Світ 29 вересня. Результати дня

Битва за Алеппо в Сирії, хімічна атака в Дарфурі, санкції США проти ДРК, рейтинг систем охорони здоров’я, мирний договір в Афганістані, політична криза в Іспанії, загроза «перевороту» в Грузії, битва за Мосул в Іраку та багато іншого.

Африка:

– Міжнародна правозахисна організація «Amnesty International» опублікувала доповідь, в якій звинувачує Судан у понад 30 випадків застосування хімічної зброї у регіоні Дарфур, починаючи з січня 2016 року. Зокрема, від газу загинуло близько 250 осіб. Організація проаналізувала супутникові знімки, фотографії з місця подій та інтерв’ю з аналітиками та експертами.

– Міжнародна правозахисна організація «Amnesty International» звинуватила уряд Нігерії у придушенні опозиційних рухів та арешті журналістів.

– США ввели санкції проти двох високопоставлених чиновників, близьких до президента Демократичної Республіки Конго Джозефа Кабіли – генерал-майора Габріеля Амісі Камби та колишнього начальника поліції Джона Намбі. Цей крок має змусити президента піти на поступки опозиціонерам, які вимагають призначити президентські вибори. Відкладення виборів, як це оголосила ЦВК, протестанти розцінюють як спробу Кабіли залишитися на посаді глави держави у незаконний спосіб. Влада ж заявляє, що відтермінування голосування пов’язане із проблемами логістики. У сутичках між поліцією та демонстрантами вже загинули десятки осіб.

– За даними журналістських розслідувань, США будують військову базу для своїх безпілотників поблизу міста Агадез у Сахарській пустелі в Нігері.

Америка:

– Агентство «Bloomberg» опублікувало рейтинг ефективності систем охорони здоров’я у країнах світу. Найкращі системи, за даними рейтингу, існують у Гонконзі та Сінгапурі. Одразу за ними – Іспанія, Південна Корея та Японія. Останнє місце в рейтингу зайняла Росія, попри те, що на охорону здоров’я витрачають понад 7% ВВП. Також найменш ефективними визнані Бразилія, Йорданія, Колумбія, Азербайджан та США, які зайняли п’яте місце з кінця – оскільки середня тривалість життя в країні складає 78 років при витратах на цю галузь понад 17% ВВП.

– У Нью-Джерсі потяг врізався у платформу. Понад сотня людей зазнали травм. Залізничне сполучення зупинили. За даними медиків, чимало осіб у критичному стані.

– Конгрес США подолав вето президента Обами щодо закону, який дозволяє американським громадянам позиватися до Саудівської Аравії стосовно компенсації за теракт 11 вересня 2001 року. Вперше за 8 років, Конгрес обійшов вето президента.

– Мексика повернула Сполученим штатам тіла 10 американців, загиблих під час мексикансько-американської війни 1846 року. Тіла належать американським солдатам, які в якості волонтерів брали участь у битві за Монтеррей у Мексиці. Поразка мексиканців у битві стала поворотною у війні та призвела до захоплення та анексії Сполученими штатами територій сучасних штатів Арізона, Юта, Каліфорнія, Нью-Мексико, Вайомінг, Колорадо та Невада. Рештки солдатів були знайдені в 2011 році на місці битви за Монтеррей.

Азія:

– Двоє пакистанських військовослужбовців загинули внаслідок бойових дій у спірному штаті Кашмір між Індією та Пакистаном. Індійська влада звітувала про «здійснення превентивних повітряних ударів по базам бойовиків, підтримуваних Пакистаном».

– У Малайзії уряд звинуватив кількох співробітників сил безпеки країни у передачі конфіденційної інформації бойовикам угруповання «Абу Сайяф» на півдні Філіппін.

– Троє співробітників сил безпеки Туреччини вбиті у боях з курдами у провінції Хаккарі.

– Президент Афганістану Ашраф Гані підписав мирний договір із однією з найбільших після руху «Талібан» антиурядових груп, підконтрольної колишньому прем’єр-міністру Гульбеддіну Хекматіяру. Під час радянського вторгнення в Афганістан, рух моджахедів Хекматіяра брав активну участь в боях проти військ СРСР. Після падіння режиму талібів, він був визнаний терористом з боку США. Його головна вимога – виведення іноземних контингентів та скасування всіх договорів із США.

– У Туреччині припинили мовлення 12 телеканалів.

– Семеро підозрюваних у зв’язках з «Ісламською державою» затримані в Індонезії.

Європа:

– Служба безпеки Грузії викликала на допит членів опозиційної партії «Єдиний національний рух» у справі про можливу підготовку державного перевороту. Приводом став аудіозапис, на якому нібито екс-президент Грузії Михайло Саакашвілі розмовляє зі своїми прихильниками та домовляється про організацію демонстрацій після парламентських виборів 8 жовтня. Слідчі перевіряють справжність запису. Саакашвілі назвав його «монтажем». Всі п’ятеро опозиціонерів відмовилися прийти на допит.

