Коментар НБУ щодо розгляду проекту Закону України “Про валюту” у Верховній Раді України

Національний банк України переконаний, що базовий проект Закону України “Про валюту” №8152, розроблений Національним банком, підтриманий бізнес колами, банками, експертною спільнотою та міжнародними організаціями, та поданий до парламенту Президентом України, наразі є єдиною законодавчою ініціативою, що здатна забезпечити перехід України до свободи проведення валютних операцій у відповідності до європейських стандартів ведення бізнесу і водночас зберегти макроекономічну та фінансову стабільність в країні.

Разом з тим, за результатами круглого столу, проведеного профільним комітетом Верховної Ради з питань фінансової політики і банківської діяльності 24 квітня 2018 року, в базовому проекті №8152 вважаємо за необхідне врахувати низку норм альтернативного законопроекту №8152-1. У тому числі:

  • По-перше, у доопрацьованому базовому проекті закону необхідно передбачити, що обмеження і заходи захисту застосовуються виключно з метою забезпечення стабільності фінансової системи і рівноваги платіжного балансу України, а також закладено принцип недопущення неправомірного і необґрунтованого втручання держави у валютні операції.
  • По-друге, варто закласти принцип ризикоорієнтованості, прозорості, достатності та ефективності валютного регулювання. Вони мають бути реалізовані шляхом спрямованості на забезпечення фінансової стабільності, економічного і соціального розвитку. Запроваджувані заходи захисту, строки їх застосування та обсяги пов’язаних з ними валютних обмежень повинні відповідати існуючим масштабам і структурі системних ризиків, які загрожують фінансовій стабільності. Також важливо передбачити пріоритетність ринкових інструментів валютного регулювання над адміністративними.
  • По-третє, у доопрацьованому базовому проекті закону необхідно розширити перелік операторів поштового зв’язку, які проводять валютні операції на підставі ліцензії Національного банку України на здійснення операцій з переказу валютних коштів та обміну валют.
  • По-четверте, важливо передбачити, що валютний нагляд здійснюється органами валютного нагляду та агентами валютного нагляду без втручання у відповідні валютні операції та діяльність суб’єктів здійснення таких операцій, за винятком випадків виявлення і документального підтвердження порушень такими суб’єктами вимог валютного законодавства.

Національний банк очікує, що доопрацювання основного законопроекту “Про валюту” з урахуванням зазначених та інших зауважень дозволить створити оптимальну для України модель валютного регулювання, що отримає підтримку Верховної Ради, яка, за нашими очікуваннями, має розглянути його у першому читанні вже цього тижня, 17 травня 2018 року. Це дасть змогу якомога швидше здійснити реформу валютного регулювання, забезпечити перехід України до вільного руху капіталу та захист української економіки та фінансової системи від майбутніх криз.

Джерело