Оголошено про підозру в скоєнні злочину організатору теракту проти Аркадія Бабченка

У кримінальному провадженні про підготовку терористичного акту проти російського журналіста Аркадія Бабченка громадянину України «Г» 30 травня п.р. здійснено повідомлення про підозру в готуванні до організації вчинення терористичного акту, що мав спричинити загибель людини, тобто вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 14, ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 258 КК України.

31 травня до суду внесено клопотання про застосування до вказаного підозрюваного виняткового запобіжного заходу – тримання під вартою.

СБ України ще раз наголошує, що у зазначеному кримінальному провадженні з метою отримання відомостей про вчинення особливо тяжкого злочину та осіб, які його вчиняють, відповідно до вимог статей 246, 271 Кримінального процесуального кодексу України співробітниками Служби безпеки України проводилася негласна слідча (розшукова) дія – контроль за вчиненням злочину у формі імітування обстановки злочину. Цей захід проводився на виконання постанови прокурора Генеральної прокуратури України – процесуального керівника, який згідно із законом уповноважений на прийняття такого процесуального рішення.

Імітування обстановки злочину – це негласна слідча (розшукова ) дія, яка полягає у діях слідчого чи уповноваженої особи з використанням імітаційних засобів, які створюють в оточуючих уяву про вчинення реального злочину, з метою його запобігання та викриття відомих чи невідомих осіб, які планували чи замовляли його вчинення.

Чинний Кримінальний процесуальний кодекс України, який на етапі підготовки та прийняття отримав позитивний висновок Венеційської комісії, уповноважує лише прокурора, а не слідчого чи його керівника, приймати рішення про здійснення контролю за вчиненням злочину. Така правова процедура є запобіжником безпідставного обмеження прав громадян та забезпечує недопущення зловживань і провокацій. Підкреслимо, що контроль за вчиненням злочину проводиться тоді, якщо в інший спосіб отримати відомості про злочин, що готується, та осіб до цього причетних, неможливо.

Завдяки проведенню зазначеної негласної слідчої (розшукової) дії у встановлений законом спосіб удалося не допустити загибелі журналіста Бабченка, припинити злочин, повністю задокументувати злочинні дії організатора, отримати докази його зв’язку із замовником злочину та отримати відомості щодо можливих потенційних жертв проти яких готувалися і мали готуватися терористичні акти і вбивства. Тобто, ті негативні моменти, які були завдані публічним інтересам шляхом поширення інформації про нібито загибель Бабченка, повністю виправдані недопущенням доведення до кінця терористичного акту проти вказаного журналіста та попередженням можливих злочинів проти інших осіб.

Практика Європейського суду з прав людини свідчить, що вказаною судовою інстанцією визнаються належними і допустимими доказами матеріали, отримані правоохоронними органами в ході здійснення контролю за вчиненням злочину з використанням «таємних агентів», якщо це зроблено відповідно до закону, та не допущено провокації. Наприклад, справи «Люді проти Швейцарії» 1992 р., «Калабро проти Італії» 2002 р.

Джерело

 

На розгляд до Шевченківського районного суду міста Києва надійшло клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді…

Gepostet von Шевченківський районний суд міста Києва am Donnerstag, 31. Mai 2018