Світ 24 вересня. Результати дня

Масштабна конференція у ПАР, Третя битва за Алеппо, звільнення провінції в Іраку, сутички у Конго, мирна угода в Колумбії, нове керівництво російського парламенту, вирішення питання з Кале у Франції та багато іншого.

Африка:

– В Йоханесбурзі у ПАР розпочала робота найбільша у світі конференція із захисту тварин CITES. На захід прибули 2500 делегатів із 180 країн світу. Вперше за 16 років вона проходить в Африці. Центральною темою конференції став захист слонів. Протягом останніх 7 років вбивство браконьєрами слонів зросло на 30%. Серед делегатів, однак, не має єдиної думки, як розв’язати проблему. Намібія та Зімбабве оголосили про намір легалізувати торгівлю слоновими кістками і таким чином взяти під контроль діяльність браконьєрів. Однак інші держави закликають повністю заборонити торгівлю та полювання на слонів. Також на конференції планують розглянути питання захисту понад 500 видів рослин і тварин, серед них носороги, леви, акули, панголіни.

– 17 людей загинули внаслідок збройної сутички між нігерійською армією та бойовиками терористичного угруповання «Боко Харам». Терористи здійснили напад на армійську базу поблизу селища Абадам у штаті Борно, де триває антитерористична операція уряду.

– Понад 40 людей загинули внаслідок нападу прихильників місцевого племінного вождя на аеропорт у місті Кананга у Демократичній Республіці Конго. Семеро співробітників сил безпеки загинули.

Америка:

– Бразильські авіакомпанії анонсували плани по скороченню майже 20% робочих місць протягом наступних 20 років через економічну кризу та негативні прогнози уряду.

– Президент США Барак Обама наклав вето на закон, який дозволяє американцям позиватися до суду проти Саудівської Аравії через причетність країни до ісламістів, які здійснили теракт 11 вересня 2001 року. За словами Обами, законопроект може нашкодити національним інтересам США. Як відомо, 15 із 19 терористів, які здійснили теракт 15 років тому, були громадянами Саудівської Аравії. Уряд королівства відкидає інформацію про свою причетність до організації теракту. Крім того, Ер-Ріяд пригрозив відмовитися від багатомільярдних інвестиційних проектів у США у разі ухвалення закону. Родичі загиблих під час теракту намагалися засудити організації, владні структури та уряд Саудівської Аравії, однак безуспішно, оскільки закон 1976 року надає іноземним державам імунітет від судових позовів в Америці. У Конгресі США вже заявили, що мають намір обійти вето президента та знову прийняти закон.

– Керівництво антиурядового ліворадикального угруповання «ФАРК» в Колумбії затвердило історичну мирну угоду з урядом на своєму спеціальному з’їзді. Лідер організації Тимолеон Хіменес, відомий під позивним «Тимошенко», заявив, що угода вигідна обом сторонам. Також учасники зустрічі вирішили залишити Хіменеса лідером ФАРК після підписання мирної угоди та перетворення організації на політичну партію. Це остання конференція ФАРК в якості озброєного угруповання. Мирна угода між колумбійським урядом та ФАРК буде підписана у понеділок у Боготі. Конфлікт між сторонами тривав 52 роки. Жертвами війни стали 250 тисяч людей, ще 45 тисяч вважаються зниклими безвісти, близько 6,9 млн. осіб втратили свої домівки.

– Четверо людей загинули внаслідок стрілянини у Вашингтоні. Невідомий відкрив вогонь по людях в одному з торгових центрів міста. Поліція розшукує злочинця.

– Родичі загиблого у місті Шарлотт афроамериканця виклали відео, на якому зафіксовано момент його загибелі від рук поліції. На відео чутно, як правоохоронці вимагають від чоловіка опустити зброю, а його дружина кричить «Не стріляйте в нього!». Однак у відео так і не зрозуміло, чи був у чоловіка пістолет. Вбивство темношкірого спровокувало масові демонстрації у місті. Влада штату запровадила там комендантську годину та ввела Національну гвардію.

– Впливові американські видання «Los Angeles Times» та «The New York Times» підтримали Хіларі Клінтон на виборах у президенти США.

– Суд у Бразилії дав дозвіл на проведення попереднього розслідування свідчень колишнього директора компанії «Transpetro» стосовно корупції у державній нафтовій компанії «Petrobras», в яких згадано й чинного президента Мішеля Темера.

Азія:

– В ООН заявили, що переглянуть ситуацію із правами людини на Філіппінах у кінці місяця.

– Держсекретар США Джон Керрі заявив, що висловлювання президента Філіппін Родріго Дутерте на адресу Обами не вплине на американсько-філіппінські відносини.

