках з індійською армією на сході країни.

Європа:

– У Литві в другому турі парламентських виборів перемогу отримав центристський «Союз селян та зелених». Вони здобули 56 мандатів. На другому місці – партія «Союз Вітчизни». Керівна Соціл-демократична партія посіла лише третє місце, отримавши 16 депутатських мандатів і буде змушена піти в опозицію.

– В Україні пішов з життя видатний українсько-канадсько-швейцарський економіст, меценат та громадський діяч Богдан Гаврилишин. Йому було 90 років. За своє життя він інвестував мільйони гривень на різноманітні благодійні просвітницькі проекти в Україні. Чимало з них зорієнтовані на розвиток громадянського суспільства, української молоді та просування реформ в державі.

– В Іспанії депутати парламенту розблокували можливість призначення новим прем’єром лідера соціалістів Маріано Рахоя. Раніше, частина депутатів блокувала цю ідею.

– Бельгія відмовилася підписати угоду про ЗВТ між Канадою та ЄС. Про це поінформував обидві сторони прем`єр-міністр країни Шарль Мішель. Причиною для цього стало блокування рішення з боку кількох регіонів Бельгії. Зокрема, проти угоди виступили Валлонія, французька громада та уряд Брюсселя. «За» – виступають федеральний уряд, Фламандський регіон та німецькомовна громада. Прихильники договору стверджують – угода про ЗВТ на 20% збільшить товарооборот між Канадою та ЄС та скасує 98% торгових обмежень. Натомість, критики угоди кажуть – вона захищає інтереси лише великих корпорацій та призведе до зниження стандартів якості продукції. Міністр торгівлі Канади Христя Фріланд висловила розчарування переговорами з Валлонією та передчасно покинула саміт ЄС у Брюсселі.

– Прем`єр-міністр Великої Британії Тереза Мей запропонувала Уельсу, Шотландії та Північній Ірландії вести прямі переговори з міністром ЄС з питань виходу Британії з ЄС щодо можливих пільг для цих регіонів, які виступали різко проти виходу країни з організації, погрожуючи референдумами про незалежність. Натомість, перший міністр Шотландії Нікола Стерджен повідомила, що другий референдум про незалежність все одно відбудеться.

– У Франції в місті Кале розпочали знесення табору біженців «Джунглі». Тисячі мігрантів почали покидати свої помешкання. Їх розселять по усій країні рівномірно. Понад 60 автобусів вивезуть їх в інші регіони Франції. Безпритульних дітей прийме у себе Велика Британія.

Близький Схід:

– Щонайменше 13 людей загинули внаслідок ймовірного авіаудару по шиїтській мечеті неподалік табору біженців «Дакук» в Іраку. Очевидці стверджують, що це був саме повітряний удар. Вони звинувачують сили Міжнародної антитерористичної коаліції. Однак США спростували дані про те, що над місцем трагедії пролітали їхні літаки. Міжнародні правозахисні організації закликали розслідувати інцидент. Табір «Дакук» розташований в 30 км від Кіркука та контролюється регіональним урядом Іракського Курдистану.

– Колишній емір Катару та дід нинішнього еміра шейх Халіфа бін Хамад Аль-Тані помер у Досі на 85 році життя. Він очолював країну з 1975 по 1995 роки, поки його не усунув від влади його син внаслідок безкровного перевороту. Після цього, він жив у вигнанні у Франції. Повернувся до Катару лише у 2004 році.

– У Сирії урядові війська вибили бойовиків коаліції ісламістів «Армія завоювання» зі стратегічної висоти Тель Баззу на південно-західних околицях Алеппо. Ця висота розташована західніше військових училищ Аль-Рамуса, які є головним рубежем оборони на заході Алеппо. Зараз тривають бойові дії за сусідню висоту Аль-Хікма. Захоплення обох пунктів полегшить сирійським військам операцію із зачистки ЖК №1070 в районі Аль-Наср на заході Алеппо. Водночас, сили Асада очікують початку повномасштабного наступу джихадистів. Біля міста зараз розташовані 1,2 тисячі бойовиків.

– Іракська армія з початку наступальної операції на Мосул знищила близько 800 бойовиків «Ісламської держави», 137 бронемашин, 27 мінометних позицій та звільнила від терористів понад 70 населених пунктів. Зараз урядові війська підійшли на позиції у 8 км від Мосула.

– Адміністрація провінції Анбар в Іраку запросила в центрального уряду додаткову військову допомогу для протистояння терористам «Ісламьскої держави», які 23 жовтня атакували місто Аль-Рутба, щоб відволікти іракську армію від Мосула. Щонайменше 20 бойовиків були знищені у боях за минулу добу. Тривають бойові дії на околицях міста.

– Росія та Туреччина розпочали обмін розвідувальною інформацією щодо позицій терористів у Сирії.

– Турецька армія наказала угрупованням ісламістів, які беруть участь в операції «Щит Євфрату», припинити бойові дії проти сирійських курдів на півночі провінції Алеппо та розвернутися убік бойовиків «Ісламської держави» та їхнього бастіону в провінції – міста Аль-Баб.

– Сирійська армія відбила масштабний контрнаступ бойовиків у західній Гуті в провінції Дамаск поблизу міста Хан Аль-Шейх. 23 ісламістів були знищені, також підбитий один БМП та 3 бронемашини. Натомість, сили Асада відновили наступ й у східній Гуті після провалу мирних переговорів з коаліцією «Армія Ісламу» про здачу міста Дума.

– Група журналістів опублікувала розслідування, згідно якого турецька влада експлуатує дітей сирійських біженців, щоб вони працювали на заводах з виробництва взуття для британських магазинів.


Автор