Президент підписав Закон «Про Вищий антикорупційний суд» (фото, відео)

Президент Петро Порошенко підписав Закон України «Про Вищий антикорупційний суд».

Сьогодні у присутності молодих лідерів України – студентів Українська академія лідерства – підписав Закон "Про Вищий антикорупційний суд".

Gepostet von Петро Порошенко am Montag, 11. Juni 2018

 

Глава держави зауважив, що 11 червня є історичним днем для України – минулого року у цей день було запроваджено безвіз ЄС для українців, а сьогодні підписує цей Закон у присутності майбутніх та діючих лідерів, студентів Української академії лідерства.

«Нарешті, ми перестали використовувати словосполучення «законопроект про Вищий антикорупційний суд» і робимо Закон України «Про Вищий антикорупційний суд», – сказав Петро Порошенко.

Глава держави наголосив, що для завершення формування антикорупційної інфраструктури не вистачало чесних, справедливих, об’єктивних і незалежних суддів. Президент подякував за підтримку реформи судової гілки влади, яка передбачала ліквідацію імунітету суддів. Вони не повинні переслідуватись за ухвалене рішення, але якщо скоїли злочин, то мають нести відповідальність. Реформа також дала можливість для повного перезавантаження суддівського корпусу.

«У моєму минулорічному зверненні про зовнішню і внутрішню політику чітко було наголошено на створенні антикорупційного суду в найкоротші терміни. У Законі про бюджет на цей рік ми чітко передбачили видатки на антикорупційний суд, ключове – вже цього року. Нікому не дозволено буде переносити створення суду «на потім». Але багато хто вважав, що їм вдасться зупинити процес», – розповів Президент, зауваживши, що були вимоги, щоб він відкликав свій законопроект.

Петро Порошенко розповів, що він запросив громадськість долучитися до написання документу, і окремі громадські активісти, включаючи Георгія Вашадзе, розробили законопроект, який повністю відповідає міжнародним нормам. Після цього Глава держави підписав подання і вніс його на розгляд Верховної Ради. Президент нагадав, що до документу у Парламенті було запропоновано майже 2 тис. поправок: «Думали, що двома тисячами поправок заблокують розгляд або ми порушимо процедуру». Однак був дотриманий регламент і 7 червня депутати ВР проголосували за Закон.

Президент ще раз наголосив, що ухвалення Закону «Про Вищий антикорупційний суд» є перемогою України, бо завдяки спільній роботі було напрацьовано незалежну антикорупційну інфраструктуру, що створює всі можливості для ефективної боротьби з корупцією.

«Це не кінець роботи. Це лише початок. Хочу звернутися до наших іноземних партнерів, бо законом передбачено інститут іноземних експертів, кандидатури яких нам мають надати міжнародні і авторитетні організації, які спеціалізуються на боротьбі з корупцією, і де Україна бере участь на міждержавному рівні. Прошу, за дуже короткий термін мінімум 12 кандидатів мають надійти до Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) для того, щоб ми запустили процес створення суду», – наголосив Петро Порошенко.

 

Глава держави також звернувся до Уряду і Міністерства фінансів терміново виділити фінансування, яке передбачено в бюджеті. «І головне – я звертаюсь до ВККС і Вищої ради правосуддя – готуйтеся до ефективної і напруженої роботи, бо суд нам потрібен цього року. Я нікому не дам зупинити цей процес», – наголосив Президент.

Петро Порошенко також звернувся до правників та юристів: «Не бійтеся. Беріть участь в конкурсі на посаду суддів антикорупційного суду. Бо чесні, сміливі, незалежні, професійні та патріотичні судді нам вкрай потрібні».

 

За рік дії безвізу понад півмільйона українців перетнули кордон країн Євросоюзу, не отримуючи віз – Президент

Президент Петро Порошенко підкреслив, що сьогодні особливий день – перша річниця скасування візового режиму з країнами Європейського Союзу для українських громадян. Під час спілкування зі слухачами Української академії лідерства, Глава держави зазначив, що ця подія відбулася «в умовах, коли велика кількість людей не вірила, що це взагалі можливо».

«За цей рік що відбулося? 20 мільйонів українців перетнули кордон. Рахується не кількість українців, а кількість перетину кордону, бо деякі могли перетнути кордон декілька разів. Але 555 тисяч українців перетнули кордон, не отримуючи віз. Отримали біометричні паспорти, прийшли і як поважні громадяни поважної країни поїхали до Європи. Я дуже щасливий цьому», – наголосив Глава держави.

Він особливо підкреслив, що за останні роки Україна здійснила величезні зміни та реалізувала низку необхідних реформ для запровадження безвізового режиму. Відбулось підписання Угоди про асоціацію, запровадження зони вільної торгівлі з країнами ЄС. І все це попри шалений опір країни-агресора та організовані російськими політтехнологами фейкові референдуми у країнах Євросоюзу.

