Місця пам’яті Української революції 1917-1921 років віднайдуть у всіх областях України (фото, карта)

Представники усіх регіонів України зібралися в Києві на навчальний семінар, що проводився в рамках реалізації Всеукраїнського науково-пошукового і просвітницького проекту “Місця пам’яті Української революції 1917-1921 років”. Організатором заходу виступив Український інститут національної пам’яті.

З метою активізації роботи з реалізації проекту на місцях, були створені регіональні науково-редакційні групи при обласних та Київській державних адміністраціях. Ці групи включають в себе та координують роботу істориків, краєзнавців, педагогів, співробітників музейних та архівних установ, інших зацікавлених осіб.

На семінарі представників регіональних науково-редакційних груп навчали працювати з електронною системою збору даних про місця пам’яті Української революції. Захід розпочався з вітального слова Голови Українського інституту національної пам’яті:

“Наше завдання не тільки позбавитися радянських міфів та стереотипів але й створити український національний наратив. Сподіваюся, що нам вдасться знайти місця пам’яті в кожній області і вони зможуть бути оформлені в музеї, пам’ятники та будуть представлені публічно” – відзначив Володимир В’ятрович.

Співробітник Інституту Ярослав Файзулін у своєму виступі окреслив стан досліджень Української революції 1917-1921 років:

“Зараз добі революції присвячено понад триста захищених дисертацій. В Києві перебіг революційних подій досліджено ледь не поденно. Однак разом з тим не вистачає інформації про революційні події на місцях, в регіонах. На сьогодні дослідження з цієї теми є на Миколаївщині, Полтавщині, Сумщині, але треба таку ж роботу провести по всій Україні.”

З принципами роботи електронної системи збору даних учасників познайомили співробітники УІНП Богдан Короленко та Максим Майоров.

Результатом роботи регіональних груп стане інтерактивна карта місць пам’яті Української революції 1917-1921 років. Нагадаємо, що раніше було презентовано результати пілотного проекту – інтерактивної карти міць пам’яті Української революції в місті Києві.

Переглянути карту. Представлена пілотна версія проекту, яка містить дані, що стосуються місць Української революції у столиці України ‒ Києві.

Джерело

 

Автор