Меморандум Чемберленів

Mason Lemberg

 

Колишній посол США в Україні Стівен Пайфер відреагував на слова Порошенка про те, що потрібно врахувати недоліки Будапештського меморандуму, даючи гарантії безпеки іншим країнам, і розродився коментарем про те, що:

 

Україна отримала запевнення щодо безпеки, а не гарантії…

Американські посадовці пояснили українським партнерам різницю між гарантіями та запевненнями. Тоді Вашингтон та Київ не очікували, що того, що зробив Путін у 2014-му році. Порушення Росією її запевнень на жаль дискредитувало запевнення щодо безпеки, як інструменти непоширення ядерної зброї…

Гарантії – це те, що мають НАТО, союзники США такі, як Південна Корея та Австралія. Вони включають зобов’язання використати американські збройні сили у разі необхідності. Запевнення не тягнуть за собою таких зобов’язань і ми чітко заявили про це у ході переговорів по Будапештському меморандуму…

Я вже цю думку неодноразово висловлював, але повторю її ще раз:
Неправильно вважати, що підвалини світового порядку порушив путін чи росія. Ні, це неправда. Ці підвалини порушив НЕ ТІЛЬКИ путін. Ці підвалини також порушили США та Великобританія, що й привело до бардаку в світі.

Так, звісно, ось такі “умніки”-чемберлени можуть жонглювати поняттями, розказуючи про якісь запевнення замість гарантій безпеки.
Так, юридично вони будуть праві.
Але вони ніколи не будуть праві по суті. І поки такі “умнікі”-чемберлени замість того, щоб відчути сором і реально допомогти, будуть пишатися тим, що кинули лохів-індіанців, вимінявши тону золота на дзеркальце, – доти в світі буде бардак, доти система міждержавних відносин буде генерувати хаос. Просто тому, що до неї немає довіри, а це фундамент.

Є й інша сторона медалі. Ця інша сторона медалі уособлена в тих, які мріють про зовнішнє управляння, про те, щоб їм чесні західні партнери призначили суддів, прокурорів, начальника ЖЕКу… Ото можете побачити, як наочно виглядають ваші фантазії, спробуйте знайти там ваші інтереси та спитати за відповідальність та гарантії.

Тому що Будапештський меморандум перестав бути документом, який щось гарантує Україні. Будапештський меморандум став символом того, як світові лідери не дотримуються зобов’язань, самі порушуючи світовий правопорядок. І щось в світі радикально зміниться тільки тоді, коли вони повернуться до проблеми, яку самі ж створили, обмінявши велику кількість ядерної зброї на сміхуйочки чемберленів про “запевнення”.

Автор