– 17 членів головної опозиційної Соціалістичної партії Іспанії здали мандати в знак протесту проти лідерства Педро Санчеза. Таким чином, депутати намагаються змусити його подати у відставку. Парламентарі не задоволені постійним блокуванням з боку Санчеза спроб сформувати коаліцію із Народною партією, яка отримала перемогу на виборах.

– ВРУ ухвалила рішення про звільнення з посад 29 суддів за «порушення присяги». Серед них – чимало одіозних осіб, які судили активістів Євромайдану.

Близький Схід:

– Країни-члени ОПЕК ухвалили рішення про скорочення обсягів видобутку нафти – щоправда, всього на 2%. Нині ОПЕК оцінює свій обсяг видобутку в 33, 24 млн. барелів на добу. Ця організація об’єднує 14 країн-експортерів нафти. Чимало людей називають ОПЕК «картелем», де учасники домовляються про спільні дії і таким чином знижують конкуренцію на ринку. Самі учасники ОПЕК вважають, що допомагають стабілізувати ситуацію у складні часи. Де-факто лідером організації є Саудівська Аравія. Країни-члени ОПЕК збираються на засідання двічі на рік у Відні та обговорюють ситуацію на ринку нафти. В залежності від ситуації, вони знижують, збільшують або ж залишають без змін обсяги видобутку сировини. Розмови про необхідність зниження обсягів видобутку тривають з 2014 року, коли почали ціни на нафту почали падати. Зниження цін на 2% поки не означає моментального підвищення цін на нафту, оскільки рішення поки що не оформлено документально. Чимало аналітиків стверджують – навіть якщо ОПЕК ухвалить рішення, воно є лише рекомендаційним, а відслідкувати дотримання квот дуже важко.

– Німецька журналістка Яніна Фіндайзен та її син, якого вона народила у полоні сирійських бойовиків, визволена та переправлена на територію Туреччини. Про це повідомила німецька влада. Про обставини її звільнення з заручників – не повідомляють. Фіндайзер була захоплена терористами «Джебхат Аль-Нусра» у жовтні 2015 року. Уже в грудні того ж року вона народила дитину. Бойовики тримали її на території Сирії в провінції Ідліб. Журналістка поїхала до країни через обіцянки своєї подруги отримати ексклюзивний матеріал про ісламістів. Вони вимагали за неї викуп в 5 млн. євро.

– Президент Палестини Махмуд Аббас заявив, що візьме участь у церемонії поховання екс-президента Ізраїлю Шимона Переса, яка відбудеться 30 вересня. На похованні також будуть екс-президент США Білл Клінтон, генеральний секретар ООН Пан Гі Мун, президент Франції Франсуа Олланд, канцлер ФРН Ангела Меркель, президент США Барак Обама та російська делегація на чолі зі спікером Ради Федерації Валентиною Матвієнко.

– Держсекретар США Джон Керрі заявив, що Вашингтон «близький до того, аби перервати переговори з Росією по ситуації в Сирії». Заступник держсекретаря Ентоні Блінкен повідомив, що президент Обама доручив відомствам підготувати альтернативні шляхи вирішення ситуації в Сирії. Керрі пригрозив поставляти зброю кільком антиурядовим угрупованням, які визнані в Росії терористичними. Москва звинуватила Вашингтон у підтримці бойовиків.

– Міноборони РФ повідомило про загрозу застосування хімічної зброї проти сирійських військ в Алеппо з боку бойовиків «Армії завоювання».

– Франція звинуватила Іран у тому, що в Сирії спалахнула війна. У відповідь, офіційний Тегеран заявив, що першопричиною війни в Сирії стала «недолуга політика Франції».

– Терористи пов’язаного з «Аль-Каїдою» угруповання «Джунд Аль-Акса» та їх союзники вибили сирійські війська з населених пунктів Кара та Кафсін поблизу стратегічного міста Таїбат Аль-Ісм на півночі провінції Хама.

– Сирійська армія зайняла територію табору палестинських біженців «Хандарат» на півночі міста Алеппо. Бойовики «Армії завоювання» відступили до промзони Аль-Шукайф південніше. За кілька годин сирійські війська вибили ісламістів з онкологічної лікарні «Аль-Кінді», таким чином закріпивши свої позиції. Лікарня була захоплена бойовиками у 2013 році. Вона відома як «катівня» та місце, біля стін якого розстрілювали сирійських солдатів, що потрапили у полон.

– Сили Асада розгромили терористів «Ісламської держави» у битві за західні околиці нафтогазових родовищ «Аль-Шаер» на сході провінції Хомс. Машстабний наступ розпочали вчора. Сирійська армія звільнила від бойовиків всі гірські райони західніше родовища.

– Відповідно до попереднього плану операції зі звільнення Мосула в Іраку, у ній братимуть участь близько 40 тисяч військовослужбовців. Натомість курди брати участь у боях в центрі міста не будуть, але прикриватимуть іракську армію на околицях. У Мосулі проживає 2 мільйони людей. Операція з його звільнення від терористів «Ісламської держави» буде найскладнішою в історії Іраку.

Автор