Робочий візит Президента України до Туреччини (фото, відео)

Виступ Президента України Петра Порошенка на церемонії запуску в експлуатацію Трансанатолійського газогону (TANAP)

Вдячний своєму другові Президенту Туреччини Recep Tayyip Erdoğan за запрошення на церемонію, яка засвідчує історичну подію для Туреччини, Сербії, Азербайджану, ЄС та і для України – запуску в експлуатацію Транс-анатолійського газопроводу (TANAP). Україна повністю підтримує проект TANAP, адже це енергетична безпека в тому числі Європи і України. Ми зможемо отримувати газ з Транс-анатолійського газопроводу (TANAP) через Болгарію і Румунію.

Gepostet von Петро Порошенко am Dienstag, 12. Juni 2018

 

Петро Порошенко подякував Президентові Туреччини Реджепу Ердогану за запрошення на церемонію, яка засвідчує історичну подію для Туреччини, Сербії, Азербайджану, ЄС і для України – запуску в експлуатацію Трансанатолійського газопроводу (TANAP).  Україна повністю підтримує проект TANAP, адже це енергетична безпека в тому числі Європи і України.

Україна зможе отримувати газ з Трансанатолійського газопроводу (TANAP) через Болгарію і Румунію.

Джерело

 

Сподіваюсь, що найближчим часом знайдемо можливості для залучення природного газу з Каспійського моря до України – Президент на запуску газопроводу TANAP

 

Під час робочого візиту до Турецької Республіки Президент Петро Порошенко взяв участь в урочистій церемонії запуску в експлуатацію Трансанатолійського газопроводу (TANAP).

Глава держави подякував Президенту Туреччини Реджепу Таїпу Ердогану за запрошення, оскільки запуск в експлуатацію цього газопроводу TANAP є подією історичної ваги для Туреччини, Азербайджану, Європейського Союзу і для України. Він назвав цей проект хорошим прикладом плідного регіонального співробітництва, спрямованого на диверсифікацію джерел постачання енергії та зменшення залежності від окремих постачальників газу.

«Спільними зусиллями Туреччини, Азербайджану, так само і за участі інших європейських країн будівництво цього головного елементу Південного газового коридору завершено. Відтепер цілий регіон зможе мати глибшу безпеку і ширші енергетичні перспективи», – сказав Президент.

«Як чітко свідчить минуле десятиріччя, енергетичними ресурсами Російська федерація періодично зловживала. Вони стали в їхніх руках, руках Путіна, інструментом тиску на енергозалежні країни, щоб впливати на їхню внутрішню та зовнішню політику. Або карати їх, коли ці спроби не вдавалися», – наголосив Петро Порошенко.

«Проект газопроводу «Північний потік-2» є яскравим прикладом такого тиску. Дехто вважає, що це комерційний проект, а насправді він є чисто геополітичним проектом. І він не має нічого спільного з енергопостачанням та реальною диверсифікацією», – додав Глава держави.

За його словами, TANAP є енергетичною безпекою Азербайджану та Туреччини.

«Але також є енергетичною безпекою Європи – диверсифікація газових поставок до Європи, а також конкурентоздатність Європи. Також це енергетична безпека України, диверсифікація її газових поставок і конкурентоздатність», – наголосив Президент, відзначивши роль Туреччини та Азербайджану.

Глава держави підкреслив, що TANAP стане значним внеском в процвітання усього регіону, і це не просто новий проект, а новий етап освоєння газу, що буде постачатися в європейську систему.

«Україна повністю підтримує цей проект. І сьогодні ми погодилися, що будемо щасливі диверсифікувати наші джерела енергії і отримувати з TANAP через Болгарію і Румунію постачання газу», – наголосив Петро Порошенко. За його словами, це ще один доказ, що Україна підтримує економічно життєздатні європейські проекти із диверсифікації постачання енергоресурсів.

