Робоча поїздка Президента до Івано-Франківської області (фото, відео)

Президент підписав Указ «Про невідкладні заходи щодо зміцнення державного статусу української мови та сприяння створенню єдиного культурного простору України»

 

Президент Петро Порошенко під час робочої поїздки до Івано-Франківської області підписав Указ «Про невідкладні заходи щодо зміцнення державного статусу української мови та сприяння створенню єдиного культурного простору України».

Указ розроблено з метою забезпечення додержання конституційних гарантій щодо всебічного розвитку і функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя на всій території України, посилення її консолідуючої ролі в українському суспільстві як засобу зміцнення державної єдності, ураховуючи необхідність захисту національного мовно-культурного та мовно-інформаційного простору, підтримки розвитку національної культури, заохочення процесів її інтеграції у європейський та світовий культурний простір.

«До мене звернулися видатні діячі науки для того, щоб я оголосив 2018 рік роком української мови. Я відмовив. Тому, що за один рік ти мову не захистиш. Але я прийняв рішення і підписую Указ про те, що з 2018 року ми оголошуємо десятиліття української мови і робимо все можливе для того, щоби мову захистити. Бо головне, що тримає націю, що забезпечує її розвиток – є українська мова», – сказав Глава держави, підписуючи документ під час відвідин Ямницького ліцею Ямницької об’єднаної територіальної громади.

Указом передбачено затвердження цільової програми на 2018 – 2028 роки, спрямованої на забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя, створення єдиного культурного простору України та збереження цілісності культури.

Також йдеться про створення умов для забезпечення реалізації громадянами права на одержання інформації українською мовою, в тому числі через друковані засоби масової інформації, рекламу тощо.

Водночас Президент запевнив, що дбатиме про збереження прав національних меншин України.

«Як Глава держави і як активний учасник процесу розбудови української політичної нації я мушу дбати і дбаю про те, щоб законодавчі ініціативи залишали широкий простір для реалізації прав тих громадян, чиєю мовою спілкування стала кримськотатарська, російська, грецька, румунська, болгарська, польська. Але українську мову ми всі разом будемо захищати. Це наше пріоритетне завдання», – наголосив він.

Петро Порошенко також нагадав про кроки, які вже були здійснені задля підтримки української мови. Зокрема, про запровадження мовних квот на радіо і телебаченні. На переконання Президента це сприяло популяризації української мови, про що свідчить і збільшення накладів друку книжок саме українською.

«В світі чимало мов, якими спілкуються в багатьох країнах. Але хочу наголосити, що про нашу українську мову можемо подбати лише ми з вами. І ми точно подбаємо», – додав Глава держави.

Джерело

 

На шляху до миру в Україні відкидаю дві крайнощі – авантюрний військовий наступ і капітуляцію – Президент

Ямницький ліцей на Івано-Франківщині

Радий привітати учнів Ямницького ліцею на Івано-Франківщині та всіх українських учнів зі святом останнього дзвоника!Дуже приємно брати участь у цій хвилюючій події, яка відкриває двері у велике життя випускникам школи. Тут ви вчилися не тільки книжковим знанням, а й вчилися любити Батьківщину, вчилися дружити, вчилися бути гідними громадянами нашої держави України.Понад 30 випускників цього ліцею, вступивши до лав ЗСУ пішли боронити державу. Один з них – Руслан Юрчишин – став снайпером і, на жаль, передчасно пішов з життя. Сьогодні йому виповнилося б 36 років. Вічна пам'ять Руслану і воїнам, які віддали свої життя за Україну.

Gepostet von Петро Порошенко am Donnerstag, 31. Mai 2018

 

Президент Петро Порошенко під час робочої поїздки до Івано-Франківської області вкотре наголосив, що робить все можливе, щоб на українську землю повернувся мир.

«Я відкидаю дві крайнощі на шляху до миру. Будь-які інші пропозиції є прийнятними. Крайнощі щодо ура-патріотичної ідеї авантюрного військового наступу, який буде потребувати життів мільйонів українських героїв. І друга ідея – капітуляція. Мир на російських умовах, коли ми маємо подарувати українську землю. Поки я Президент – жодного клаптику української землі ми не віддамо нікому», – наголосив Глава держави під час виступу на Святі останнього дзвоника Ямницького ліцею.

Президент підкреслив, що мир не означає здати українську землю російському ворогу і агресору. «Мир означає повернути український прапор і український суверенітет на окуповану територію Донбасу і незаконно анексованого Криму», – додав Петро Порошенко, зауваживши, що першим кроком до миру є рішення Ради безпеки ООН щодо миротворчої місії на Сході України.