«1 вересня вступила в силу ратифікована Угода про асоціацію, складовою частиною якої є поглиблена та всеохоплююча зона вільної торгівлі. Що таке безвіз, Угода про асоціацію і зона вільної торгівлі? Це остаточне прощавай Радянському союзу. І я думаю, що тому такою болісною була реакція на мій виступ, який відбувся рівно рік тому на європейській площі. Місце виступу також було символічним», – сказав Петро Порошенко.

«Це не проти росіян, бо ми їх також вітаємо в Європі. Тільки змінюйтеся – так, як змінюються українці», – додав він.

Президент підкреслив, що вільний рух товарів і послуг та вільне пересування – одні з головних ступенів свободи людини і їх реалізації саме сприяють безвіз та ЗВТ.

Та попри ці досягнення перед країною ще чимало викликів, тому Україна має бути готовою до їх подолання, зазначив Глава держави. «Нам треба бути готовими до дуже ретельної, дуже важкої боротьби. Для того, щоб ми захищали спільно, разом з вами, європейське майбутнє України. І ми його захистимо. Бо правда з нами. Бо нас більше. Бо ми маємо абсолютно переконливі аргументи», – сказав він.

Петро Порошенко також нагадав, що у питанні скасування візового режиму було чимало скептиків. Вони висловлювали сумнів у необхідності запровадження електронних декларацій та публічного звітування про наявні статки, «адже безвіз нам все одно не дадуть».

«Моя відповідь була дуже проста. Перше – кишені треба вивертати якщо ви працюєте на державній службі. І це абсолютно нормальна традиція. Навіть якщо окремі європейські країни цього не роблять – вони це будуть робити у майбутньому, бо це прозорість», – сказав Президент.

«Ніхто не веде боротьбу з людьми, які відбулися, які чесно заробили свої статки. Більше того – ми їх навіть підтримаємо, якщо вони створюють національний продукт, робочі місця, якщо вони платять податки. Але якщо вони в непрозорий або корупційний спосіб отримують ці доходи – має бути відповідальність», – також додав він.

«Але я тоді сказав – друзі, я вірю в європейське майбутнє України. Я вірю в те, що Україна отримає безвіз. І рівно рік тому ми відкрили символічні двері разом з Президентом Словаччини – великим другом України й великим моїм другом Анджеєм Кіскою, двері до Європи», – констатував Глава держави.

Джерело

 

Ви демонструєте яким має бути майбутнє України – Президент слухачам Української академії лідерства

Вірю, наша молодь стане локомотивом реформ в Україні.

Gepostet von Петро Порошенко am Montag, 11. Juni 2018

 

Президент Петро Порошенко зустрівся зі слухачами Української академії лідерства. Під час спілкування з юними хлопцями та дівчатами з різних куточків України, яких об’єднала УАЛ, Глава держави високо оцінив їх діяльність та лідерські якості.

«Дуже дякую вам за те, що ви демонструєте яким має бути майбутнє України. А це дуже велика відповідальність. І коли будь-хто приїжджає в Україну і відвідує Українську академію лідерства, вони бачать фантастичні очі, бачать мрії і бачать цінність, бачать «Я– лідер» і бачать людей, які точно знають якою вони хочуть бачити державу», – сказав Петро Порошенко.

«Вони не чекають, що хтось їм цю державу зробить. Вони впевнені в тому, що вони здатні зробити цю державу. Ніхто, крім них, нашу Україну нам не зробить.», – додав він

Президент зазначив, що дотримується такої ж позиції: «Хочу наголосити, що я думаю саме так. Я відчуваю себе серед вас, що ми члени єдиної команди патріотів, професіоналів, мрійників».

На переконання Глави держави, мрійники-лідери сприяють втіленню у реальність тих справ, над якими працюють і у які вірять. Саме завдяки таким людям стало можливим те, про що мріяли і у що вірили багато українців – рівно рік тому, 11 червня Україна, після виконання 144 пунктів Плану дій отримала безвізовий режим з країнами ЄС, наголосив Петро Порошенко.

Він нагадав, що 9 липня відбудеться саміт Україна-ЄС. Президент висловив переконання, що Україна має бути інтегрована в Європу. «І це не просто роумінг, коли ти виїжджаєш за кордон. Це є відсутність бар’єрів, кордонів», – зазначив Президент. На його думку, в майбутньому Україна має бути членом Енергетичного союзу та Митного союзу, Шенгенського союзу ЄС.

Під час зустрічі Петро Порошенко відповів на запитання слухачів академії, які цікавилися різними сферами життєдіяльності країни, життєвим досвідом Глави держави та тим, що потрібно для того, аби стати лідером, Президентом.

«Головне, що нам потрібно – віра і ентузіазм. І я думаю, що тут дуже добре цього навчають. Я дуже задоволений тим, що є Українська академія лідерства. Кажуть, що вас дуже мало. Це так? Точно ні. Почали з Києва, потім Миколаїв, Львів, Харків, Полтава. Крок за кроком. А чому? Нас не спинити. Це є той рух, який почався після Революції Гідності. Рубікон пройдено. Як би хто там не вважав», – резюмував Глава держави.

Джерело

Джерело

Автор