Петро Порошенко дав інтерв’ю українським телеканалам (фото)

Президент звернувся до міжнародних партнерів якнайшвидше подати експертів в раду антикорупційного суду

Президент Петро Порошенко наголошує, що, одразу ж після підписання Закону про антикорупційний суд, звернувся до міжнародних лідерів, закликавши їх якнайшвидше подати кандидатури експертів в раду, яка оцінюватиме кандидатури суддів нового суду.

«Вчора у мене була розмова з Президентом Європейської комісії Жан-Клодом Юнкером. Європейська комісія є одним із органів, який може делегувати експертів. І я попросив великого друга України, мого друга, Жан-Клода Юнкера про допомогу: прошу, прискорте направлення, вибір експертів, щоб направити їх до Вищої кваліфікаційної комісії суддів для того, щоб ми почали формувати раду іноземних експертів», – повідомив Петро Порошенко в інтерв’ю українським телеканалам: 5 канал, Телеканал ICTV та Television channel «Ukraine».

«Сьогодні у мене була розмова з Президентом Франції Еммануелем Макроном – прохання було те ж саме», – сказав Президент.

«Ще одна позиція – у нас членами міжнародної групи експертів мають бути тільки дуже кваліфіковані міжнародні судді або юристи. Не просто юристи – в англійській мові ця людина називається баррістер (barrister). Тобто в Україні ця людина – це або адвокат, або прокурор, тобто він бере участь у судовому засіданні, є авторитетним, компетентним суддею в міжнародних судах. Я думаю, що це є великою запорукою об’єктивності», – зазначив Президент.

Глава держави також наголосив: «Крім того, ці кандидати мають бути висунуті тільки авторитетними міжнародними організаціями, де Україна як держава бере участь, і організаціями, які спеціалізуються на боротьбі з корупцією або мають цю функцію. Це може бути і ОБСЄ, бо вона має цю функцію, це може бути і Рада Європи, це може бути і Європейський Союз, і декілька інших організацій, які спеціалізуються на боротьбі з корупцією. І це також є запорукою необхідних кваліфікаційних вимог, яким мають відповідати зазначені експерти».

Він наголосив, що зараз робиться все, щоб протягом дуже короткого часу були спрямовані кандидатури експертів.

Джерело

 

Антикорупційний суд повинен розглядати всі антикорупційні справи – Президент

Президент Петро Порошенко наголошує, що всі справи щодо корупційних злочинів мають бути передані у новостворений антикорупційний суд. Глава держави зазначає, що Парламент, як незалежний орган, може прийняти рішення щодо норми Закону «Про Вищий антикорупційний суд», що встановлює можливість розгляду апеляцій по корупційних справах в судах загальної юрисдикції.

«Позиція Президента є абсолютно чіткою – вона викладена, і я прошу це перевірити, в законопроекті, який був зареєстрований 22 грудня. В законопроекті ця норма була викладена абсолютно чітко: що всі справи, які на час створення антикорупційного суду передані в будь-які суди, мають бути негайно переправлені в антикорупційний суд. І лише антикорупційний суд справи по критеріях, які визначають підсудність, мається на увазі рівень чиновника, який обґрунтовано підозрюється в скоєнні корупційного злочину, або сума, яка дана у вигляді хабаря, або інші питання, обов’язково мають розглядатися новим створеним антикорупційним судом», – нагадав Петро Порошенко в інтерв’ю українським телеканалам.

Глава держави зауважив, що тоді ця позиція викликала критику: «що нібито будуть перезавантажені, точніше – перевантажені суди, і ми їх засиплемо справами».

Петро Порошенко також нагадав, що тоді були відповідні висновки Венеційської комісії, зокрема пункт 35, де зазначалось про принцип – «з чистого аркуша», і комітет без будь-яких погоджень прийняв позицію, що він враховує таким чином цю рекомендацію.

«Яка позиція і ставлення Президента до цього? Вона не змінилась. Вона як була, що ми маємо всі справи передавати в антикорупційний суд, як було задекларовано в моєму варіанті, так і залишається такою», – ще раз наголосив Глава держави.