«Ми розраховуємо на підтримку Туреччини та Азербайджана додаткового постачання енергоресурсів до України альтернативними маршрутами. Я вірю, що найближчим часом ми знайдемо можливості для залучення природного газу з Азербайджану, Каспійського моря не лише до України, а всього регіону, що пов’язаний з українською газотранспортною системою», – наголосив Президент, побажавши успіху новому проекту.

Джерело

 

Президент України провів переговори з Президентом Туреччини

У рамках робочого візиту до Туреччини Президент України Петро Порошенко зустрівся з Президентом Турецької Республіки Реджепом Таїпом Ердоганом.

Лідери двох країн обговорили актуальні питання двостороннього співробітництва та міжнародного порядку денного.

П.Порошенко подякував Р.Т.Ердогану за незмінну позицію на підтримку територіальної цілісності України та захист прав кримських татар.

Президент України також закликав Президента Турецької Республіки сприяти у звільненні українських заручників.

Сторони висловилися за продовження інтенсивного політичного діалогу на найвищому рівні. Зокрема, йшлося про організацію чергової зустрічі у рамках українсько-турецької Стратегічної ради високого рівня, а також реалізацію ініціативи щодо проведення тристороннього саміту у форматі Україна–Туреччина–Азербайджан.

Окремо наголошувалося на важливості завершення переговорного процесу щодо укладення угоди про вільну торгівлю між Україною та Туреччиною.

Президенти двох країн обмінялися також думками про шляхи розширення взаємовигідної співпраці в енергетичній, авіаційній та оборонній сферах.

Джерело

 

Президенти України та Азербайджанської Республіки відзначили ефективну роботу двосторонніх механізмів секторальної співпраці

У рамках робочого візиту до Туреччини Президент України Петро Порошенко провів зустріч з Президентом Азербайджанської Республіки Ільхамом Алієвим.

Глави держав із задоволенням констатували активізацію українсько-азербайджанського діалогу на всіх рівнях, а також ефективну роботу двосторонніх механізмів секторальної співпраці.

У контексті підготовки до проведення у Києві чергового засідання Спільної міжурядової Українсько-Азербайджанської комісії з питань економічного співробітництва було відзначене суттєве зростання обсягів торгівлі між двома країнами за підсумками минулого року.

Президент Азербайджану запросив Україну до участі в проекті Південний газовий коридор.

Ільхам Алієв висловив вдячність Главі Української держави за створення сприятливих умов для відкриття Торговельного дому Азербайджану в Києві.

Окрема увага приділялася подальшому поглибленню взаємодії в енергетичній сфері.

Було засвідчено готовність сторін до подальшого розширення взаємовигідних відносин у тристоронньому форматі Україна–Азербайджан–Туреччина.

Глави держав наголосили на обопільній незмінній підтримці суверенітету і територіальної цілісності обох країн. Сторони обмінялися думками щодо підготовки Шостого засідання Ради Президентів України та Азербайджану у рамках планованого офіційного візиту Президента Азербайджанської Республіки в Україну.

Джерело

 

Президент України зустрівся з Президентом Республіки Сербія

У рамках робочого візиту до Туреччини Президент України Петро Порошенко провів зустріч з Президентом Республіки Сербія Александром Вучичем.

Сторони обговорили актуальні питання двостороннього порядку денного.

Йшлося про активізацію політичного діалогу, а також посилення економічної складової відносин. У цьому контексті було відзначено важливість проведення ближчим часом чергового засідання Міжурядової комісії з питань торговельно-економічного співробітництва, а також доцільність продовження практики організації двосторонніх бізнес-форумів.

Президенти двох країн приділили також увагу питанням співпраці у рамках міжнародних організацій, а також взаємодії в гуманітарній сфері.

Глави двох держав погодилися з важливістю неухильного дотримання принципів суверенітету та територіальної цілісності.

Сторони домовилися про подальшу лібералізацію візового режиму та розвиток міжлюдських контактів.

Джерело

 

Автор