1 рік – без віз! (фото, відео, інфографіка)

В аеропорту «Київ» прикордонники вітали українців з річницею безвізу

 

Сьогодні в столичному аеропорту «Київ» з нагоди річниці безвізу України з Євросоюзом прикордонники Окремого контрольно-пропускного пункту вітали пасажирів, які в цей день прилетіли в нашу країну.

Минув рік відтоді як громадяни України з біометричними паспортами отримали право на безвізові поїздки до країн Європейського Союзу, окрім Великої Британії та Ірландії, а також до Ісландії, Ліхтенштейну, Норвегії та Швейцарії, які входять до Шенгенської зони, але не є членами ЄС.

Перетин державного кордону для українців став значно простіше та комфортніше. Адже для безвізової подорожі необхідно лише мати медичну страховку, зворотні квитки та за необхідності підтвердити місце проживання у європейській країні й наявність певної суми коштів.

Всього з початку введення безвізового режиму до країн Європейського Союзу прослідувало майже 20,3 мільйона громадян, з яких 4,8 мільйона осіб за біометричними паспортами та понад 555 тисяч громадян України скористалися всіма перевагами безвізового режиму, з них 36% – це пасажири авіаційних пунктів пропуску.

Джерело

 

За рік безвізу прикордонники оформили 555 тисяч українців за спрощеною процедурою

Сьогодні рівно рік, як громадяни України з біометричними паспортами отримали право на безвізові поїздки до країн Європейського Союзу, окрім Великої Британії та Ірландії, а також до Ісландії, Ліхтенштейну, Норвегії та Швейцарії, які входять до Шенгенської зони, але не є членами ЄС.

Процес перетину державного кордону для українців став значно простіше та комфортніше. Адже для безвізової подорожі необхідно лише мати медичну страховку, зворотні квитки та за необхідності підтвердити місце проживання у європейській країні й наявність певної суми коштів.

З початку введення безвізового режиму до країн Європейського Союзу прослідувало майже 20,3 мільйона громадян, з яких 4,8 мільйона осіб за біометричними паспортами та понад 555 тисяч громадян України скористалися всіма перевагами безвізового режиму, з них 36% – це пасажири авіаційних пунктів пропуску.

Певний «ажіотаж» серед бажаючих безперешкодно подорожувати спостерігався у перші місяці дії безвізу – в середньому прикордонники оформляли до 90 тисяч українців за місяць. У листопаді минулого року цей показник становив вже 32,5 тисячі осіб. З настанням літа, тобто періоду активних відпусток та мандрівок, очікується знову збільшення пасажиропотоку.

Загалом своєрідним «вікном до Європи» для України залишається Польща. Саме через неї до країн ЄС потрапляє переважна кількість українців. Найменший потік мандрівників з України до країн ЄС спостерігався через словацький кордон.

Черги у пунктах пропуску мають періодичний характер і пов’язані зі святами, періодом відпусток, масовими міжнародними заходами, а також сезонними роботами за кордоном та малим прикордонним рухом. Крім того, останнім часом на кордоні з ЄС черги утворюються з вини власників авто на «євробляхах» і так-званих пересічників, які упродовж доби можуть по декілька разів перетинати кордон. У взаємодії з європейськими колегами Держприкордонслужба намагається оперативно реагувати на такі ситуації.

Слід зазначити, що Державна прикордонна служба України виконала всі визначені завдання, передбачені Планом лібералізації. Зокрема було обладнано всі авіаційні, міжнародні й міждержавні пункти пропуску на кордоні з країнами ЄС автоматизованими робочими місцями з функцією біометричного контролю, що дає змогу зчитувати та автоматично перевіряти всі типи біометричних документів. Крім того, робота щодо нарощення технічних можливостей відомчих інформаційних систем не припиняється.

Джерело

 

Понад 5 мільйонів біометричних паспортів для виїзду за кордон оформили українці протягом першого року безвізу

 

Про тенденції оформлення біометричних документів повідомив Голова Державної міграційної служби України Максим Соколюк під час брифінгу, організованого ГО «Європа без бар’єрів» 11 червня.

11 червня минув рівно рік, як громадяни України – власники біометричних паспортів отримали можливість подорожувати країнами Європейського Союзу без віз. У перші місяці дії безвізу спостерігався великий сплеск кількості бажаючих оформити біометричні закордонні паспорти, кількість документів, які оформлювалися протягом дня сягала 28 тисяч. Підвищений попит залишається і до сьогоднішнього дня.

Максим Соколюк зауважив, що українська міграційна служба виконала всі заходи, які були необхідними для запровадження безвізу, але безвіз не був самоціллю реформ, які системно проводяться у сфері документування. План дій з лібералізації візового режиму ЄС для України став інструментом для проведення глибинних змін у процесах ідентифікації та документування, які спрямовані на забезпечення захисту громадян та національних інтересів України.

Загалом, з моменту запровадження біометричних закордонних паспортів (січень 2015 року) в Україні оформлено близько 8,8 млн. таких документів. При цьому, протягом останніх 12 місяців оформлено понад 5 млн. паспортів для виїзду за кордон, тоді як до запровадження безвізового режиму щороку оформлювалося лише близько 2 млн. документів.

Керівник громадської організації «Європа без бар’єрів» Ірина Сушко навела дані Євростату та агенції Фронтекс, які демонструють, що запровадження безвізового режиму для України не вплинуло суттєво на міграційну ситуацію у країнах ЄС – кількість відмов у перетині кордону та виявлених українців – порушників міграційних правил несуттєво збільшилася, однак кількість звернень українських громадян за захистом у європейських країнах зменшилася.

Джерело

Автор