Європа:

– Джеремі Корбін повторно обраний лідером Лейбористської партії Великої Британії, отримавши понад 61% голосів. Його головним суперником був колишній журналіст Оуен Сміт. Вибори провели після того, як влітку фракція лейбористів у парламенті оголосила вотум недовіри Корбіну – через нібито провал його кампанії агітації за збереження членства в ЄС.

– Позачергова конференція Російського футбольного союзу ухвалила рішення виключити зі свого складу Всеросійське об’єднання вболівальників, визнавши їх «хуліганами». Перед початком конференції, поліція затримала лідера об’єднання Олександра Шпригіна. Водночас, в офісі організації пройшли обшуки. Як відомо, російські футбольні фанати з прямої підтримки з боку ВОВ влаштували дебош та заворушення у французьких містах під час проведення «Євро-2016». Голова РФС та міністр спорту Володимир Мутко закликав вболівальників створити нову організацію. Втім, у 2007 році саме Мутко був ініціатором створення ВОВ та входження його до складу РФС – всупереч чисельним протестам – через те, що ВОВ формувалося з числа людей, пов’язаних з так званими «фірмами» – угрупованнями футбольних хуліганів.

– У Мюнхені в Німеччині на 96 році життя помер видатний правозахисник та громадський діяч Макс Мангеймер – людина, яка пройшла концентраційні табори «Дахау» та «Освенцім» у роки Другої Світової війни. Після звільнення з табору, він присвятив своє життя боротьбі за пам’ять загиблих у концтаборах, виступаючи перед різними аудиторіями в Європі.

– Президент Франції Франсуа Олланд повідомив, що мешканців табору біженців у порту Кале на півночі країни розмістять у кількох інших таборах, розрахованих на 9 тисяч місць. Далі, протягом 4 місяців у мігрантів буде можливість подати документи на оформлення притулку та отримання статусу біженця, інакше – їх чекає депортація. Табір «Джунглі» у Кале вже кілька місяців вимагають закрити. У лютому влада знесла південну частину табору, однак після зростання кількості біженців, тепер хочуть закрити й північну. Питання міграції є дуже гострим у Франції, особливо перед виборами президента 2017 року.

– У Фінляндії близько 15 тисяч людей взяли участь у масштабній ході проти расизму у центрі Хельсінкі. В акції взяв участь й прем’єр-міністр Юха Сіпіля. Учасники демонстрації висловлювали тривогу із приводу зростання кількості нападів на біженців. Як відомо, протягом останніх півроку в країні зросли анти-іммігрантські настрої після прибуття у Фінляндію 342 тисяч біженців з Близького Сходу та Африки. Це викликало агресивні виступи місцевих неонацистів.

– В’ячеслав Володін офіційно призначений спікером Держдуми РФ. На посади віце-спікерів висунуті скандальна, близька до «силового блоку», нардеп Ірина Ярова та відомий ведучий Петро Толстой.

Близький Схід:

– Терористи «Джунд Аль-Акса» та їх союзники захопили алавітське селище Маан на півночі сирійської провінції Хама після кількагодинного бою із сирійськими військами. Вперше за історію війни, вони обстріляли з РСЗВ околиці стародавнього міста Масіаф західніше Хами.

– Сирійська армія розпочала наступальну операцію в місті Алеппо. Наступ організований на трьох напрямках. На півдні урядові війська увійшли на територію кварталу Шейх-Саїд та захопили кілька житлових масивів. На центральному напрямку, сирійська армія при обмеженій підтримці артилерії та авіації, розпочала повільне просування вглиб Старого міста поблизу Цитаделі Алеппо, а також на південь для з’єднання з угрупованням у кварталі Шейх-Саїд. На півночі сирійські війська вибили бойовиків ісламістського руху «Нур ед-Дін Аль-Занкі» з території табору палестинських біженців «Хандарат» та взяли під контроль онкологічну лікарню «Аль-Кінді». Наступають убік промзони Аль-Шукайф. Через бойові дії понад 70 людей загинули, місто залишилося без води.

– Щонайменше 12 людей загинули та понад 20 зазнали поранень внаслідок теракту в місті Тікрит в Іраку. Відповідальність за злочин взяла на себе «Ісламська держава».

– Іракська армія за підтримки воєнізованих угруповань «Бригади Салах-ед-Діна» повністю звільнила від терористів «Ісламської держави» провінцію Салах-ед-Дін, вибивши сили ІД з селищ Аль-Намаль, Аль-Джаріда та Аль-Ханука, а також з їхнього опорного пункту – міста Аль-Зувійя.

– Сирійська армія розпочала ударну операцію проти бойовиків «Армії Ісламу» у східній Гуті в провінції Дамаск. Урядові сили пішли на штурм містечка Аль-Рейхан та оточили стратегічну висоту Таль Курді. Захоплення цих районів створить плацдарм для наступу армійських підрозділів на місто Дума – штаб-квартиру ісламістів в усій провінції.

Автор