Проведено чергові робочі зустрічі з представниками Офісу Прокурора Міжнародного кримінального суду (фото)

У Генеральній прокуратурі України 20 червня 2018 року проведено зустріч із уповноваженими представниками Офісу Прокурора Міжнародного кримінального суду, які перебувають в Україні з щорічним робочим візитом

Участь у заході взяли заступник Генерального прокурора – Головний військовий прокурор Анатолій Матіос, працівники Головної військової прокуратури, управління з розслідування злочинів, вчинених на тимчасово окупованих територіях, прокуратури Автономної Республіки Крим.

Учасниками зустрічі обговорено матеріали, підготовлені органами прокуратури для передачі до Офісу Прокурора МКС у межах проведення останнім попереднього вивчення ситуації на Сході України на підставі Заяви Верховної Ради України від 04.02.2015 «Про визнання Україною юрисдикції Міжнародного кримінального суду щодо скоєння злочинів проти людяності та воєнних злочинів вищими посадовими особами Російської Федерації та керівниками терористичних організацій «ДНР» та «ЛНР», які призвели до особливо тяжких наслідків та масового вбивства українських громадян».

Іноземною стороною окреслено обсяг та характер матеріалів, необхідних у рамках попереднього вивчення ситуації в Україні.

За результатами заходу учасники визначили подальші кроки співробітництва з Офісом Прокурора МКС, приділивши особливу увагу важливості продовження направлення доказів вчинення воєнних злочинів і злочинів проти людяності на тимчасово окупованій території Донецької та Луганської областей, а також на території Автономної Республіки Крим.

Джерело

 

Прокурор АР Крим Гюндуз Мамедов обговорив попереднє вивчення справи «Ситуація в Україні» з представниками Офісу Прокурора МКС

20 червня 2018 року в Генеральній прокуратурі України відбулася робоча зустріч прокурора Автономної Республіки Крим Гюндуза Мамедова та представників Офісу Прокурора Міжнародного кримінального суду.

Захід був присвячений питанням попереднього вивчення, яке наразі здійснюється Офісом у справі «Ситуація в Україні» щодо воєнних злочинів та злочинів проти людяності на території окупованого Криму.

Під час зустрічі обговорено такі грубі порушення міжнародного гуманітарного права, як примушення до служби у Збройних Силах держави-супротивника, примусове переміщення цивільного населення з території півострова Крим, вимушеного набуття громадянства Російської Федерації та інші питання.

«Злочини, які вчиняються на території Автономної Республіки Крим та місті Севастополі, підпадають під юрисдикцію Міжнародного кримінального суду. Я неодноразово наголошував на тому, що ми націлені не лише на національні суди, а і на міжнародні судові інстанції. Більше того, перші кроки вже зроблені: минулого року прокуратура автономії спільно з неурядовими громадськими організаціями «Українською Гельсінською спілкою з прав людини» та «Регіональним центром з прав людини» скерували три інформаційних повідомлення до Офісу Прокурора Міжнародного кримінального суду. Зараз готується ще низка повідомлень про факти воєнних злочинів в Криму», – зазначив прокурор АР Крим Гюндуз Мамедов.

Також, він повідомив, що з метою забезпечення відповідності матеріалів, які скеровуються до МКС, вимогам цього Суду, прокуратура автономії співпрацює з фахівцями міжнародного юридичного партнерства Global Rights Compliance LL.P. Експерти цієї організації володіють унікальним досвідом в галузі міжнародного гуманітарного права і міжнародного кримінального права та входять до рейтингів найкращих юристів світу.

«Сьогоднішня зустріч є додатковим підтвердженням того, що ми рухаємся у вірному напряму і питання збору та надання Офісу Прокурора МКС достатньої доказової бази для ініціювання розслідування справи «Ситуація в Україні» є для нас одним із пріоритетних», – сказав Гюндуз Мамедов.

По закінченню заходу представниками Офісу Прокурора Міжнародного кримінального суду було акцентовано увагу на важливості подальшого направлення до Суду доказів вчинення воєнних злочинів і злочинів проти людяності у Криму.

Нагадаємо, що у 2017 році прокуратурою АР Крим спільно з українськими громадськими організаціями «Українська Гельсінська спілка з прав людини» та «Регіональний центр з прав людини» до Офісу Прокурора МКС було скеровано три інформаційних повідомлення з проханням розпочати Прокурором МКС розслідування за фактами вчинення на півострові Крим грубих порушень норм МГП.

Інформація, що була передана до МКС стосується фактів незаконного і великомасштабного знищення та привласнення державного і приватного майна; примусового переміщення представниками окупаційної влади цивільного населення (у тому числі, осіб з місць позбавлення волі) у межах та за межі півострову Крим.

Джерело

Автор