«Чому це так важливо? Як тільки приходять на наше запрошення миротворці з усього світу, то російські окупаційні війська ідуть геть з України. І далі нам не треба ніякої допомоги. Ми всередині України дуже швидко порозуміємось. Якби тільки не було держави-агресора», – наголосив Президент.

Глава держави розповів, що нині Міністр закордонних справ Павло Клімкін перебуває у США на засіданні Ради безпеки ООН.

«Агресор не припиняє спроби дестабілізувати ситуацію в країні зсередини», – зауважив Петро Порошенко, нагадавши про нещодавню блискучу спецоперацію СБУ. «Весь світ побачив справжнє обличчя нашого ворога – засилають зброю, цілі вантажівки, засилають гроші, щоб вбивати українців, вбивати журналістів, державних діячів. Коли ми їх схопили на гарячому, то кажуть, що ми не так діємо. Вам не українців треба засуджувати, а Росію. Українці роблять все можливе, щоб триматися разом і захистити себе. Запевняю вас так буде і надалі», – наголосив Президент.

Джерело

 

Президент взяв участь у святі останнього дзвоника Ямницького ліцею: Це зворушлива подія, яка відкриває двері у велике життя випускникам

Мене переповнює гордість за наших дітей, які розмовляють українською, поважають традиції та люблять свою Батьківщину

Gepostet von Петро Порошенко am Donnerstag, 31. Mai 2018

 

Президент Петро Порошенко відвідав Ямницький ліцей Ямницької об’єднаної територіальної громади у Івано-Франківській області, де привітав школярів та випускників зі Святом останнього дзвоника.

«Це дуже зворушлива, дуже хвилююча подія, яка відкриває двері у велике життя випускникам школи. Дуже ретельно вони готувалися до цього дня – вчилися, виховувалися. Вчилися не лише знанням, вчилися любити Батьківщину, вчилися дружити, бути гідними громадянами нашої фантастичної держави, де нам всім пощастило жити», – зауважив Глава держави.

Президент відзначив, що ліцей був добре відремонтований, і це відбулося в тому числі завдяки президентській програмі децентралізації. «Гарні люди були обрані до керівництва громад – відповідальні, які вміють господарювати. І від яких сьогодні залежить розвиток всієї громади. І першим пріоритетом для себе вони обирають інвестиції в школу. Це не є фінансові видатки – це є інвестиції в майбутнє», – наголосив він.

Окремо Глава держави відзначив понад 30 випускників ліцею, які вступили до лав Збройних Сил і пішли боронити державу. «Один з них – Руслан Юрчишин, став снайпером. І, на жаль, передчасно пішов з життя. І саме сьогодні його день народження. Йому мало би виповнитися 36 років», – сказав Президент. Присутні вшанували пам’ять загиблих героїв, які віддали життя за Україну.

Президент також відзначив реформу освіти. «Перші першокласники, які підуть в школу цього року, будуть навчатися вже 12 років. Це буде інтерактивна форма навчання із застосуванням сучасних методів навчання, комп’ютерів, інтерактивних дошок», – сказав він.

Глава держави вручив сертифікат на інтерактивну панель для ліцею виконувачу обов’язків директора навчального закладу Йордані Лесів.

По завершенні урочистого заходу Президент поспілкувався із учнями, їх батьками та вчителями ліцею.

У Ямницькому ліцеї навчається 57 дошкільнят та 290 учнів.

Впродовж 2016 – 2017 років проведено реконструкцію незавершеного будівництва корпусу № 2 Ямницької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів (збудовано у 1993-1994 роках) під навчально-виховний комплекс. У 2018 році за рішенням сесії Ямницької сільської ради об’єднаної територіальної громади Ямницький НВК перейменовано на Ямницький ліцей.

Кошторисна вартість об’єкта становить 11,7 млн. грн. (будівельні роботи – 7,7 млн. грн., устаткування – 1,6 млн. грн., інші – 2,4 млн. грн.), з них: 3,4 млн. грн. – кошти Ямницької сільської ради та 8,3 млн. грн. – кошти благодійного фонду «Ямниця» (благодійний внесок ПАТ «Івано-Франківськцемент»).

Джерело

 

«Будуємо Україну щодня!» – Президент взяв участь у запуску третьої технологічної лінії виробництва цементу підприємства «Івано-Франківськцемент»

Вітаю триста мешканців краю, які завдяки запуску третьої лінії «Івано-Франківськцементу» отримали роботу. Це – 500 млн додаткових податків, сотні робочих місць, і головне – це символ економічного відродження в державі. Це підтвердження гасла: «Будуємо Україну щодня!».

