Критичне мислення і медіаграмотність у суспільстві – найголовніше в боротьбі з інформаційними фейками (відео)

Становлення справжньої незалежної журналістики, медіаграмотність та критичне мислення у суспільстві – найголовніше в боротьбі з інформаційними фейками. На цьому наголосив керівник Служби з питань інформаційної безпеки Апарату Ради національної безпеки і оборони України Валентин Петров під час дискусії “Інформбезпека: як державі не перетворитися на монстра”, організованої спільно виданням “Український тиждень” та книгарнею “Є”.

За його словами, питання свободи потоку інформації залежить від довіри суспільства до держави та державних інституцій. «Абсолютної свободи інформації немає і не може бути. Є обмеження етичні, моральні, юридичні», – зазначив В. Петров.

Керівник Служби з питань інформаційної безпеки Апарату РНБО України також прокоментував питання блокування інформаційних ресурсів країни-агресора і відповідного контенту. «Держава захищає своїх платників податків, і для цього мають бути правові важелі. Заборона інформаційних ресурсів або якогось контенту має відбуватися виключно на підставі рішення суду. І мають бути вироблені чіткі механізми для цього», – сказав він, пояснивши, що якщо є кримінальне провадження, задокументовані факти порушення і є підтвердження того, що певний ресурс причетний до протиправної діяльності, то цей ресурс має бути за законом заблокований.

Він додав, що в українському законодавстві, зокрема, в Кримінальному кодексі, є понад 40 статей, так чи інакше пов’язаних з відповідальністю за обіг інформації. «Йдеться тут і про інтелектуальну власність, і про комерційну таємницю, і про таємницю листування тощо. Тобто насправді вільного обігу інформації де-факто не існує. І тут принципове питання про довіру до держави і до державних інституцій», – сказав В.Петров.
Також В. Петров заявив, що незважаючи на різні думки в суспільстві з цього приводу, Україна насправді виграє інформаційну війну. «Давайте припинимо посипати голову попелом! Ми не програємо інформаційну війну, а насправді її виграємо, і цьому є безліч прикладів. І волонтери, і громадянське суспільство, і держава роблять все можливе для цього», – підкреслив він.

Джерело

Автор