Президент України провів зустріч із Прем’єр-міністром Болгарії (фото, відео)

З надзвичайною приємністю вітаю на українській землі Прем’єр-міністра Республіки Болгарія Бойка Борисова. Важливим результатом наших переговорів сьогодні стало те, що вже в другій половині цього року відбудеться чергове засідання Спільної українсько-болгарської міжурядової комісії з економічного співробітництва, яка востаннє збиралася вісім років тому.Також домовилися активізувати будівництво дороги по транспортному коридору між Одеською областю, Рені і Варною через територію Румунії. Ми сподіваємося залучити для цього матеріальні ресурси ЄС. Будемо робити все можливе, щоб в перспективі за декілька годин можна було легко доїхати з Одеси до Варни.Very pleased to welcome Prime Minister Boyko Borisov of Bulgaria on Ukrainian soil.Among other important issues, our today's talks resulted in a decision to convene in the second half of this a year a meeting of the Joint Ukraine-Bulgaria government commission on economic cooperation which has not met for 8 years.We also agreed to step up the construction of the road within the transport corridor between Odesa oblast, Reni and Varna via Romania. We hope to attract funds from the EU for the project.We will do our best to make a trip between Odesa and Varna easy and possible to cover in a couple of hours.

Gepostet von Петро Порошенко am Samstag, 26. Mai 2018

 

Україна та Болгарія активно розвиватимуть економічну співпрацю – зустріч Президента України та прем’єр-міністра Болгарії

Президент України Петро Порошенко обговорив з Прем’єр-міністром Республіки Болгарія Бойко Борисовим питання активізації економічного співробітництва двох держав.

«Особливу увагу під час наших переговорів ми приділили і економічній співпраці», – наголосив Петро Порошенко під час спільної прес-конференції з Прем’єр-міністром Республіки Болгарія.

За його словами, у першому кварталі 2018 року товарообіг між двома країнами зріс на 37 %. «Це є прямий доказ ефективного застосування поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі між Україною та Європейським Союзом», – зазначив Президент України.

«В другій половині цього року ми домовилися, що буде проведено засідання Спільної українсько-болгарської міжурядової комісії з економічного співробітництва, яка востаннє збиралася вісім років тому. Сьогодні були дані відповідні доручення», – також повідомив Глава держави. Він нагадав, що з українського боку співголовою комісії є Міністр освіти Лілія Гриневич.

Президент також повідомив, що запросив Прем’єр-міністра Болгарії під час його наступного візиту до України разом з’їздити до Болграду. «Сподіваюся, що ми значну частину відстані від Одеси до Болграду зможемо проїхати уже по новій, відремонтованій, модернізованій дорозі Одеса – Рені, яка також є інвестицією у зближення між Болгарією та Україною», – сказав Петро Порошенко.

Глава держави також продемонстрував карту, яку Прем’єр-міністр Болгарії привіз із собою. «Тут стоять два підписи. Ми домовились, що ми активізуємо питання побудови дороги по транспортному коридору від Одеської області, через територію Румунії, до Болгарії», – розповів Президент. «Сподіваюсь, що на нашому боці будуть і ресурси Євросоюзу. Ми залучимо і наших румунських партнерів. І будемо робити все можливе для того, щоб найближчим часом зробити так, щоб за кермом машини за декілька годин можна було б доїхати з Одеси до Варни. Думаю, що це надзвичайно вдалі приклади нашої ефективної співпраці», – наголосив Петро Порошенко.

За його словами, в квітні цього року також було підписано важливий документ щодо співпраці між Україною і Болгарією в галузі освіти. «Ми дуже вітаємо підтримку позиції України, знайдені абсолютно чіткі плани щодо розвитку українців болгарського походження. Ми домовилися вирішувати питання підготовки вчителів, як в Україні, так і в Болгарії. Ми домовилися про те, що ми розвиваємо національні школи», – повідомив Глава держави.

Прем’єр-міністр Болгарії, в свою чергу, подякував Президенту України за гостинний прийом та плідні та результативні переговори.

Він наголосив на близькості двох народів Болгарії і України. «Нам справді було дуже приємно, коли Президент Порошенко говорив про святих братів Кирила та Мефодія, які рушили слов’янську писемність», – сказав Бойко Борисов.

Бойко Борисов зазначив, що Україна сприяє вивченню болгарської мови і підтримці болгарської меншини в Одеській області. «Це люди, які вибудовують міст дружби між нашими країнами і тому ми повинні піклуватися про них», – сказав Прем’єр-міністр Болгарії.