Gepostet von Петро Порошенко am Donnerstag, 31. Mai 2018

 

Президент взяв участь у запуску третьої технологічної лінії виробництва цементу підприємства «Івано-Франківськцемент».

«Будуємо Україну щодня!» – мені дуже подобається гасло вашого підприємства звернувся Президент Петро Порошенко до робітників підприємства «Івано-Франківськцемент».

«Все це ми можемо збудувати тоді, коли ми об’єднали зусилля», – наголосив Петро Порошенко.

Президент зазначив: «Хочу подякувати кожному з вас за те, що ми будуємо Україну щодня».

Водночас, він зауважив, що кожна перерізана стрічка, коли відкривається новий об’єкт, замість природної радості викликає приступ гніву у політичних опонентів.

«Всім бажано фарбувати все чорною фарбою, одягати чорні окуляри, не помічати тих кардинальних змін, які відбуваються в державі», – додав він.

За словами Глави держави, виробництво цементу – «це лакмусовий папірець будівництва держави». «Саме з цементу будуються дороги за моєю програмою дорожнього будівництва», – зазначив Президент, підкресливши, що дорожнє будівництво зараз є основним замовником продукції цементного виробництва.

Крім того, Глава держави нагадав, що нині збільшились бюджети розвитку місцевих громад. Так само розвиток економіки регіонів, розвиток інфраструктурних проектів тягне за собою ланцюгову реакцію відродження всієї економіки держави.

За словами Президента, угода про асоціацію з Євросоюзом, безвізовий режим, поглиблена та всеохоплююча зона вільної торгівлі також сприяють економічному розвитку держави.

«Дуже важливо, що Угодою про асоціацію з ЄС сьогодні скористалась більшість українських товаровиробників. Ваша продукція експортується до Польщі, Румунії, Хорватії, Латвії, Литви, Естонії, Угорщини й багатьох інших країн Євросоюзу», – зазначив він.

«Це є яскравим прикладом ефективності нашої економічної політики», – підкреслив він.

Президент наголосив, що відкриття нової лінії це нові податки до бюджету, сотні робочих місць.

«Головне – це символ того, що в нас відбувається економічний розвиток, відбувається економічне відродження», – сказав Петро Порошенко.

Він також наголосив, що нова система державних закупівель ProZorro повністю виключила корупційну складову при закупівлі робіт та послуг у виробників, автоматичне відшкодування ПДВ. «Це все зміни останнього часу», – підкреслив Президент.

Він також повідомив, що завтра відвідає Одеську область, де планує взяти участь у відкритті мостового переходу по трасі Одеса-Рені. Він зауважив, що це будівництво відбувалось із використанням івано-франківського бетону. Крім того, понад сто підприємств збудовано завдяки зусиллям іванофранківців.

Глава держави також ознайомився з роботою технологічної лінії та оглянув нові будівлі підприємства.

ПрАТ «Івано-Франківськцемент» введений в експлуатацію у 1964 році як Ямницький цементний завод. На сьогодні підприємство є лідером цементної галузі з 54-річним досвідом роботи на ринку, за висновками Світового банку входить у 20-ку найкращих (найтехнологічніших) цементних виробництв світу. На підприємстві виробляється кожна третя тонна українського цементу.

Крім цементу підприємство продукує гіпсові в’яжучі та гіпсові медичні бинти, сухі будівельні суміші на цементній та гіпсовій основі, покрівельний листи волокнистоцементні та фіброцементні, комплектуючі вироби до них, а також понад 240 найменувань залізобетонних виробів.

Починаючи з 2001 року підприємство активно інвестує кошти у найсучасніші енергозберігаючі технології виробництва цементу. За період з 2008 по 2018 рік на підприємстві було здійснено великомасштабну модернізацію всього виробництва і збудовано три технологічні лінії – мільйонники з випуску цементу (потужністю 1,1-1,5 млн тонн цементу у рік кожна). Третій етап переоснащення цементного виробництва відбувся у 2017-2018 роках. Закінчення будівництва третьої технологічної лінії потужністю 1,5 млн тонн цементу у рік та виведення у травні 2018 року на проектну потужність. Фінансування будівництва здійснювалось у тісній співпраці зі Світовим банком, Європейським банком реконструкції та розвитку, Банком Данії, Райффайзенбанком (Австрія) та Укрексімбанком. Підприємство експортує свою продукція у 14 країн світу, зокрема Польщу, Румунію, Сербію, Угорщину, Хорватію, Латвію, Литву, Естонію, Білорусь, Казахстан, Молдову, Узбекистан.

