Пленарне засідання весняної сесії Парламентської Асамблеї НАТО (фото)

Польща наполягає на новій політиці консолідації зусиль.

Президент Асамблеї Paolo Alli наголосив, що Росія визначила НАТО опонентом і відмовилася від мови розуму і співробітництва та звернулася до мови залякування та погроз. «Ми маємо лишатися єдиними та сильними, щоб протистояти цьому», – зазначив він.

Президент Польщі Andrzej Duda у своєму виступі зазначив: «Росія кидає виклик міжнародному праву, попирає його. Москва ніяк не може змиритись з крахом СРСР та прагне поновити свій авторитарний вплив».

Також Президент Польщі наголосив: «Ми маємо бути пильні до агресивних дій, які веде Росія. А саме проведення біля наших кордонів масштабних воєнних навчань, зокрема, «Захід- 2017», застосування та розробка хімічної зброї, фінансування тероризму. Ми маємо бути готові дати адекватну відповідь на ці агресивні дії відносно демократичних держав. Дії Росії погіршують ситуацію на Близькому Сході.
Польща вважає за необхідне посилення східного флангу Польщі. Необхідна консолідація та збільшення потенціалу НАТО», – підкреслив він.

Анджей Дуда зауважив, що Москва не виявляє зацікавленості до відвертого й конструктивного діалогу, до якого готова НАТО.

Прем’єр міністр Польщі Mateusz Morawiecki наголосив, що «Північний потік-2» – це гібридна зброя, яка спрямована проти європейських держав і нашої спільної безпеки. «Це отруйна пігулка, якою Росія намагається отруїти європейську спільноту. Ми за економічні інтереси, але не за рахунок безпеки», – наголосив він.

«Росія застосовує гібридні засоби війни проти нас – це в першу чергу інформаційні та кібератаки, реалізація яких може бути набагато дешевше, аніж військові дії, але наслідки руйнації нашої безпеки можуть бути не меншими, а можливо й більшими» – відзначив Mateusz Morawiecki.

Польща наполягає на новій політиці консолідації зусиль.

Джерело

 

НАТО й далі буде підтримувати держави на шляху євроатлантичної інтеграції – Генеральний секретар НАТО

Генеральной секретар NATO Jens Stoltenberg на NATO Parliamentary Assembly / Assemblée parlementaire de l’OTAN зазначив, що Росія стирає межу між ядерними силами та звичайними: анексія Криму, збиття MH-17, отруєння родини Скрипалів в Великій Британії, кібератаки тощо.

«В ході саміту НАТО в Брюсселі ми зосередимось на ініціативній готовності Альянса, зміцненні потенціалу, підвищенні рівня мобільності. Ми також підтвердимо сигнал щодо Росії – з одного боку стримування й протидія, з іншого – політичний діалог. Разом з тим, ми маємо дати чіткій сигнал щодо дій Росії», – заявив він.

НАТО й далі буде підтримувати держави на шляху євроатлантичної інтеграції.

«Ми найсильніший Альянс в історії, тому що, по-перше, ми вміємо адаптуватись, а по-друге, зберігаємо єдність», – наголосив Генсек НАТО.

Джерело

 

Україна є цінним партнером для НАТО – Єнс Столтенберг

У відповідь на питання щодо доцільності підтримки НАТО України та Грузії на шляху євроатлантичної інтеграції, що провокує на зворотні дії Росії, Генеральний секретар NATO Jens Stoltenberg рішуче заявив:

«Такий підхід оцінки є хибним й опасним. Адже відмовлятись від підтримки демократичних держав лише тому, що це не подобається Росії, не припустимо! Це фундаментальне право будь-якої держави визначити свої шляхи розвитку. Це суверенне право кожної держави! Нам не потрібен мир, в якому великі країни будуть диктувати меншим що, як та коли вони мають чи не мають робити».

Також він підкреслив, що Україна є цінним партнером для НАТО.

Джерело

 

Щодо блокування Угорщиною зустрічей Комісії Україна-НАТО на рівні, що вищий за посольський

Під час питань та відповідей до Генерального Секретаря NATO Jens Stoltenberg голова делегації ВРУ Ірина Фріз задала питання щодо блокування Угорщиною зустрічей Комісії Україна-НАТО на рівні, що вищий за посольський.

Генеральний секретар заявив, що Україна є дуже важливим та надійним партнером Альянсу, і він постійно контактує щодо цього питання з Президентом України Петро Порошенко та угорським прем‘єром Orbán Viktor. Столтенберг підкреслив необхідність знайти рішення в цій проблемі, що гарантувало б як права етнічних меншин на використання рідної мови, так і обов’язкове знання державної мови усіма громадянами країни. Він зазначив, що такі проблеми вже вирішувалися раніше, та висловив сподівання, що ситуація вирішиться найближчим часом.

Джерело

Фото © Chancellery of the Sejm/Krzysztof Białoskórski & Rafat Zambrzycki/NATO Parliamentary Assembly

 

Угорщина проігнорувала розгляд у НАТО свого “мовного шантажу” – Фріз

Автор