Відбулася Всеукраїнська селекторна нарада щодо виконання завдань ініціативи «Україна без контрабанди» (фото, відео)

 

Контрабанда – це один з найбільших репутаційних ризиків для України, увага Уряду тут цілком виправдана, – експерти

Явище контрабанди та сірого імпорту, яке сьогодні має місце на кордоні України, є одним з найбільших репутаційних ризиків і викликів для України. І його подолання в рамках програми «Україна без контрабанди» стає не менш актуальним, аніж ефективна боротьба з корупцією чи проведення секторальних реформ. Про це говорять представники ділових кіл України.
За їх оцінками по різних секторах економіки рівень тіньових оборудок сягає 60-80%, а в абсолютних цифрах – 70-100 млрд грн. Це гроші, які проходять повз державний бюджет. І це ті втрати, які несе Україна, як держава.

«Контрабанда – це одна з найбільших системних проблем, які турбують бізнес, – відзначає, виконавчий директор Європейської бізнес асоціації. – Ми вдячні за те, що тепер проблема отримає не тільки увагу Уряду, а ще й рішення, і будуть результати».

За її словами, сьогодні від планів потрібно переходити до дій. «І це, до слова, підтягує потребу швидше модернізувати судову систему, систему правоохоронних органів, як основу процесів побудови сприятливого інвестиційного клімату. Так само очікуємо і реформу власне митниці, подальшу фіскалізацію економіки. Нам потрібен порядок», – відзначила Анна Дерев’янко.

З нею погоджується і директор Офісу із залучення та підтримки інвестицій UkraineInvest Данило Білак. Він упевнений, що боротьба з контрабандою, сірим імпортом, взагалі недобросовісною конкуренцією – це пріоритет і для бізнесу, і для держави. «Я чую від інвесторів, що контрабанда – це більш кричуща проблема, аніж корупція, нестача людей чи інші питання. З контрабандою важко боротися на діловому рівні. Ніколи не знаєш, що це, звідки вилізає. Але вона (контрабанда) впливає на прибутки. Чесні компанії платять податки, і ми їм гарантуємо: приїжджайте, в нашій країні буде обре, а потім таке явище».

Данило Білак зазначив, що великий негатив йде і від того, що контрабанду нерідко стимулюють – нечесні чиновники і правоохоронці на місцевому рівні. «І це вбиває репутацію України. Поки не впораємося з проблемою, говорити про масштабні інвестиції буде важко», – наголосив Глава UkraineInvest.

Кабінет Міністрів України спільно з Міністерством внутрішніх справ, Генеральною прокуратурою, Національним антикорупційним бюро України, Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою, Державною фіскальною службою, Службою безпеки України напрацювали план дій, направлений на ефективну боротьбу з контрабандою та тіньовими схемами на митниці. Програма отримала назву «Україна без контрабанди».

Коментуючи напрацьовані рішення, Прем’єр-міністр відзначав, що весь силовий блок засвідчив «повну готовність і рішучість боротьби з контрабандою», адже існування такого ганебного явища впливає на розвиток економіки, руйнує промисловість. «Наше об’єднання дасть можливість жорстко карати всіх тих, хто має відношення до контрабанди. Будемо знищувати тіньові схеми і залучати кожну гривню до бюджету, – сказав Володимир Гройсман. – План у нас готовий. Ми презентуємо його. Але попереджаю всіх уже: стережіться і починайте служити державі. Кожна гривня має бути в бюджеті. Це принципово важливо».

Джерело

 

Україна без контрабанди – це не разова акція, тиск на схемщиків зменшуватися не буде, – Володимир Гройсман

Започаткована Урядом України ініціатива «Україна без контрабанди» – це не разова акція, і тиск на контрабандистів і чиновників, які сприяють контрабанді, буде лише посилюватися на всіх рівнях – аж до внесення змін до законодавства в частині криміналізації дій, що сприяють сірому імпорту і контрабанді. Про це повідомив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час всеукраїнської селекторної наради з питань боротьби із контрабандними схемами на кордоні України.

«Це не разова акція. Тиск зменшуватися не буде, – сказав Глава Уряду. – Ми ретельно проаналізуємо роботу митниць, рішення будуть жорсткими. Так просто нічого не минеться… Будемо вдосконалювати систему, аби механізми боротьби були більш ефективними. А також направимо до Парламенту зміни до законодавства, які передбачають криміналізацію (дій, що сприяють) контрабанди».

Прем’єр-міністр закликав всіх – і чиновників, і правоохоронців на всіх рівнях – працювати злагоджено і долати серйозні виклики «відкрито, чесно і в інтересах громадян». «А за сприяння контрабанді – затримувати і арештовувати», – додав Глава Уряду.

Він наголосив, що саме по собі явище контрабанди – це руйнівний удар по промисловості і чесному бізнесу. Тож важливість чіткого виконання напрацьованих Урядом рішень у цій сфері – більш ніж очевидна. «Буду добиватися, аби рішення виконувалися. Всі схеми мають бути знищені. Це персональна відповідальність Уряду і правоохоронних органів. Розраховую на те, що об’єднані зусилля всієї правоохоронної системи будуть чіткими і безкомпромісними, – сказав Володимир Гройсман. – При цьому білий і чесний бізнес не має постраждати. Ми налагодимо моніторинг ситуації – в тому числі, через гарячу лінію. Чесний бізнес буде захищений».

