Світ 3 жовтня. Результати дня

Несподіваний результат референдуму в Колумбії, тиснява в Ефіопії, битва за Сірт у Лівії, загибель лідера «Братів-мусульман» в Єгипті, відродження правих сил у Бразилії, масштабний наступ талібів в Афганістані, ліквідація одного з лідерів «Аль-Каїди» в Сирії, битва за Алеппо та багато іншого.

Африка:

– Близько 50 людей загинули у тисняві, яку спричинили постріли поліції, у регіоні Оромія в Ефіопії. Силовики відкрили вогонь убік натовпу демонстрантів, які вимагали відставки уряду.

– У лівійському місті Сірт загинув фотожурналіст з Нідерландів Жером Орлеманс. За повідомленням місцевої влади, його застрелив снайпер терористів «Ісламської держави».

– Голова ЦВК Демократичної Республіки Конго заявив, що президентські вибори, які були призначені на 16 листопада, будуть перенесені на кінець 2018 року «через проблеми із логістикою». Раніше, таке рішення спровокувало масові антиурядові виступи, які завершилися сутичками із поліцією. Десятки людей загинули. Учасники акцій протесту вимагають не переносити вибори і розцінюють це як спробу президента Джозефа Кабіли залишитися на посаді глави держави у незаконний спосіб.

– П’ятеро поліцейських загинули у сутичці з терористами «Ісламської держави» на півночі Синайського півострова в Єгипті. Бойовики влаштували засідку поліцейському патрулю неподалік міста Ель-Аріш.

– Один з лідерів радикальної ісламської організації «Брати-мусульмани» Мухаммед Камаль загинув у перестрілці з поліцією в Єгипті. Камаль очолював військове крило організації. Суд заочно засудив його до двох довічних ув’язнень. В країні «Брати-мусульмани» визнані екстремістським угрупованням та заборонені. Раніше, до партії «Брати-мусульмани» належав екс-президент Мухаммед Мурсі.

– Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган розкритикував владу Єгипту та заявив, що відновлення відносин між двома країнами можливе лише після звільнення з в’язниці колишнього президента Мухаммеда Мурсі. Погіршення відносин між Анкарою та Каїром відбулося після повалення уряду Мурсі у липні 2013 року внаслідок військового перевороту. Туреччина зберігає тісні зв’язки з ісламською організацією «Брати-мусульмани», до якої належав Мурсі.

– Щонайменше 80 бойовиків «Ісламської держави» були знищені у боях в місті Сірт у Лівії. Проурядові сили втратили вісьмох бійців, 57 зазнали поранень. Антитерористичну операцію у Сірті очолюють бійці «Місуратської бригади», яка входить до складу військ уряду національної єдності. Бої за Сірт тривають з 12 травня.

Америка:

– Колумбійці не підтримали історичну мирну угоду з угрупованням «ФАРК». Несподівано для всіх, 50,24% виборців проголосували «проти». Різниця склала всього лише 60 тисяч голосів. Президент Хуан Мануель Сантос скликав екстрену нараду уряду. Напередодні, обидві сторони заявляли, що у них «немає плану «Б», окрім миру». Він повідомив, що перемир’я зберігатиметься, а його делегація вирушить до Куби на перемови із представниками «ФАРК». Угруповання зі свого боку також заявило, що перемир’я триватиме і оголосило про новий етап переговорів. Екс-президент Колумбії Альваро Урібе, який очолював опозицію, яка виступала проти мирної угоди, заявив, що це не означає відновлення війни, а необхідно переглянути умови договору. Раніше, після 4 років переговорів, президент Колумбії та лідер «ФАРК» Родріго Лондоньо підписали історичну угоду в Картахені за участі лідерів держав світу та генерального секретаря ООН.

– У Бразилії поліція затримала двох журналістів, які розслідували примусове виселення владою мешканців фавел у Ріо-де-Жанейро.

– Суд в Ель-Сальвадорі зобов’язав поліцію відновити розслідування масового вбивства людей військовими у селищі Ель-Мосоте під час громадянської війни в країні у 1979-1992 роках. Незалежне розслідування вже проводили в ООН, і дійшли висновку, що урядові війська причетні до вбивства близько 500 цивільних в Ель-Мосоте та околицях у грудні 1981 року. Загалом, у війні загинуло 75 тисяч осіб.

– Прокуратура штату Нью-Йорк заборонила діяльність у штаті благодійного фонду Дональда Трампа через відсутність реєстрації.

– У Бразилії мером одного з найбільших міст в країні – Сан-Паулу – обраний представник від правої «Партії бразильської соціал-демократії» Жоау Доріа, отримавши 53% голосів. В результаті місцевих виборів, праві сили суттєво зміцнили свої позиції, тоді як правляча партія втратила частину електорату через скандали та політичну кризу.

– Генпрокуратура Бразилії звернулася до суду за дозволом висунути звинувачення у відмиванні коштів та корупції сенатору Фернанду Безерра Коелью у справі навколо державної нафтової компанії «Petrobras». Коелью є одним з найактивніших прихильників екс-президента Ділми Русеф, яка також фігурує у корупційній справі.

Азія:

– Група бойовиків здійснила напад на індійську базу в Кашмірі. Один військовий загинув. Нападники – ліквідовані. Нью-Делі звинуватив у цьому Пакистан.

