Відчуй себе переможцем рейтингів від КМІСу

Mason Lemberg

Друзі, якщо хтось з вас хоче відчути себе Президентом чи Прем’єром (авторитетно і майже офіційно), і у вас є зайві 4050 грн, то маю для вас пропозицію.
Ні, ні, на мою карту нічого скидувати не треба.
Тільки гонорові інститути, і все легально.

Але по порядку:
Декілька днів тому я написав пост, в якому розповів вам про те, що БЮТ платить КМІСу за соціологічні дослідження не багато не мало, а аж цілих 4050 грн.

На мій пост відреагував не аби хто, а керівник ТОВ “КМІС ЛТД”, професор і шанована людина пан Volodymyr Paniotto, який висловив думку, що КМІС – це суперкруто, авторитетно і неперевершено (хоча я не мав претензій до їхніх регалій), а я некваліфікований, зато мене більше читають, що викликало в пана професора нотки образи. Правда, присутні фахівці по ботах, на чолі з ТП, професора всяко заспокоювали.

По суті пан професор сказав, що то було не соціологічне дослідження, а 1 питання в рамках омнібуса (далі розкажу, що це), точніше половинка питання. Половинка запитання тому, що тарифи КМІСу не дозволяють за 4050 грн купити ціле питання, а тільки половинку. А питання БЮТ дуже сподобалися КМІСу, і тому вони їм зробили знижку в розмірі 50%, зате КМІС отримав дозвіл на публікацію результатів дослідження по цьому питанню.

Пізніше, в процесі діалогу, пан Володимир був вже не настільки категоричним і спитав мене, звідки я знаю, що БЮТ замовило дослідження, а не питання в рамках Омнібусу.
А й правда, звідки я можу знати, що БЮТ замовив КМІСу дослідження, якщо в звіті БЮТ написано “Сплата послуг за соціологічне дослідження”, на сайті КМІС опубліковане соціологічне дослідження на замовлення клієнта, потім було доповнення, що це політична партія, а опублікованого омнібусу з половинкою питання БЮТ немає (скріни тут – ред.).

А тепер про те, чому і як ви, шановні мої друзі, за 4050 грн. можете стати лідерами політичних рейтингів виробництва шанованого і авторитетного ТОВ “КМІС ЛТД”.

Але спершу мушу пояснити вам коротко, що таке омнібус.
Омнібус – це як аналог соціологічного автобусу, де замовники (пасажири) їдуть разом в якомусь напрямку, заплативши за місце, а дехто зубожілий за півмісця. Як і по аналогії з повноцінним дослідженням (таксі), омнібус має свої переваги і недоліки. Перевагами є те, що ви тісно та не надто комфортно, але дешево, можете доїхати В НАПРЯМКУ потрібної вам мети. А недоліком є те, що у порівнянні з таксі ви їдете В НАПРЯМКУ мети, а не до неї самої. Бо інколи від міжміського автобусу треба їхати ще одним автобусом, інколи треба пішки йти ще 12 км.
Так само і з омнібусом – оскільки омнібус проводиться для всіх замовників (пасажирів) з однаковою вибіркою, за однаковими методами (маршрутом), то не в усіх випадках і не всі пасажири можуть доїхати туди, куди їм потрібно.
Це так працює омнібус там, за кордоном. Бо там омнібуси проводяться за напрямками: наприклад, екологічний омнібус, чи зріз соціального становища, чи омнібус для виробників косметики.

А в КМІСу виявляється є своя версія омнібусу. Омнібус для всіх, перефразувавши “автобус їде”. А куди їде автобус? А фіг його знає, головне, що їде.
Пан Володимир пропонує кожному бажаючому поставити питання для їхнього омнібусу.
Пане Володимире, за рекламу не дякуйте!

А ви собі тепер уявіть, якщо питання поставить політична партія, бетонний завод з Харкова і басейн з Києва, а вибірка (коло опитаних) одне і теж. І виявляється, на питання власників басейну з Києва буде відповідати селянин з Херсонської області, який того басейну ніколи не бачив, а на питання власників бетонного заводу з Харкова буде відповідати пенсіонерка з Закарпаття. Навіть якщо замовниками омнібуса КМІСу будуть всеукраїнські компанії, то все рівно однакова вибірка не дає отримати адекватні дані – наприклад, якщо замовниками будуть компанія виробник підгузників і горілчана компанія.

Але видно, що для ТОВ “КМІС ЛТД” і для їх замовників всі ці деталі значення не мають, і їм головне їхати на автобусі, а куди – то таке…, тобто їх не цікавить коректність результатів питань в рамках омнібуса, головне, щоб були результати.
Живучи в країні, яка двічі купляла ваучери МММ і вибирала зеків, я не здивуюся такому рівню розуміння суті…
Але тут питання не тільки до власників бізнесу, які отримують такі результати соціології, а й до соціологічної компанії, яка надає своїм клієнтам завідомо неправдиві дані. Звісно, якщо омнібуси КМІС є реальними, а не формою часткової легалізації доходів.

То тепер, дорогі мої друзі, робите отако:

  1. Придумуєте назву партії. Бажано вибирати трендово-сміщно-кугутські назви, щоб перемогти партію Зеленського. Наприклад, “Блок антикорупційних трусів лол, кек”. Для більшої впевненості в результаті дослідження в рамках омнібусу КМІС, можна зняти відео розстрілу якоїсь групи людей і порівняти Україну з повією. Це буде замість вашої політичної програми. То не страшно, що ви не зареєстрували цей блок, що не існує такої назви. “Блоку Свакарчука” теж не існує, про його можливе існування теж ніхто не казав, але КМІС включив його в своє дослідження, бо так клієнт захотів. А головне, включення неіснуючого політичного блоку, і той факт, що невідома нікому партія по результатах стає 2-3-ю, ніяк не впливає на похибку дослідження КМІС. Так що, ви полюбе отримаєте похибку дослідження рівну 3,3%.
  2. Вибираєте 4 політичних суперників, будь-кого, можете брати і найсильніших, і ваш блок спокійно набирає 20-30% на виборах до ВР, які відбудуться найближчої неділі. А як придумаєте дуже веселу назву, яка сподобається респондентам, які перед вами відповідали на запитання горілчаного заводу, то й на всі 50% можете розраховувати.
  3. Якщо у вас погані справи з кугутським креативом або у вас президентські амбіції, то просто замовляєте КМІСу половинку питаннячка “За кого ви будете голосувати у другому турі виборів президента: за лідера опитувань КМІС Ю. Тимошенко чи за вас. І я впевнений, що ви переможете і станете президентом.
  4. Якщо у вас є зайві гроші, то можете опублікувати на УП результати дослідження з подпісьюздесь і подпісьюздесь та печаткою ТОВ “КМІС ЛТД” і стати реальним претендентом.

Та якщо ви, друзі мої, програєте вибори, і результати на виборах будуть суттєво відрізнятися від прогнозів ТОВ “КМІС ЛТД”, як то є на графіках, то ви не переживайте. В пана Володимира в коментах завжди знайдуться справжні професіонали соціології, які залюбки пояснять вам цей соціологічний феномен одним простим словом – “перетекло…”

На заставці – карикатура © Сергій Лємєхов

 

 

Автор