Бойко Борисов також підтвердив зацікавленість Болгарії в розбудові 4 європейського коридору, який пролягає через Болгарію і Румунію до України та в будівництві мосту, який дозволить з’єднати Одеський регіон з болгарською Варною та Бургасом. Відповідні консультації з румунської стороною вже активно ведуться, зауважив він.

Президент України та Прем’єр-міністр Болгарії також домовилися про спільні проекти в освітній сфері, зокрема щодо підготовки українських вчителів болгарської мови.

Прем’єр-міністр Болгарії також повідомив, що завтра у Києві буде відкрита пам’ятна дошка Димитару Пешеву – болгарському політику, який в часи Другої Світової війни врятував кілька тисяч болгарських євреїв від знищення в нацистських таборах.

Джерело

 

Болгарія є надійним партнером України в європейських стосунках – переговори Президента України з Прем’єр-міністром Болгарії

«Ми розраховуємо на підтримку української позиції і демонстрацію подальшого розвитку відносин між Україною та Європейським Союзом, в тому числі під час проведення Саміту Україна – ЄС 9 липня цього року», – наголосив Президент Петро Порошенко під час під час спільної прес-конференції з Прем’єр-міністром Республіки Болгарія Бойко Борисовим за підсумками переговорів.

Глава Української держави особливо подякував Прем’єр-міністру Болгарії за тверду і послідовну позицію підтримки суверенітету, територіальної цілісності і незалежності України. «Ми це відчували з перших днів російської агресії. І принципова позиція Болгарії, в тому числі і на Раді Європейського Союзу під час прийняття рішень про застосування санкцій за невиконання Мінських домовленостей з боку Російської федерації для нас є надзвичайно важливою», – наголосив Петро Порошенко.

Президент зазначив, що сьогодні під час переговорів обговорювався великий спектр питань, які можуть покращити і поглибити співпрацю між двома країнами.

«2018 рік є особливим у українсько-болгарських відносинах, бо цього року ми святкуємо 100-річчя встановлення дипломатичних відносин між Україною і Болгарією, між УНР та Болгарським Царством. Ми маємо надзвичайно важливі і добрі традиції співпраці між Україною і Болгарією», – додав він.

Петро Порошенко акцентував на тому, що зараз Болгарія головує в Раді ЄС та відзначив дуже успішне проведення Саміту в Софії.

«Республіка Болгарія є надійним партнером України в наших європейських стосунках. Ми можемо наголосити на тому, що сьогодні успішно виконуються ті домовленості, які були досягнуті під час мого візиту в Софію», – підкреслив Президент.

Він нагадав про відкриття прямого авіасполучення між Києвом та Софією. «І на сьогоднішній день після запровадження безвізового режиму велика кількість українців мають можливість відвідувати курорти Болгарії. Також ми бачимо полегшення у бізнес-подорожах, які розвивають економічну співпрацю між нашими країнами», – додав Петро Порошенко.

Глава держави також подякував Главі болгарського Уряду за те, що його країна брала найактивнішу участь у тому, щоб Україні був наданий безвізовий режим, а також за те, що Болгарія була однією із перших країн, яка ратифікувала Угоду про асоціацію Україна-ЄС.

В свою чергу, Глава болгарського Уряду твердо підкреслив необхідність дотримання і виконання Мінських угод в повному обсязі як передумову миру на Сході України.

Джерело

 

Президент: Україна вдячна Болгарії за допомогу в оздоровлені і реабілітації українських військовослужбовців

Президент України Петро Порошенко під час переговорів з Прем’єр-міністром Республіки Болгарія Бойко Борисовим обговорив питання гуманітарного співробітництва.

«Хочу окремо подякувати пану Прем’єр-міністру за ту велику допомогу, яку Болгарія надає в оздоровлені та реабілітації українських військовослужбовців. В 2016 році, під час візиту до Болгарії, я відвідував наших воїнів, які проходили лікування і реабілітацію у болгарських закладах охорони здоров’я», – сказав Президент під час під час спільної прес-конференції з Прем’єр-міністром Болгарії.

За його словами, протягом останніх років 75 українських військовослужбовців пройшли оздоровлення в Болгарії і ця держава працює над реалізацією трастового фонду співпраці з Україною.

«Вже 9 червня болгарські лікарі прийматимуть чергову групу українських військових у госпіталі Військово-медичної академії Болгарії», – повідомив Президент.

Петро Порошенко наголосив: «Це є класична форма ефективної співпраці. І я, як Президент, як Верховний Головнокомандувач, дуже вдячний Болгарії за таке принципове ставлення до підтримки України».

Джерело