Правова допомога учасникам АТО (інфографіка)

З початку проведення АТО статус учасника бойових дій отримали майже 326 тисяч осіб, серед яких є як і діючі військовослужбовці, так і громадяни, призвані за мобілізацією.

Найбільше проблем із наданням статусу учасника бойових дій виникало упродовж 2014 – 2015 років серед «добровольців», оскільки під час перших хвиль мобілізації досить розповсюдженим було явище, коли особа фактично виконувала обов’язки військової служби без належного оформлення відповідних документів. Також були факти немотивованих відмов командування військових формувань у наданні необхідних документів на підтвердження перебування особи в зоні проведення антитерористичної операції.

На даний час до участі в операції об’єднаних сил залучені виключно діючі військовослужбовці, перебування яких на Сході чітко фіксується з моменту включення до списків особового складу військової частини та упродовж всього періоду проходження військової служби. Тому відсоток відмов у присвоєнні військовослужбовцям статусу учасника бойових дій досить не значний.

Оскільки у деяких випадках має місце певне затягування у розгляді заяв та видачі підтверджуючих документів, Головна військова прокуратура роз’яснює: у разі, якщо особа отримала відмову у наданні статусу учасника бойових дій, вказане рішення демобілізований військовослужбовець повинен оскаржувати у судовому порядку. За відсутності підтверджуючих документів (витяги з наказу про зарахування до особового складу військової частини, відомості про виплату грошового забезпечення, документи про постановку на всі види забезпечення), особа повинна представити до суду будь-які докази участі в антитерористичній операції (фото- та відеозйомка, покази свідків тощо). Судова практика на цьому напрямку позитивна, у більшості випадків суди приймають сторону громадянина.

Разом із цим, бездіяльність командування необхідно оскаржувати безпосередньо до вищого органу військового управління, яке за фактами, викладеними у зверненні, повинно провести службове розслідування і встановить ступінь вини командира.

У питанні щодо виділення учасникам антитерористичної операції земельних ділянок Головна військова прокуратура інформує про наступне:

Розповсюдженим є явище безпідставних відмов органами місцевого самоврядування у наданні таких ділянок за заявами учасників антитерористичної операції. У більшості випадків мотивована відсутністю в особи постійної реєстрації в межах територіальної одиниці, де розташована ділянка. У цьому випаду учасник АТО також повинен звертатись до суду для визнання такого рішення протиправним.

Процедура оскарження не складна, проте для пересічного громадянина може бути не зрозуміла. Раніше такі проблеми вирішувались шляхом опротестування прокурором незаконного рішення (дії, бездіяльності).

У зв’язку з прийняттям 14.10.2014 Верховною Радою України нового Закону України «Про прокуратуру» органи прокуратури позбавлені повноважень щодо проведення перевірок у порядку нагляду за додержанням і застосуванням законів та не мають повноважень щодо захисту інтересів громадянина в суді.

За законодавчими нововведеннями, особа повинна самостійно захищати свої інтереси, залучивши при цьому адвоката. Однак, з огляду на важливість зазначеної проблеми, учасники АТО, яким безпідставно відмовлено у їх правах, необхідно звертатись з відповідною заявою до найближчої військової прокуратури гарнізону за місцем проживання.

Джерело

Автор