Світ 31 травня. Результати дня

Судовий процес та операція «Кондор» в Аргентині, смерть лідера повстанців у Марокко, гучний скандал в Бразилії, конфлікт на Окінаві в Японії, індекс рабства у світі, битва за східну Гуту в Сирії та багато іншого.

Африка:

– США, Велика Британія та Норвегія у спільній заяві розкритикували «фактичне самоусунення» Судану від гуманітарних операцій під приводом ООН. Напередодні, Судан відмовив у продовженні оренди постійному представнику гуманітарного офісу ООН в Хартумі Іво Фрейсону.

– На 68 році життя помер лідер та засновник військово-політичного руху «Фронт Полісаріо» Мухаммед Абдельазіз, який виступає за незалежність Західної Сахари від Марокко. Він також був самопроголошеним президентом Сахарської Арабської Демократичної Республіки. Він очолював рух понад 40 років. У 1975 році він та його прихильники з «Фронту» були змушені податися у вигнання через захоплення марокканськими військами території Західної Сахари. Згідно мирного плану ООН від 1992 року, на спірній території мав пройти референдум про статус Західної Сахари. Однак він не відбувся через те, що сторони не узгодили, хто буде представлений на референдумі.

– Уганда розірвала військову співпрацю із КНДР.

Америка:

– Екс-президент Аргентини Рейнальдо Біньоне засуджений до 20 років в’язниці за звинуваченням в організації операції «Кондор», яка була спрямована проти політичної опозиції в країні. У цій справі винними визнали ще 14 офіцерів. Процес над 88-літнім президентом тривав 3 роки. Операція «Кондор» була організована у 1970-1980-х роках у Південній Америці. Спецслужби Аргентини, Бразилії, Чилі, Уругвая, Парагвая та Болівії влаштовували масові викрадення та вбивства опозиціонерів з комуністичних та соціалістичних рухів. Жертвами операції стали від 40 до 60 тисяч осіб.

– Міністр з питань боротьби з корупцією Бразилії Фабіано Сільвейра подав у відставку після публікації аудіозаписку, що свідчить, що він начебто намагався зам’яти корупційний скандал в державній нафтовій компанії «Petrobras».

– В Гаїті спеціальна виборча комісія рекомендувала повторно провести перший тур президентських виборів, після яких виборчий процес зайшов у глухий кут. Як відомо, минулого року після першого туру виборів, ЦВК так і не спромоглася призначити другий через розбіжності між двома кандидатами та протести на вулицях.

Азія:

– США ввели нічну комендантську годину на військовій базі на японському острові Окінава. Також американським військовим заборонили вживати алкогольні напої. Всі розважальні заклади були закриті. За словами командира бази, це пов’язано із арештом минулого тижня американського військовослужбовця, який підозрюється в зґвалтуванні та вбивстві японської жінки. База США на острові вже багато років піддається критиці, а японці влаштовують демонстрації, вимагаючи її закрити.

– 16 військовослужбовців загинули внаслідок пожежі на складі боєприпасів в Індії.

Європа:

– У Греції та Чехії заарештували понад 20 осіб за підозрою у виробництві фальшивих документів та віз для мігрантів з Близького Сходу, Азії та Африки.

– СК РФ порушив кримінальну справу проти Руслана Шамсуарова – сина віце-президента корпорації «Лукойл» за підозрою у хуліганстві через організацію ним нелегальних перегонів у Москві.

– Європейське бюро з боротьби з шахрайством повідомило, що за 2015 рік ЄС зазнав збитків в майже 1 млрд. євро через шахрайство та фінансові махінації. Експерти запропонували провести процедуру «фінансового оздоровлення» – повернути деякі з цих коштів до бюджету.

– За даними ООН, близько 800 біженців потонули у Середземному морі минулого тижня. Із початку року кількість загиблих складає майже 2,5 тисячі осіб.

– Провідний фонд «Walk Free Foundation», який займається боротьбою з будь-якими формами рабства у світі, опублікував щорічний Глобальний індекс рабства. Згідно з останніми даними, на сьогодні у світі 45,8 млн. людей є рабами в тій чи іншій формі. 58% з усієї кількості проживають на території п’яти країн – Індії, Пакистану, Китаю, Бангладеш та Узбекистану. Понад 1 мільйон людей вважаються рабами у Росії. Така ж кількість й у Північній Кореї. В Україні ця цифра складає 210 тисяч. Серед них більшість – діти та підлітки, в основному – у зоні конфлікту на сході.

– Президент Франції Франсуа Олланд заявив, що продовжує підтримувати новий закон про працю, не дивлячись на загальний національний страйк. Між тим, приєднатися до протестів пригрозили залізничники.

Близький Схід:

– Радикальний палестинський рух «ХАМАС» стратив трьох мешканців сектора Газа за звинуваченням в умисному вбивстві без узгодження з центральною владою Палестинської автономії. Президент палестинської адміністрації Махмуд Аббас висловив протест із цього приводу. У 2014 році «ХАМАС» та партія Аббаса «ФАТХ» підписали угоду про припинення 7-річного суперництва.

– 23 людей загинули внаслідок повітряного удару по місту Ідліб в Сирії. Антиурядові угруповання поклали провину за це на сирійську та російську авіації. Міноборони РФ відкинуло звинувачення.

– За повідомленням Пентагону США, близько 30 мирних мешканців загинули в результаті бойових дій у Фаллуджі в Іраку. Урядові війська повільно просуваються вулицями, зачищаючи кожний будинок. Наступ у південно-західному кварталі «Аль-Шухада» був зупинений артилерійським вогнем з боку терористів «Ісламської держави».

– Суд у Бахрейні збільшив термін ув’язнення для лідера опозиції Алі Сальмана з 4 до 9 років.

– У Сирії урядові війська у складі 102-ї Бригади Республіканської гвардії з боями увійшли до селища Бейт Наам у східній Гуті в провінції Дамаск. Сирійська армія просувається на північ до стратегічного містечка Мухаммадія, яке разом із селищем Аль-Нашабія формує «ворота» до ключових регіонів Гути – штаб-квартири ісламістів.

– Сирійські війська перекинули до західної частини провінції Ракка деякі армійські підрозділи, які мають взяти участь у наступальній операції на місто Ракка, яку вже проводять курдські сили самооборони.

Автор