The Washington Post: «Моя мета – перемогти корупцію в Україні» Петро Порошенко

Президент Петро Порошенко у статті The Washington Post «Моя мета – перемогти корупцію в Україні» наголосив, що з ухваленням Закону про створення Вищого антикорупційного суду Україна зробила ще один важливий крок на шляху до побудови європейської держави, де всі рівні перед законом.

«Це був не перший крок у цій подорожі, і він не буде останнім. Але я вважаю, що він став показником незворотності нашого шляху до справжньої демократії», – зазначив Петро Порошенко. Він зауважив, що будучи обраним у травні 2014 року Главою української держави, вирішив побудувати абсолютно нову архітектуру для боротьби з корупцією, і союзниками на цьому напрямі були активне українське громадянське суспільство та волонтери разом з міжнародними партнерами України в Європейському Союзі, Міжнародному валютному фонді та Північній Америці.

За його словами, це стало колосальним завданням, і зусилля України з будівництва свого нового майбутнього блокувалися ворогами всередині й зовні на кожному кроці.

«Російська руйнівна тактика та її гібридна війна намагалися позбавити українців права визначати своє власне майбутнє. Москва підбурювала війну на Донбасі, яка забрала понад 10 тисяч людських життів і призвела до появи майже двох мільйонів внутрішньо переміщених осіб та біженців», – наголосив Президент. Він додав, що це призвело до збитків у розмірі 100 мільярдів доларів через знищення економіки та окупацію.

Водночас боротьба з корупцією також має своїх внутрішніх ворогів – від популістів до корисливих інтересів зацікавлених груп. «Як і їх союзники в деяких країнах Європи, популісти України голосно використовують риторику боротьби з корупцією, не маючи зацікавлення у вирішенні цієї проблеми», – зазначив Президент. Глава держави нагадав, що створення антикорупційного суду блокувалося шляхом внесення альтернативних законопроектів та майже двох тисяч поправок до запропонованого законопроекту. «Всі їхні руйнівні зусилля, а також дії Росії, були марними. 317 депутатів відповіли сильним посланням, що ми подолаємо перешкоди на шляху реформ», – наголосив Президент.

Глава держави підкреслив, що започаткування антикорупційного суду є не першою серйозною реформою в Україні з 2014 року. Президент нагадав про запуск системи електронного декларування, реалізацію проекту електронних закупівель ProZorro, реформу енергетичного та банківського секторів.

«Наші реформи дали результати для всіх українців, у тому числі дозволяючи нашим громадянам подорожувати безвізовим режимом у межах Шенгенської зони. Наше наступне завдання – якнайшвидше забезпечити функціонування антикорупційного суду», – наголосив Президент. Він зауважив, що закордонні експерти будуть здійснювати нагляд за відкритим та прозорим відбором професійних суддів, і кандидати пройдуть ретельну перевірку, а після запуску суд розпочне свою роботу, допомагаючи закрити всі функціонуючі корупційні схеми, які залишилися в Україні, і притягуючи винних осіб до відповідальності.

«Однак система не буде повністю ефективною, якщо наші європейські партнери також не відіграватимуть свою роль у забезпеченні високого рівня перевірки потоків капіталу з України та не нададуть притулку для чиновників та олігархів, які прагнуть ухилитися від правосуддя в українських судах», – додав Петро Порошенко.

Президент наголосив, що протягом останніх чотирьох років вдалося запровадити більше реформ, ніж за всі 27 років незалежності України, і дух Євромайдану продовжує жити, незважаючи на перешкоди, та у пам’ять про тисячі українських солдатів і патріотів, які загинули від рук російських маріонеток.

«Впевнений, що антикорупційний суд – це прорив і зміна правил гри. Так, ми маємо ще багато роботи попереду, але, прийнявши цей закон, ми продемонстрували, що назад шляху не буде. Будуть лише наші спільні й злагоджені зусилля, аби стати мирним, безпечним, вільним від корупції союзником ЄС та НАТО у сильнішій та об’єднаній Європі», – зазначив Глава української держави.

Джерело

 

Повний текст статті українською в перекладі Укрінформ.