СБУ оприлюднює додаткові відомості у кримінальному провадженні про підготовку теракту проти А.Бабченка (відео)

 

Служба безпеки України оприлюднює додаткову інформацію у рамках відкритого кримінального провадження про підготовку терористичного акту проти російського журналіста Аркадія Бабченка.

Нагадаємо, що у квітні 2018 року СБУ провела спецоперацію щодо попередження серії терористичних актів в Україні, зокрема проти російського журналіста Аркадія Бабченка та інших осіб.

Раніше під час брифінгу Голова СБ України Василь Грицак повідомляв, що найближчим часом Служба оприлюднить додаткові докази стосовно причетності російських спецслужб до підготовки цих злочинів.

У рамках проведення негласних слідчих (розшукових) дій співробітники СБУ встановили, що спецслужби РФ планували цілу серію терористичних актів в Україні. До здійснення злочинів російська сторона мала на меті залучити крім громадянина Германа ще й інших осіб, які перебувають на території нашої держави. Мішенню мали стати громадяни України та Росії, зокрема громадські активісти, журналісти та колишні співробітники російських спецслужб, які змушені були виїхати з РФ через постійні погрози їх життю.

Завдяки спецоперації СБУ вдалося не тільки не допустити загибелі журналіста Аркадія Бабченка, але й встановити іншого співорганізатора злочину. Ним виявився громадянин України В’ячеслав Пивоварник, який у листопаді 2017 року виїхав до РФ, звідки здійснював свою протиправну діяльність.

Оперативники спецслужби встановили, що громадянин Герман за вказівкою Пивоварника у травні 2018 року фінансував та забезпечував переправлення з РФ до нашої держави ще однієї терористичної групи у складі трьох українських громадян під керівництвом громадянина України Т. За інформацією СБУ, тренування учасників групи для здійснення терактів проводилось у Ростові-на-Дону представниками російських спецслужб.

На підставі отриманої інформації 13 червня 2018 року співробітники СБУ затримали цю особу. Під час проведення обшуку у помешканні зловмисника правоохоронці вилучили вогнепальну зброю та набої.

Затриманому повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 263, та в організації підготовки терористичного акту. Також повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 14, ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 258 Кримінального кодексу України, громадянину України В’ячеславу Пивоварнику.

Тривають слідчі (розшукові) дії для встановлення місцезнаходження підозрюваного Пивоварника.

Джерело

Автор