Мода на тупість

З 2004-го року наш інформаційний простір, який тільки-но отримав шанс на своє очищення, замість оздоровлення, на жаль, вибрав інший шлях, дуже грошовитий і, водночас, повністю руйнівний – так звану сурковщину. Він активно почав хворіти небезпечним вірусом – вірусом повної тупизни.

Задумка ініціаторів зрозуміла: чим тупіші спікери, теми, аргументи, які нав’язують ЗМІ, тим тупішими поступово стають глядачі. Тупі рішення, тупі жарти, тупа музика, тупі фільми. Тупі глядачі не ставитимуть небезпечних запитань, їм можна підсовувати що завгодно, і, головне, ними легко можна керувати, керувати їхніми емоціями та вибором. Наш інформаційний простір навмисне заражали тупизною. З 2004-го року.

Мода на тупість: розкручуй ідіотських виконавців, чим тупіший текст – тим краще, давай ефір відвертим ідіотам, показуй всім – що бути ідіотом – це круто, бути ідіотом – мати шанс стати зіркою. Роби цілі шоу з ідіотами видаючи їх за експертів, засмічуй все тупими серіалами. Популяризуй політиків-ідіотів, давай їм максимальний ефір. І спостерігай, як населення поступово втягується у цю гру, починає обговорювати тупизну, робить з тупизни кумирів, копіює їх у спробах вилізти на гору по прикладу. Мотивуй нових ідіотів, влаштовуй серед них змагання. І знищуй все, що проявляє ознаки розуму. Блокуй мудре, не давай ефіру, затравлюй, висміюй. Розповсюджуй моду на московську тупість. Висміюй українське. А за цим отримуй окупацію інформаційного простору Кремлем.

Тоді, після Помаранчевої революції, певно і відбулась дуже велика зрада. Зрада від тих, хто мав зупинити цей процес, не дати заразити інформаційний простір ідіотами. Так: журналісти, редактори, лідери думки, люди, які прекрасно розуміли, що відбувається. Чого мовчали? Чого кричали тихо? Чого втягувались у цю біду, замість зупиняти?..

Як все було: спочатку монополісти у ЗМІ, при повній немічності четвертої влади, за участю четвертої влади, за відсутністю протесту від четвертої влади, нав’язали тупизну нашому інформаційному простору, роками переконували, що тупо – це круто, і ось вже сам ринок вимагає тупість, не потрібно нав’язувати більше, само просить, благає.

Ось ця хвороба, з котрої дуже багато бід сьогодні є наслідком. Маю повне переконання, що ми будемо довго буксувати, і будемо з великими шансами на реванш сурковщини, за якою знову вернуться кремлівські лобісти, якщо не збагнемо простої речі – потрібно лікувати інформаційне поле, і терміново. Саме воно впливає на людей, а не результати реформ, безвіз, пенсії. Хворе інформаційне поле країни легко навіть найвищі пенсії у світі перетворить на ніщо. Наші люди хворі, в їх головах давно блок на власні думки, в їх головах думки, які їм нав’язують керівники окупованого як ворогами, так і байдужими медіавласниками, нашого інформаційного поля, наші люди помилково вважають ці думки за свої.

У соцмережах, звісно, може сама по собі підтримуватись невеличка частина людей в адекваті, і залишається сподіватись, що це буде ось та невеличка, але критична маса, яка не дасть країні перейти у повне божевілля видуманого світу популярної тупизни, як це зараз у РФ. Хіба сподіватись. Для більшого потрібно негайне усвідомлення всіма, хто може повпливати на ситуацію, що ця мода на тупість знищить всі наші спроби вирватись, і стати тією країною, заради якої виходили на Майдан. Нам потрібні рішучі дії, нам терміново потрібен захист нашого інформаційного простору від вірусу типизни.

Джерело

Автор