«У Парламента є дуже ефективна можливість розглянути і приймати рішення. Парламент є незалежний орган, і будь-яке рішення Парламенту з цього приводу я буду сприймати і схвалювати. Підтримають вони позицію Президента – буду щасливий», – підкреслив він.

«Я вважаю, що антикорупційний суд має забирати до себе всі справи. І кількість справ на сьогоднішній день є дуже переконливою, що можна це робити не лише на етапі апеляції, а й на етапі першої інстанції. Це можливо»,- сказав він.

Джерело

 

Вища рада правосуддя на наступному тижні розгляне законопроект про започаткування антикорупційного суду – Президент

«В понеділок в порядку денному Вищої ради правосуддя знаходиться мій законопроект про імплементацію рішень Закону про антикорупційний суд і запуск антикорупційного суду. Я дуже сподіваюся, що розгляд на Вищій раді правосуддя буде позитивний», – повідомив Президент Петро Порошенко в інтерв’ю українським телеканалам.

«І це дасть мені можливість не гаючи жодного дня, вже у вівторок, цей законопроект зареєструвати у Верховній Раді. Я визначу його як невідкладний. Я буду просити, щоб його проголосували у першому читанні і в цілому. Щоб і ця складова нашого шляху зі створення суду була зроблена максимально швидко», – підкреслив Петро Порошенко.

Глава держави нагадав про звернення до Уряду, Міністерства фінансів про виділення коштів на створення цього суду.

«Моє звернення було до Вищої кваліфікаційної комісії суддів, щоб вона приготувалася до цього, до Вищої ради правосуддя. Це дуже такий непростий процес. Але я буду робити все, щоб цього року, я впевнений, що суспільство мені допоможе, я впевнений, що громадськість мені допоможе, ми разом створимо новий антикорупційний суд», – також зазначив він.

Джерело

 

Робитиму все можливе, щоб антикорупційний суд запрацював до кінця 2018 року – Глава держави

Президент Петро Порошенко в інтерв’ю українським телеканалам наголосив, що якнайшвидший початок роботи антикорупційного суду підтримує українське суспільство та міжнародні партнери України. Глава держави особливо підкреслив, що докладе всіх зусиль для запуску роботи нового суду вже до кінця 2018 року.

«Я буду робити все можливе для того, щоб антикорупційний суд створити до початку президентської кампанії. Мова йде не лише про створення умов для конкурсу, а й завершити конкурс, сформувати суд і запустити», – зазначив Петро Порошенко, відповідаючи на запитання, що антикорупційний суд буде створюватись паралельно з передвиборчою кампанією в країні.

«Чи це буде підтримано українським політикумом? Маю відповідь – не знаю. Не впевнений», – зауважив Президент.

«Але це точно буде підтримано. Ця моя ініціатива буде підтримана українським народом. Точно ця ініціатива буде підтримана українським суспільством. І точно ця ініціатива буде підтримана нашими партнерами. І тому я буду дуже рішуче наводити порядок і забезпечувати якнайшвидше створення суду. Так само, як ми зробили з багатьма іншими реформами», – наголосив Глава держави.

Джерело

 

Новий Закон про національну безпеку буде планом нашої співпраці з країнами НАТО – Президент

Президент Петро Порошенко не виключає, що наступного тижня у Верховній Раді буде проголосований не лише Закон про започаткування антикорупційного суду, але й Закон про національну безпеку. Про це Глава держави сказав в інтерв’ю українським телеканалам.

«І Законом про національну безпеку ми продовжимо реформування сектору оборони і безпеки. В якій частині? Ми зробимо його більш прозорим, починаючи від фінансування і закінчуючи громадським контролем. Там буде низка дуже важливих вимог», – підкреслив Глава держави.

Президент висловив сподівання, що Верховна Рада зможе винести документ на друге читання.

Глава держави підкреслив, що Закон про національну безпеку буде планом співпраці України з країнами НАТО.

Джерело