Комітет ВРУ порушив закон, повернувши подання на притягнення до кримінальної відповідальності нардепів

Генеральний прокурор Юрій Луценко з трибуни Верховної Ради заявив, що регламентний комітет ВР порушив закон, повернувши подання на притягнення до кримінальної відповідальності щодо нардепів Олександра Вілкула, Дмитра Колеснікова, Сергія Дунаєва та Олександра Пономарьова.

“Мною, як Генеральним прокурором України, було внесено подання про зняття депутатської недоторканності з вашої згоди щодо чотирьох народних депутатів.

На жаль, я мушу констатувати, що всі ці подання зараз розглядатися не можуть через те, що усі вимоги Закону «Про Регламент Верховної Ради України» були зірвані при розгляді цього питання, а фактично – нерозгляді цього питання.

На жаль, Регламентний комітет Верховної Ради, який зобов’язаний розглядати подання Генерального прокурора в його присутності, зібрався окремо і повернув документи Генерального прокурора через Голову Верховної Ради України у зв’язку з тим, що вони не розуміють, що вони отримали.

Це є грубе порушення Закону «Про Регламент Верховної Ради України» і повноважень Регламентного комітету.

Я розцінюю це як очевидне небажання передати розгляд мого подання до сесійної зали. Ні Закон, ні внутрішній Регламент не дозволяє Регламентному комітету повертати подання Генерального прокурора, крім двох законом встановлених випадків: перше – якщо подання не відповідає вимогам ст. 218 Регламенту ВР і це встановлено на засіданні комітету за участі Генпрокурора; друге – в разі відсутності достатніх доказів щодо обґрунтування подання, разом з мотивованим висновком комітету, на засіданні за участі Генпрокурора.

Я не був на засіданні комітету і його не було за моєї участі по поданням щодо народного депутата Вілкула і щодо народного депутата Колеснікова. Тим не менше, комітет відправив ці подання без їх фактичного розгляду за моєї участі, як говорить закон, до Голови Верховної Ради для повернення в ГПУ.

На сьогоднішній день законом встановлені терміни розгляду мого подання щодо пана Колеснікова та Вілкула, який встановлює 5 днів на ознайомлення, до 20 – на розгляд комітету і до 7 – на розгляд Верховною Радою, всі ці терміни зірвані. Ці подання розглядатися не можуть. Інакше вони будуть оскаржені в судовому порядку, а я як Генеральний прокурор на це піти не можу.

Подання щодо народного депутата Пономарьова було розглянуто на комітеті, відправлено до Голови Верховної Ради, але з порушенням термінів, що на сьогоднішній день унеможливлює розгляд у цій залі також.

Я обов’язково внесу подання по згаданим чотирьом народним депутатам по-новому до Верховної Ради України. Але, враховуючи те, що термін роботи вас, шановні колеги, добігає кінця до літніх канікул, я змушений це зробити лише в кінці серпня місяця.

Тому зараз я стою на трибуні з тим, щоб закликати припинити ігри в депутатську самооборону від законом визначеної відповідальності. Суд і тільки суд може визначати міру відповідальності будь-кого, будь-якого громадянина України. І ні комітет Верховної Ради, ні навіть, при всій повазі, вся Верховна Рада не повинна сама визначати – було чи не було певне правопорушення у вашого колеги.

Вважаю політично неприпустимим вступати в змову тимчасовій коаліції задля вирішення одного питання однієї фракції через покривання членів цієї фракції шляхом непроведення засідання регламентного комітету.

Вважаю, що політичну оцінку діям керівництва комітету і членам цього комітету має бути надано депутатами відповідних фракцій і їхніми виборцями.

Я, як Генеральний прокурор, наполягаю, щоб наступного разу всі прізвища депутатів: Вілкула, Колесникова, Дунаєва, Пономарьова розглядала Верховна Рада України, користуючись чинним законом і ставлячись до них, як до будь-якого громадянина України, котрий має доводити свою вину або невинуватість в суді. В його Величності Суді.

На жаль, сьогодні можливості правосуддя були зупинені позарегламентними діями регламентного комітету”.

Джерело