Президент прийняв участь в урочистостях з нагоди Дня медичного працівника (фото, відео)

День медичного працівника – одне з небагатьох професійних свят, яке відзначається не лише серед працівників галузі, а в цілому шанується українським суспільством. Спасибі за те, що дбаєте про життя й здоров’я усіх нас.Впевнений, що не реформувати медичну галузь неможливо. Та система, яку ми успадкували від СРСР і штучно зберігали всі ці роки, є абсолютно непристосованою до нових соціальних і економічних реалій. За рік нам багато чого вдалося досягти. І це не косметичні ремонти, а закладка нової системи охорони здоров’я.За значний особистий внесок у розвиток вітчизняної системи охорони здоров'я, надання кваліфікованої медичної допомоги та високу професійну майстерність відзначив високими нагородами військових та цивільних медиків.

Gepostet von Петро Порошенко am Donnerstag, 14. Juni 2018

 

Ми вже заклали фундамент для нової системи охорони здоров’я – Президент медикам

 

«За рік нам багато чого вдалося зробити. Наголошую, що це не є косметичні реформи, косметичні ремонти, а дуже важлива закладка нових фундаментальних паростків нової системи охорони здоров’я», – звернувся Президент Петро Порошенко до медиків під час урочистого заходу до Дня медичного працівника.

Петро Порошенко зауважив: «Я чудово пам’ятаю, як минулого року в цій величній залі Маріїнського палацу, я вітав медичну спільноту зі святом, мав можливість поспілкуватися з вашими колегами про те, що не реформувати медичну галузь зараз просто неможливо і відкрити дуже ретельну дискусію щодо змісту і якості медичної реформи. Та система, яку ми успадкували від СРСР, і штучно вона зберігалася всі ці роки, є абсолютно непристосованою до нових соціальних і економічних реалій».

За словами Глави держави, минулого року дано старт кардинальним змінам медичній галузі. «Прийнято Закони, які змістовно й фінансово змінюють всю застарілу архітектуру системи. Це Закони про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів, про автономізацію закладів охорони здоров’я. Створено Національну службу здоров’я України. З квітня 2018 року стартувала кампанія з вибору пацієнтом лікаря та підписання декларації», – також зазначив він.

Президент підкреслив, що буде тримати це питання на контролі, але вже зараз йому доповідають, що понад 8 мільйонів наших громадян підписали декларації з терапевтами, педіатрами або сімейними лікарями. Укладено 149 договорів із закладами первинної допомоги – комунальними некомерційними підприємствами, які вже з 1 липня 2018 року почнуть отримувати фінансування за новою моделлю.

«Хтось може запитати, а чому така прискіпливість до первинної ланки, відповім: це перший контакт лікаря з пацієнтом або з усією родиною. Лікар, який бачить людину, сім’ю, в яких умовах вони працюють, в яких умовах вони живуть, пропонує найоптимальніші методи профілактики й лікування. За експертними даними, гривня, вкладена в профілактику, рятує десять гривень, витрачених на лікування», – особливо наголосив Глава держави.

Він також додав: «Як Президент абсолютно розумію і необхідність розвитку спеціалізованої, високотехнологічної та високоспеціалізованої медичної допомоги. Вже йдуть відповідні напрацювання по зміні законодавства, обговорюються шляхи співпраці і розвитку з інституціями громадянського суспільства».

Петро Порошенко також зазначив, що безумовно необхідно виносити на широке суспільне обговорення такі складні питання, як реалістична оцінка вартості послуг. «Це не залишиться без прискіпливої уваги держави. Народ, суспільство, пацієнт не може і не буде кинутий на призволяще», – підкреслив він.

За його словами, дуже важливе і впровадження страхової медицини та багато інших змін у галузі.

«У поточному році реформа охорони здоров’я реалізується на первинній ланці. Разом з тим Національна академія медичних наук України ще в минулому році запровадила пілотний проект зі зміни механізму фінансування надання медичної допомоги. Переконаний, цей досвід буде нами використано в подальшому», – резюмував Петро Порошенко.

Джерело

 

Нову військову медицину ми будуємо за стандартами НАТО – Президент під час урочистостей до Дня медика

 

Президент Петро Порошенко наголошує на розвитку військової медицини, яка за останні чотири роки в умовах російської агресії здійснила значний прогрес в наданні медичної допомоги українським військовослужбовцям.