Джерело

 

Ваша робота надзвичайно корисна – ви робите так, щоб українців було більше – Президент медикам

Сьогодні відкриваємо новий лікувальний корпус Прикарпатського центру репродукції людини. Це не просто медичні послуги. Це – місія. Лікарі тут дарують світу нових маленьких українців, які б без їх втручання ніколи б не народилися.

Gepostet von Петро Порошенко am Donnerstag, 31. Mai 2018

 

У рамках робочої поїздки до Івано-Франківської області Президент Петро Порошенко взяв участь у церемонії відкриття нового лікувального корпусу Прикарпатського центру репродукції людини.

Під час спілкування із колективом закладу Глава держави високо оцінив професіоналізм медиків Центру. «Ваша робота надзвичайно корисна – ви робите так, щоб українців було більше. Понад півтори тисячі родин отримують велике щастя, матері – материнства, завдяки вашій невтомній праці», – сказав Петро Порошенко.

Він підкреслив, що це не просто вирішення проблеми людини чи родини – працівники Центру сприяють поліпшенню демографічної ситуації в країні загалом.

Водночас Петро Порошенко висловив переконання, що задля поліпшення цієї ситуації необхідна не лише робота медиків – потрібно створити відповідні соціальні умови: підвищити рівень життя людей, заробітну плату, підвищити доходи, які вони можуть отримувати, створити умови для інвестиційного клімату.

Як приклад роботи у цьому напрямку Президент розповів про розширення виробництва підприємства «Івано-Франківськцемент», де сьогодні відбувся запуск нової, третьої, лінії виробництва цементу, завдяки чому, за його словами, було створено 400 нових робочих місць.

Загалом, повідомив Петро Порошенко, за останні 3,5 роки понад 100 заводів і фабрик з високооплачуваними робочими місцями відкрилися в Україні. Будуються будинки, дороги, величезні кошти передаються місцевим бюджетам в рамках програми децентралізації.

«Цей рік перший, коли 51% із загального зведеного бюджету України залишається на місцях. За рахунок цих грошей ми перетворилися з кас з виплати заробітної плати на тих, хто інвестує будівництво шкіл, дитячих садків, лікарень, медичних центрів, освітлення, доріг – те, що громада хоче. Самі визначають, а не їздять у Київ», – констатував Президент.

Окремо Глава держави звернув увагу на медичну реформу та запровадження телемедицини на селі. «Дуже не проста, дискусійна, але терпіти, щоб це було так, як раніше, теж ніхто не збирається», – зауважив він.

Завдяки ж президентській реформі сільської медицини 14 мільйони українців, які проживають на селі, отримають доступ до послуг у населених пунктах, де вони проживають, на місцях. «Медичний працівник, який працює в селі, де раніше взагалі нікого не було, маючи найпростіше лабораторне обладнання – два кабінети, інтернет-зв’язок четвертого покоління з хаб-центром, може за лічені, «золоті» або навіть «платинові», хвилини отримати діагностичну консультацію в кваліфікованого лікаря, доцента або професора хоч з обласного центру, хоч з Києва, і врятувати життя людей», – сказав Петро Порошенко.

«Друзі, до цього ці послуги були недоступні. Про це мріяти не могли», – додав він підкресливши, що зв’язок четвертого покоління по всій державі має запрацювати не у далекому майбутньому, а вже цьогоріч. «Ми зобов’яжемо, щоб в кожному селі цей зв’язок працював – на школу, амбулаторію, сільську раду, на громадянина. І це має бути не черед 10 років, не через 20 – цього року», – сказав Президент.

Глава держави висловив переконання, що українські лікарі є найкращими в світі. «Вони всьому навчаться. Обладнання все купимо, візьмемо кредит, але ми маємо змінювати державу», – наголосив він.

«Для чого ми працюємо? На майбутнє України. Яке має бути майбутнє України? Європейське», – звернувся до присутніх Глава держави. Він нагадав, що була підписана Угода про асоціацію та зону вільної торгівлі, запроваджено безвізовий режим.

«Для кого ми все це робимо? Для тих, хто народжується у ваших клініках. Ви дуже близькі до Бога, бо ви даруєте життя. Хочу низько вклонитися кожному з вас за вашу роботу, за ті зусилля, які були докладені», – додав Президент.

