Прес-центр судової влади України визначив судові справи, які зібрали найбільшу кількість онлайн-переглядів

За результатами моніторингу кількості переглядів онлайн-трансляцій веб-порталу «Судова влада України», проведеного Прес-центром судової влади України, у 2018 році (станом на 24 травня 2018 року) визначено судові справи, які найбільше зацікавили громадян та зібрали найбільшу кількість онлайн-переглядів.

Нагадаємо, що на веб-порталі «Судова влада України» за клопотанням учасників судових процесів проводяться онлайн-трансляції судових засідань.

Прес-центр судової влади України проаналізував інтерес громадян до цього інструменту відкритості судових процесів в Україні.

З початку 2018 року найбільшу кількість переглядів зібрала трансляція розгляду справи Шевченківським районним судом міста Києва стосовно обрання запобіжного заходу народному депутатові України Савченко Надії Вікторівні. Вказане судове засідання переглянули 57 420 громадян.

6 040 переглядів трансляції засідання Центрального районного суду міста Миколаєва зібрав розгляд судової справи стосовно зміни запобіжного заходу Казимирову Олексію Олексійовичу, підозрюваному у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною третьою статті 382 Кримінального кодексу України (умисне невиконання рішень суду, що набрали законної сили, яке заподіяло істотну шкоду правам і свободам громадян).

Нагадаємо, що, за інформацією СУ ГУ НП в Миколаївській області, Олексій Казимиров ще у 2012 році скоїв смертельне ДТП. Вироком Центрального районного суду міста Миколаєва його було визнано винним у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частиною першою статті 135, частиною другою статті 286 КК України. Вказаним вироком на О.Казимирова накладено стягнення на загальну суму близько 250 тисяч гривень на користь потерпілих. Однак через поганий стан здоров’я, що підтверджувалося довідкою, покарання за скоєний злочин він не відбував. З того часу, попри заборону суду, патрульні поліцейські неодноразово фіксували факти керування О.Казимировим автомобілем у стані алкогольного сп’яніння.

Зауважимо, що 18 травня 2018 року колегія суддів апеляційного суду Миколаївської області ухвалила застосувати до Казимирова Олексія Олексійовича запобіжний захід у вигляді домашнього арешту на строк до 25 червня 2018 року із забороною цілодобово залишати житло.

Крім того, 1677 переглядів зібрала онлайн-трансляція засідання Шевченківського районного суду міста Києва 15 травня 2018 року про продовження строку тримання під вартою Савченко Надії Вікторівни.

1403 перегляди зібрало засідання Київського апеляційного адміністративного суду у справі за адміністративним позовом Саакашвілі Міхеіла Ніколозовича до Управління Державної міграційної служби України в Київській області про визнання протиправним та скасування рішення,  зобов’язання вчинити дії.

Також онлайн-трансляції розгляду таких судових справ зацікавили громадян: засідання у справі за обвинуваченням Петрука Романа Андрійовича у незаконному заволодінні транспортним засобом за частиною другою статті 289 КК України (900 переглядів); засідання апеляційного суду Дніпропетровської області у справі стосовно генерала Назарова Віктора Миколайовича, обвинуваченого у справі про катастрофу літака ІЛ-76, унаслідок якої 14 червня 2014 року загинуло 49 українських десантників (559 переглядів); засідання у справі господарського суду Луганської області за позовом Міністерства юстиції України до приватного акціонерного товариства «Лисичанська нафтова інвестиційна компанія» про стягнення 705 633 875 гривень 87 копійок (551 перегляд); засідання Київського апеляційного адміністративного суду 23 квітня 2018 року щодо розгляду адміністративного позову громадської організації «Всеукраїнська спілка працівників торгівлі та послуг «ТРУДОВА СПІВДРУЖНІСТЬ» до Київської міської ради про визнання нечинним рішення (464 перегляди); засідання Старобільського районного суду Луганської області у справі стосовно Єфремова Олександра Сергійовича, обвинуваченого у скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених частиною третьою статті 27, статтею 341, частиною п’ятою статті 27, частиною третьою статті 110, частиною першою статті 258-3, частиною першою статті 111 КК України (435 переглядів); чергового засідання Святошинського районного суду міста Києва «Вбивства людей 20.02.2014 під час Євромайдану» 26 квітня 2018 року (233 перегляди).

Загалом із часу запровадження цього сервісу на веб-порталі «Судова влада України» відбулося 830 онлайн-трансляцій судових засідань. Крім того, здійснено 25 трансляцій засідань Ради суддів України та з’їзду суддів України. Зокрема, у період з 1 січня 2018 року по 23 травня 2018 року відбулося 222 засідання, які транслювалися судами в онлайн-режимі і зібрали майже 104 000 переглядів.

Перша трансляція судового засідання в онлайн-режимі відбулась 6 липня 2015 року у Святошинському районному суді міста Києва у справі
№ 759/3498/15-к «Вбивства людей 20.02.2014 під час Євромайдану».

Нагадаємо, що відповідно до Меморандуму про взаємодію та співпрацю представників системи правосуддя та рішення Вищої ради правосуддя від 8 серпня 2017 року № 2384/0/15-17 при Вищий раді правосуддя утворено Прес-центр судової влади України. Реалізацію завдань та функцій Прес-центру судової влади України покладено на управління інформації та забезпечення комунікаційної діяльності секретаріату Вищої ради правосуддя.

Джерело

Автор