Уряд виділив 300 млн грн на закупівлю житла для сімей воїнів АТО (презентація)

Кабінет Міністрів України в рамках реалізації політики соціального захисту воїнів, загиблих або поранених в зоні проведення антитерористичної операції, а нині операції Об’єднаних сил, виділяє 300 млн грн на придбання квартир для сімей воїнів. Про це повідомив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Він наголосив, що Уряд змінив систему використання коштів. Гроші будуть надаватися адресно, без можливості вибудовувати корупційні схеми на цьому ресурсі. Ситуація має покращитися.

«Віднині ми надаємо гроші, і люди самі придбають житло. Є конкретна родина, вона отримає кошти, і за ці кошти сама придбає те, що вони хочуть придбати. Проблема вирішена системно, – сказав Глава Уряду. – Це наш обов’язок. Хотілося б виконувати свій обов’язок в більших обсягах, але це стане можливо, коли збільшимо зростання економіки. Це можливо, на цьому будемо концентруватися», – сказав Володимир Гройсман.

Джерело

 

Уряд виділив кошти для забезпечення житлом родин загиблих Героїв, що захищали Україну від російської агресії, та ветеранів АТО з інвалідністю І-ІІ групи

Кабінет міністрів затвердив розподіл субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на виплату грошової компенсації за житло для сімей загиблих осіб, а також для осіб з інвалідністю I-II групи, визначених Законом України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, інвалідність яких настала внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення на загальну суму 299 900,09 тис. гривень.

Програма придбання житла для осіб, які отримали інвалідність І-ІІ групи внаслідок безпосередньої участі в проведенні антитерористичної операції та сімей загиблих військовослубовців почала діяти у 2015 році.

Початковий механізм програми передбачав, що представник розпорядника бюджетних коштів здійснював розподіл коштів між регіонами в розрізі областей, пропорційно кількості учасників, а далі кошти спрямовувались на придбання житла на розсуд чиновників. Житло в подальшому передавалось черговикам квартирного обліку в порядку черги. Протягом 2015-2016 років (до квітня 2016 року) обласними райдержадміністраціями було закуплено 739 квартир на загальну суму 416 мільйонів гривень.

Представляючи проект розпорядження Міністр соціальної політики Андрій Рева навів приклад неефективності такого механізму забезпечення житлом сімей тих героїв, що поклали своє життя захищаючи Україну.

«Як приклад хочу навести ситуацію зі забезпечення житлом родини загиблого учасника АТО, Героя України Івана Івановича Зубкова. Він був командиром роти вогневої підтримки 95-ої окремої аеромобільної бригади, старшим лейтенантом з уже легендарним позивним Краб. Іван Іванович загинув у 2015 році захищаючи Україну під час оборони Донецького аеропорту, у червні 2015 року Указом Президента України йому було присвоєно звання Героя України посмертно. У нього залишилася сім’я, дружина та двоє дітей 2002 та 2013 років народження. Було виділено кошти райдержадміністрації на придбання житла цій сім’ї. Житло з неприпустимим рівнем готовності було придбане в місті Деражня, хоча родина проживає у місті Хмельницький, і жінці з двома неповнолітніми дітьми було вручено цю квартиру та прозвітовано про виконання доручення. За окремим дорученням Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана цю конкретну ситуацію було вирішено, і родина в 2016 році отримала квартиру належної якості в місті Хмельницький, а по факту правоохоронними органами розпочато кримінальне провадження, і, сподіваюсь, що воно буде доведено до логічного завершення, а ми нарешті почуємо імена тих, хто так ставився до родини Героя», – розповів Міністр.

Таким чином, практика застосування цього механізму показала його неефективність та потребу вдосконалення.

«Мінсоцполітики в травні 2016 року отримало доручення Прем’єр-міністра про зміну порядку фінансування цієї програми та реалізацію принципу «гроші ходять за людиною». На виконання цього доручення, Міністерством було розроблено новий порядок, який прийнято 19 жовтня 2016 року постановою Кабінету Міністрів №719. Відповідно до нового порядку кошти на придбання житла направляються не чиновникам, не органам влади, а безпосередньо громадянам. Доповідаю, що тепер розподіл бюджетних коштів між обласними та міськими бюджетами проводяться Мінсоцполітики з подальшою передачею цих коштів безпосередньо на рахунки членів сімей загиблих військових та ветеранів антитерористичної операції. За новим порядком у 2016-2017 роках вже придбано 1071 квартиру на загальну суму 909,5 мільйонів гривень. У 2018 році планується придбати 356 квартир на загальну суму 354,8 мільйони гривень, в тому числі 29 квартир на суму 25 мільйонів гривень для учасників АТО з числа внутрішньо переміщених осіб. Розпорядження передбачає передачу майже 300 мільйонів гривень із цієї суми на придбання 327-ми квартир для цих категорій громадян», – заявив Андрій Рева.

За словами Міністра, також у 2018 році розширено програму забезпечення житлом ще на деякі категорії учасників бойових дій. Так, відповідно до затвердженого бюджету, майже 200 мільйонів гривень направлено на нову програму забезпечення житлом учасників бойових дій на територіях інших країн, що дозволить практично наполовину скоротити чергу людей, які майже тридцять років перебувають в черзі на отримання житлапісля завершення бойових дій, наприклад, на території Афганістану. А вже у 2019 році, за умови відповідного фінансування, вдасться повністю закрити цю програму, забезпечивши усіх її учасників житлом.

 

Завантажити презентацію.

Джерело