Глава держави вручив директору Центру сертифікат на обладнання для проведення операцій лапароскопічним методом. Також Петро Порошенко оглянув новий корпус та його оснащення.

Державний заклад «Прикарпатський центр репродукції людини» МОЗ України – спеціалізований державний медичний заклад, призначений для надання медичної допомоги безплідним сім’ям. Центр є лікувально-профілактичним закладом і успішно працює 25 років.

На даний час до «Прикарпатського центру репродукції людини» щорічно вперше звертається за допомогою біля 3000 безплідних пар. Стаціонарне лікування отримують понад 1400 жінок.

З 2004 року Центр виконує Державну програму надання першої спроби лікування безпліддя методиками допоміжних репродуктивних технологій за бюджетні кошти.

Новозбудований єдиний лікувальний корпус покращить взаємодію всіх структурних підрозділів і забезпечить виконання основного пріоритету надання медичної допомоги закладу – лікування всіх видів безпліддя від первинного звернення пацієнтів до проведення найбільш сучасних процедур допоміжних репродуктивних технологій та народження малюків.

Вартість виконаних будівельних робіт у 2017 році становила 66 410 тис. грн. Зокрема, встановлено тепловий насос для забезпечення потреб у гарячій воді; змонтовано модульну котельню; встановлено сучасні вентиляційні установки з підігрівом або охолодженням повітря, що подається в приміщення, та змонтовано сучасну серверну; лекційну аудиторію обладнано сучасною мультимедійною системою з можливістю он-лайн трансляцій оперативних втручань; встановлено пасажирський та медичний ліфти; утеплено фасад і покрівлю та встановлено двохкамерні склопакети; встановлено енергоощадне освітлення всіх приміщень об’єкту; створено типовий відокремлений операційний блок з наявністю двох операційних, обладнаних найсучашнішою апаратурою із встановленням сучасної операційної вентиляційної системи.

Джерело

 

Маємо напрацювати стратегію регіонального розвитку гірської місцевості – Глава держави

У 2013 році частина місцевих бюджетів у структурі загального зведеного бюджету була 30%. 2018 є роком доленосним. Вперше доля місцевих бюджетів більше, ніж загального: місцеві бюджети – 51%, а державний – 49%.Важливо, щоб на таких заходах як Карпатський Форум регіонального розвитку обмін досвідом приводив до більш ефективної роботи місцевої влади.Так, нам потрібна стратегія регіонального розвитку гірської місцевості, зокрема підтримки бізнесу. Маємо зробити так, щоб займатися тут бізнесом було вигідно.

Gepostet von Петро Порошенко am Donnerstag, 31. Mai 2018

 

Президент Петро Порошенко під час участі у форумі регіонального розвитку «Можливості розвитку гірських територій в умовах реформи децентралізації» наголосив на важливості розробки стратегії розвитку відповідних територій з урахуванням їх особливостей.

«Впевнений в тому, що нам потрібна стратегія регіонального розвитку гірської місцевості. Мають бути певні особливості. Ще раз наголошую – ті українці, які проживають в гірській місцевості вони так само повинні мати всі гарантії захисту своїх прав – соціальних, освітніх, медичних», – зауважив Глава держави. За його словами, має бути враховано, що всередині однієї об’єднаної територіальної громади відстань від одного села до іншого може досягати від 15 до 20 км через гори.

Глава держави також наголосив на важливості підтримки підприємництва – малого і середнього бізнесу: «Це не є популістські заклики. Ми маємо створити умови, щоб займатися бізнесом там було вигідно». Він також відзначив важливість розвитку інфраструктури та сфери медичної допомоги у гірських регіонах.

Президент закликав учасників форуму долучитися до процесу підготовки законопроекту щодо формування стратегії регіонального розвитку Закарпатської, Івано-Франківської, Тернопільської, Львівської, Чернівецької областей. Він повідомив, що вже є розроблений законопроект за участі Віце-прем’єр-міністра – Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадія Зубка. «Але моя позиція – ми маємо спільно об’єднатися і вийти із законопроектом, вирішити це питання як підсумок нашої наради», – наголосив Петро Порошенко.

Президент підкреслив важливість подальших кроків для покращення життя мешканців громад гірських територій. Він наголосив, що рівень соціального захисту людей має бути однаковим у всіх регіонах. Президент наголосив, що на Прикарпатті та в Карпатах має бути відроджена санітарна авіація, щоб більше не траплялося таких прикрих випадків, коли людина померла не дочекавшись допомоги.

Джерело