Юрий Луценко про причину увольнения прокурора Запорожской области,и назначение нового “сурового”прокурора в прифронтовой регион.

Юрій Луценко, прибув до Запоріжжя, щоб особисто представити нового прокурора області. Ним став Валерій Романов, який працює в органах прокуратури з 1993 року, а з 13 квітня 2016 року був заступником прокурора Харківської області.

Нагадаємо, що Шацького з посади прокурора Запорізької області звільнено 18 жовтня – “за неналежне виконання службових обов’язків при роботі з державною таємницею”.

“Збільшилися навмисні важкі ушкодження, на третину зросли крадіжки, на 50% – квартирні крадіжки, розбійні напади. Рівень злочинності – найвищий по Україні після Києва. Це не вина, а біда працівників і керівництва прокуратури… Таке зростання на кордоні з зоною АТО не може не хвилювати керівництво країни”, – заявив Генеральний прокурор України.

Щодо, пана Шацького, то він був призначений на посаду обласного прокурора 13 березня 2014 року. Під час Запорізького Майдану, він намагався всіляко привертати увагу до своєї персони, і, якщо у 2014 році, це додавало йому особистих балів у боротьбі за прокурорське крісло, то у 2016 році цього виявилось замало – потрібні реальні результати.

У людей, які пильно стежили за запорізькою “прокуроріадою”, склалося враження, що Шацький більше політик, а ніж прокурор. Його емоційні виступи, гучні заяви, публічні випади проти голови Запорізької обласної адміністрації, погрози на адресу Генерального прокурора України, не могли закінчитися для нього позитивним фіналом.

Якщо взяти до уваги результати перевірки діяльності прокуратури Запорізької області, а це закриті данні, які з чиєїсь легкої руки стали відомі громадськості, то ситуація з рівнем розкриття злочинів, координацією силових органів викликає неабияку тривогу. Власне не лише керівництво держави, а й суспільство, очікує не публічних розборок та гучних заяв, а конкретних результатів, яких у звільненого прокурора, на жаль, вкрай мало.

Так, згідно даних перевірки, рівень злочинності у Запорізькій області у два рази вище загальнодержавного показника (201,7 проти 111,9 на 10 тисяч населення). Майже на третину збільшилася кількість злочинів проти життя та здоров’я особи (на 28%, в той час, як в цілому по країні – на 13, 8%), окрім того в області зафіксовано різке зростання числа вимагань – на 53, 8%, а виявлення правоохоронцями злочинів у сфері обігу наркотичних засобів знизилося на 68,7%.

Тож у на є початкові дані, відповідно яких й будемо оцінювати діяльність новопризначеного прокурора Запорізької області. Маємо надію, що місцевим політикам та бізнес групам не вдасться нав’язати свою гру Валерію Романову, а вже через рік, ми матимемо іншу, більш втішну статистику щодо рівня злочинності у Запоріжжі та області. Саме цього й чекають люди.