«Згадайте, що було чотири роки тому. Звичайних аптечок не було. Життя українських воїнів залежало (від того – ред.) чи привезуть кровоспинні засоби волонтери, чи не привезуть. Самих простих засобів не було», – зазначив Президент під час урочистого заходу в Маріїнському палаці з нагоди Дня медичного працівника.

Він наголосив, що «Україна заплатила велику ціну за те, що у попередні роки руйнувалася армія і військова медицина».

Глава держави підкреслив, що в умовах російської агресії ми будуємо нову військову медицину за стандартами НАТО та повідомив, що до 93% поранених бійців, після отримання медичної допомоги, повертаються до строю. Президент подякував військовим та цивільним медикам, які своєю сумлінною та професійною роботою рятують життя українським воїнам.

«Це дійсно одні з найкращих показників в світі, як зазначають експерти серед країн, які брали участь в бойових діях», – звернувся Петро Порошенко до військових медиків присутніх на церемонії.

Президент також привітав присутніх зі всесвітнім Днем донора крові, яке відзначається саме сьогодні, 14 червня. «Це той день, коли всі ми замислюємося над такими базовими людськими цінностями як співчуття, доброта й альтруїзм. Всі ці якості лежать в основі добровільного безоплатного донорства крові», -додав він.

«Своєчасний доступ пацієнтів до якісних та безпечних продуктів донорської крові дозволяє щорічно рятувати мільйони життів. Але хочу окремо наголосити, що в умовах війни, яку проти нас розв’язала Росія, здійснивши незаконну анексію Криму, агресію проти України на Сході нашої держави, саме зараз донорство крові є внеском абсолютно кожного в спільну справу національної оборони», – особливо підкреслив Петро Порошенко.

Джерело

 

Спасибі за те, що дбаєте про життя й здоров’я усіх нас – Президент нагородив медиків

Президент Петро Порошенко привітав українських медиків із професійним святом – Днем медичного працівника, а також вручив високі державні нагороди.

«Це одне з дуже небагатьох професійних свят, яке відзначається не лише серед працівників галузі, а й в цілому шанується всім українським суспільством. День медичного працівника можна порівняти лише з Днем учителя», – сказав Глава держави.

«Запросив вас, дорогі лікарі, фельдшери, медсестри, фармацевти, науковці, викладачі й студентство, аби від себе особисто, від мільйонів громадян України подякувати вам за вашу шляхетну працю. Спасибі за те, що дбаєте про життя й здоров’я усіх нас», – зазначив Президент.

За значний особистий внесок у розвиток вітчизняної системи охорони здоров’я, надання кваліфікованої медичної допомоги та високу професійну майстерність Глава держави відзначив високими нагородами військових та цивільних медиків та присвоїв почесні звання «Заслужений діяч науки і техніки України», «Заслужений лікар України» та «Заслужений працівник охорони здоров’я України». Президент вручив лікарям та медичним працівникам нагороди та цінні подарунки.

Після церемонії в Маріїнському палаці відбулося спільне фотографування учасників заходу з Президентом України.

Джерело

 

До кінця року близько 500 амбулаторій нового типу мають запрацювати в українських селах – Президент

Президент Петро Порошенко поставив завдання вже до кінця поточного року ввести у роботу до 500 нових амбулаторій у сільській місцевості. «Наголошую і ставлю дуже чітке завдання, що до кінця року близько 500 амбулаторій нового типу мають запрацювати в українських селах», – сказав Глава держави на урочистостях з нагоди Дня медичного працівника.

«Я не збираюся терпіти жодного відкладання в цьому важливому процесі. Бо кожен день, кожен тиждень затримки – це життя і здоров’я українських громадян, які проживають у сільській місцевості», – підкреслив Петро Порошенко.

Петро Порошенко також поінформував присутніх про хід реалізації проекту «Сільська медицина». «Вже напрацьовано відповідну нормативно-правову базу для чіткої імплементації всього Закону, який був прийнятий Верховною Радою і підписаний мною», – сказав Президент.

