Аграрний товарообіг між Україною та Нідерландами виріс на 69%

За підсумками минулого року товарообіг між Україною та Нідерландами виріс на 69%, а у І кварталі 2018 року – на 21% в основному за рахунок збільшення експорту.

Про результати торговельно-економічного співробітництва та потенціал двосторонніх відносин в сільському господарстві йшлося під час зустрічі першого заступника Міністра аграрної політики та продовольства України Максима Мартинюка з Надзвичайним та Повноважним Послом Королівства Нідерланди в Україні Едуардом Хуксом.

«У 2017 році товарообіг між нашими країнами склав майже $1,5 млрд, з яких український експорт – $1,28 млрд. У порівнянні із 2016 роком постачання аграрної продукції до Нідерландів збільшилося на 80%. Серед перспективних і стратегічно важливих напрямків співпраці на найближчий період є розвиток органічного виробництва», – зазначив Максим Мартинюк.

Він додав, що в минулому році Україна вперше експортувала до Нідерландів партію саджанців яблук, що є дуже показовим етапом взаємовідносин для вирівняння торговельного балансу у цій сфері, адже до цього продукція садівництва лише імпортувалась з Нідерландів.

Сьогодні українська сторона готова збільшувати постачання на нідерландський ринок продукцію борошномельно-круп’яної промисловості, м’ясну продукцію, натуральну та мінеральну воду, меляси, залишки і відходи харчової промисловості, тощо.

Серед питань, які цікавили нідерландську сторону та обговорювались під час зустрічі: хід земельної реформи в Україні, підтримка фермерів та інвестиційна привабливість українського АПК.

Пан Едуард Хукс відмітив значний прогрес у двосторонній торгівлі та у співпраці в останні роки між Україною та Нідерландами, висловивши впевненість у подальшому конструктивному діалозі.

Як було зазначено сторонами, активізація співпраці відбулася не в останню чергу завдяки українсько-нідерландській робочій групі з питань сільського господарства. Робоча група вже провела три засідання і чергове планується у липні цього року у Києві.

Нагадаємо, що за результатами останнього засідання Робочої групи, сторонами були визначені головні пріоритети двосторонньої співпраці в АПК між двома країнами, зокрема у сферах – картоплярства, молочарства, обізнаності населення щодо реалізації земельної реформи в Україні, ветеринарії та фітосанітарії, аграрної освіти дорослого населення, харчової промисловості.

Довідково:

Динаміка товарообігу між Україною та Нідерландами за 2015 – І кв. 2018 р.

Джерело