«Брехня+Зрада» = «1+1»

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

«Плюси» розігнали неймовірну зраду – в Дніпрі, мовляв, на День вишиванки дітей та студентів тримали на сонці 5 годин, аби дочекатися приїзду Президента Порошенка та провести флешмоб. Жахливо? А то!

Та лихо в тому, що я щойно приїхав з Дніпра, де мав змогу поспілкуватися з безпосередніми учасниками подій. І тепер я справді неймовірно збурений. От що я дізнався.

Перше. Флешмоб на День вишиванки Дніпропетровська ОДА планувала задовго до того, як стало відомо про приїзд Президента. Розумієте, головам ОДА не повідомляють за пару місяців «до вас приїде Президент», аби полегшити роботу диверсантам ДиРи. Графік поїздок складають в оперативному режимі, і ніяк не задля приїхати відвідати флешмоб. У президентів є справи й важливіші. А от флешмоби готують заздалегідь. Бо це – справа відповідальна, що передбачає низку обов’язкових заходів.

Друге. Флешмоб проходив зранку до вечора. Він проходив би так незалежно від того, приїхав би туди Президент чи ні. Організатори флешмобу, власне, Дніпропетровська ОДА, чудово розуміли, що флешмоб – це довго і виснажливо, й тому у батьків дітей ЗАЗДАЛЕГІДЬ були зібрані підписи – згодні вони аби їхня дитина брала участь в акції чи ні. Згоду дали батьки 1560 дітей та підлітків. Зауважую, це не у Львові, це у Дніпрі, де вати серед населення – хоч греблю гати.

Третє. Водночас із флешмобом, в будівлі ОДА, проходила фінальна частина дитячого фестивалю «Z-ефір». Приміщення ОДА було відкрите. Діти та підлітки з флешмобу мали доступ до туалетів, до води, мали можливість перепочити в приміщеннях ОДА, спеціально відкритих для них. Зрештою, учасники флешмобу регулярно перебігали з фестивалю на флешмоб і назад. Це – діти. Їх на місці не втримаєш.

Четверте. Так, охорона Президента перекрила частину проходів по вулицях – але лише на той короткий час, коли Президент Порошенко перебував на флешмобі. Все. До та після ходити можна було де завгодно і як завгодно.

І от усього цього «плюси» нам НЕ повідомили. Чому – очевидно. «Плюси», крім того що рейтинговий канал, –  це ще й підприємство, яке належить Ігорю Коломойському. А Коломойського примушують відповідати за вихиляси під час володіння «ПриватБанком» і «Укрнафтою», тож він уже заявив, що на президентських виборах він підтримає будь-кого, крім Петра Порошенка. Реалізацію цих планів ми уже бачимо. Але питання не до Коломойського. Питання до колективу «плюсів».

Шановні, добровільне виконання всіх забаганок пана задля грошей називається продажем в кріпацтво. Бог з ними з маніпуляціями, «всі пані роблять це» – всі ЗМІ маніпулюють. Але у цій ситуації «плюси» опустилися до відвертої, цинічної, неприхованої брехні. Вибачте, але організацію, яка займається таким, називати треба не «засіб масової інформації», а «засіб брехливої інформації».

Нагадую, «плюси» – це канал, який один раз уже каявся у прямому ефірі за поширення брехні та обіцяв подавати тільки об’єктивну інформацію. Щоправда, тоді низка журналістів просто написали заяви на звільнення. Зараз, схоже, принципові працівники на каналі закінчилися. Пан повелів – пахолок побіг робити.

Зла бракує. В Дніпрі, де проводити патріотичне виховання справді треба, де ватна пропаганда працює на всю іванівську, і де боротьба за настрої молоді – не жарти аж ніяк, ОДА влаштовує акції, які мусять в дітях виховувати той самий патріотизм. Акції, про які діти пам’ятатимуть! Якими пишатимуться. Дітей не примушують брати в них участь – їх запрошують і зацікавлюють. Людей, які це роблять, на руках носити треба.

Але в політичній боротьбі заборонених прийомів нема. І журналісти з радістю кидаються вивалювати в багні будь яку благу справу місцевої влади.

І допоки так, «1+1» для мене означає «брехня+зрада».

І наостанок – помилуємося візерунками, які створили діти. Це дивовижно, попри весь журналістський бруд.

Автор