Джерело

 

Глава Уряду: Очищення кордону від контрабанди – справа честі

Очищення кордону від проявів контрабанди та сприяння «сірому імпорту» є справою честі для всіх гілок влади, оскільки втрати держави від непрозорості на кордонах сягають мільярдів гривень. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час всеукраїнської селекторної наради з питань боротьби із контрабандними схемами на кордоні України.

«Митники, працівники прикордонної служби мають все для того, аби робити країну багатшою, а не виконувати функції, аби в країну «щось» заїжджало. Ви заробляєте тисячі чи мільйони, а держава втрачає мільярди. Треба всіх (корумпованих правоохоронців і митників) зібрати і зробити поїздку, аби подивилися в очі хлопцям на фронті. Тим хлопцям, які могли б мати краще оснащення, ніж мають сьогодні, внаслідок неефективних або, навіть, злочинних дій», – сказав Глава Уряду.

Він в черговий раз закликав усіх служити державі. «Не можете – пишіть заяви і звільняйтеся. А якщо можете – давайте об’єднуватися і робити справу, а не шукати пояснень. Треба буде вдосконалювати законодавство – будемо просити Парламент. Треба буде змінювати постанови Уряду – будемо змінювати постанови Уряду. Але це справа честі для всіх нас», – наголосив Володимир Гройсман.

Всеукраїнська селекторна нарада пройшла в рамках виконання завдань започаткованої Урядом ініціативи «Україна без контрабанди». «Це не разова акція. Тиск зменшуватися не буде, – сказав Глава Уряду. – Ми ретельно проаналізуємо роботу митниць, рішення будуть жорсткими. Так просто нічого не минеться… Будемо вдосконалювати систему, аби механізми боротьби були більш ефективними. А також направимо до Парламенту зміни до законодавства, які передбачають криміналізацію (дій, що сприяють) контрабанди».

Джерело

 

Юрій Луценко взяв участь у Всеукраїнській селекторній нараді щодо виконання завдань ініціативи «Україна без контрабанди», яка відбулась у Кабінеті Міністрів України під головуванням Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана та за участі керівників правоохоронних органів

Під час свого виступу Юрій Луценко зазначив, що проблема ненадходжень до бюджету від митниці є кричущою. Так, згідно з аналітикою, одним із ключових показників проблеми є рівень податкового навантаження на одиницю імпорту, виражену в умовних одиницях на кілограм. Контролювати цей показник – одне із завдань ДФС. «Якби податкове навантаження у 2017-2018 році було втримано на рівні 2014 постреволюційного року, держава отримала би на 6-7 млрд доларів більше від роботи митних служб. Це і є ціна проблеми, чому ми сьогодні зібралися», – констатував Генеральний прокурор України.

Юрій Луценко наголосив, що для подолання проблем, які склались, необхідно в тому числі внести певні зміни до законодавства.

«Спільно ми зможемо це зробити. Але наголошую, що постанова Кабміну має відповідати чинному законодавству. Тільки тоді буде ефективний результат», – зазначив Генеральний прокурор України.

Джерело

 

За контрабанду товарів Міністр МВС Арсен Аваков пропонує повернути кримінальну відповідальність

Сьогодні, 20 червня, під час Всеукраїнської селекторної наради Арсен Аваков закликав Уряд внести на розгляд Верховної Ради законопроект про повернення кримінальної відповідальності за контрабанду товарів.

Міністр зазначив, що відповідна стаття про контрабанду товарів була декриміналізована за часів Януковича.

«Зараз ми чи не єдина країна в Європі, де контрабанда декриміналізована. Цьому потрібно покласти край. Я думаю, що ми повинні подати до Ради законопроект і знову визнати контрабанду кримінальним злочином», – зауважив очільник МВС.

Він зауважив, що за результатами детального аналізу МВС України потрібен єдиний механізм комплексних заходів із залученням фахівців Департаменту захисту економіки НПУ, Державної фіскальної служби, Генеральної прокуратури та СБУ.

«Вже завтра ми плануємо почати «тиск» на контрабандне середовище, аби залучити додаткові кошти у державний бюджет. Державний бюджет України у нас 991 млрд гривень. План надходжень від митниці – 343 млрд., а ми розраховуємо, що за рахунок припинення контрабандних схем до бюджету надійде від 70 – 100 млрд гривень, тобто це приблизно 4 млрд доларів. У нас зараз іде боротьба за запозичення 1,9 млрд доларів від МВФ», – повідомив міністр.

Він підкреслив, що позиція МВС буде дуже жорсткою, кого б це не стосувалося.

«Це можуть бути і мої однопартійці, чи це будуть люди «із високих кабінетів» Адміністрації Президента чи Уряду, військові або люди із органів системи МВС, ми тут станемо на дуже жорстку позицію, і я хочу, аби кожен це розумів. Український контрабандист раніше думав «почнуть «кампанію», за місяць охолонуть, потім ми заробимо знову». Ні, цього разу так не буде. Тому я говорю про це публічно. І пропоную повернутися до цього у кінці року, аби віддати державі ці 4 млрд доларів», – зауважив Арсен Аваков.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що в Кабміні вже сформували план дій по боротьбі з контрабандою.

«Є десятки мільярдів гривень, які «схемщики» виводять за межі українського бюджету. Я цього терпіти не буду. Минулого року наші дії дали можливість залучити до бюджету понад 70 млрд гривень»,  – наголосив Прем’єр-міністр.

Джерело