– Терористи руху «Талібан» розпочали масований наступ на позиції афганського уряду. Вони проникли в центр північного міста Кундуз та встановили свій прапор над міською адміністрацією. Щоправда, після кількох годин боїв, афганська армія вибила терористів та змусила їх відступити. Водночас, бойовики захопили район Нава в провінції Гільменд.

– Терористична організація «Абу Сайяф», що діє на півдні Філіппін, відпустила трьох індонезійських заручників.

– У Туреччині продовжили на три місяці режим надзвичайного стану, запроваджений після невдалої спроби військового перевороту 15 липня.

– В Індії шестеро людей затримані за підозрою у зв’язках з терористами «Ісламської держави». Поліція повідомила, що підозрювані планували теракти на території штату Керала.

– Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган звинуватив ЄС у недотриманні положень угоди по біженцям, за якою Союз мав виплатити Анкарі 3 млрд. євро.

– Президент Філіппін Родріго Дутерте звинуватив США в «колоніальному синдромі» та пригрозив розривом воєнного альянсу між країнами, якщо «Вашингтон й надалі втручатиметься у внутрішні справи філіппінців».

Європа:

– 98% виборців в Угорщині проголосували проти плану ЄС з розподілу біженців. При цьому у референдумі взяли участь 43% громадян, що робить його технічно недійсним. За даними аналітиків, результати голосування дадуть прем’єр-міністру Віктору Орбану аргументи переговорах з ЄС щодо біженців.

– Британська нафтова компанія «BP» повідомила про аварію на одній з платформ у Північному морі. В результаті цього, понад 100 тон нафти розлилося західніше Шетландських островів.

– Прокуратура Іспанії вимагає заборонити колишньому главі уряду Каталонії Артуру Масу займати політичні посади протягом 10 років за те, що він організував опитування про незалежність Каталонії у 2014 році.

– В Естонії пройшли вибори нового президента. Новим главою держави стала представник країни в Європейській рахунковій палаті Керсті Кальюлайд. За неї проголосував 81 депутат проти 17.

Близький Схід:

– Ізраїльський уряд погодив плани зведення 98 нових поселень на західному березі річки Йордан та неподалік палестинської столиці Рамалли.

– США повідомили, що припиняють двосторонні переговори з Росією по ситуації в Сирії. Вони звинуватили Москву у небажанні виконувати взяті на себе зобов’язання по мирному процесу. Натомість, Кремль звинуватив Вашингтон у недотриманні положень перемир’я від 10 вересня.

– У Сирії в провінції Ідліб ударом американського БПЛА був убитий заступник верховного «еміра» терористичної організації «Фронт Аль-Нусра» Абу Фарадж Аль-Масрі. Він був громадянином Єгипту, який прибув до Сирії у 2013 році після звільнення з єгипетської в’язниці в рамках амністії, оголошеної екс-президентом Мухаммедом Мурсі. Раніше входив до радикальної ісламської організації «Брати-мусульмани».

– Сирійська армія вибила бойовиків «Армії завоювання» з кількох стратегічних районів у місті Алеппо за минулу добу. На північному напрямку сирійські війська встановили повний контроль над промзоною Аль-Шукайф, перехрестя Джандуль та західну частину району Аль-Овайджа. Таким чином, вони впритул наблизилися до кварталу Бустан Аль-Баша – вперше з 2012 року. На центральному напрямку сирійські війська зупинили наступ біля Цитаделі Алеппо через інтенсивні обстріли з боку бойовиків. На півдні сили Асада розпочали штурм ЖК №1070 в районі Аль-Хамданійя.

– 22 осіб загинули внаслідок теракту на курдському весіллі у сирійському місті Аль-Хасака. Смертник підірвав себе у натовпі гостей. Відповідальність за вибух взяла на себе «Ісламська держава».

– Арабсько-курдські збройні формування «Сирійські демократичні сили» звільнили від терористів «Ісламської держави» п’ять населених пунктів між містами Манбідж та Аль-Баб. Тепер вони – за 20 км від головного бастіону сил ІД в провінції Алеппо – міста Аль-Баб.

– Понад 50 бойовиків різноманітних угруповань, що беруть участь в турецькій інтервенції в Сирії, загинули у боях з терористами «Ісламської держави» на півночі провінції Алеппо за минулу добу.

– В Ємені загони шиїтів підірвали судно ОАЕ у затоці Баб Аль-Мандаб. В Абу-Дабі заявили, що корабель був призначений для перевезення гуманітарних вантажів. США висловили занепокоєння обстрілом з боку шиїтів та заявили, що це загрожує судноплавству біля берегів Ємену.

– Двоє людей загинули та понад 10 поранені внаслідок теракту в сирійському місті Хама. Смертник підірвав себе в машині на площі Аль-Аси.

– Семеро цивільних стали жертвами вибуху в Багдаді. Смертник підірвав себе в районі Аль-Аміль неподалік від медичного центру на півдні іракської столиці.

– Сирійська армія встановила контроль над околицями стратегічного містечка Аль-Дейрхабійя у західній Гуті в провінції Дамаск. Тепер вони мають можливість піти на штурм міста. Його захоплення дозволить розпочати наступ на бастіон ісламістів у регіоні – місто Хан Аль-Шейх.

– Сирійські війська відкинули терористів «Ісламської держави» від аеропорту в провінції Дейр-аз-Зор та знову увійшли на територію гірського масиву Джабаль Сарда – після тижня бойових дій. Покинути цей регіон сирійська армія була змушена після масштабного наступу бойовиків та авіаудару сил США та коаліції 16 вересня.

Автор