Президент нагадав, що свого часу поставив абсолютно чітку мету: «Сільське населення, яке складає сьогодні третину населення України, більше ніж 13 млн. українських громадян, які проживають у сільській місцевості. Ми повинні гарантувати і забезпечити для них якісну й доступну медичну послугу, так само як ми маємо забезпечити і професійну високоспеціалізовану консультацію за дуже короткий проміжок часу. Зберегти ті «платинові хвилини» і «золоті години», від яких залежить життя і здоров’я пацієнта».

Він також подякував Уряду, зокрема Віце-прем’єрам Геннадію Зубку та Павлу Розенку за підтримку його ініціатив.

За словами Глави держави, у рамках реалізації програми щодо забезпечення сільського населення якісними медичними послугами вже розроблено проекти будівництва нових амбулаторій. «В амбулаторіях є житло, у значній кількості з них, для того, щоб забезпечити привабливість роботи на селі для висококласних фахівців із середньою та вищою медичною освітою. Дуже важливо, що зараз затверджені генеральні плани та проектно-кошторисна документація і немає вже жодних перешкод для того, щоб ми, нарешті, почали імплементувати це», – констатував Петро Порошенко.

«Мені приємно повідомити, що не лише Закон був прийнятий, не лише гроші в бюджеті передбачено. Хочу окремо наголосити, що левова частина цих грошей має походження з повернутих до державної скарбниці мільярдів доларів, які були вкрадені попередньою владою. Це вища форма соціальної справедливості», – додав він.

«Для чого це робиться? Для того, щоб зробити медичну допомогу на селі абсолютно доступною, якісною й технологічно сучасною», – підкреслив Президент.

На його переконання, для успішної реалізації проекту необхідно три речі: адекватні умови праці й житло для медичного працівника, аби він мав стимул поїхати на село, та доступ до широкосмугового Інтернету.

Глава держави нагадав, що питання забезпечення сіл широкосмуговим Інтернетом обговорювалося під час інвестиційного форуму та під час його зустрічей з виробниками комунікаційного обладнання, представниками найбільших в світі інтернет-компаній, українським регулятором та з представниками телекомунікаційних компаній.

«Три центри на селі мають отримувати його або безкоштовно, або за дуже дешевою ціною – це сільська медицина та амбулаторія, це сільська рада і це сільська школа», – сказав Петро Порошенко. На його думку, абсолютно неприйнятною є ситуація, щоб в центрі Європи, у 21 сторіччі у великій кількості сіл був відсутній Інтернет. «Це є абсолютно неприйнятно. Я не збираюся з цим миритись, так само як не мирився з відсутністю в Україні зв’язку третього, а тепер вже і четвертого покоління. Сьогодні Україна вже не відрізняється від більшості країн Європи. Нагадаю, що чотири роки тому нічого цього не було і навіть мріяти про це не могли», – зауважив він.

За словами Президента, інтернет-зв’язок необхідний для реалізації ще одного унікального для України проекта – телемедицини на селі, який також реалізується за його ініціативи.

«Це реальний крок до налагодження медично-логістичної системи для абсолютно швидкого реагування на виклик», – переконаний Глава держави. Саме завдяки телемедицині сімейні лікарі, що працюватимуть в амбулаторіях у будь-якому куточку країни, зможуть отримати консультацію вузькопрофільного фахівця-лікаря, доцента, професора і т.д.

В сучасному світі технічний прогрес є надзвичайно важливим, а в цьому сучасному стандарті весь світ працює уже роки, підкреслив Петро Порошенко. Зокрема, у реалізації проекту телемедицини Україна скористалась досвідом Канади і під час візиту Глави держави до цієї країни було започатковано роботу з канадськими експертами, які розробляють для нашої держави «ретельні і чіткі рекомендації щодо комунікаційної платформи».

Він повідомив, що до реалізації проекту долучилась і Світовий банк, і Німеччина, і Хорватія. «Це є вдалий приклад, коли саме Україна визначає які реформи нам потрібні, а не нам це нав’язується ззовні. Нам треба займатися телемедициною, нам треба займатися тимчасово переміщеними особами, нам треба займатися забезпеченням ефективного розвитку українських Збройних Сил, нам треба займатися захистом національної державності і національної безпеки», – сказав Президент.

Джерело

 

 

 

Автор