Хороші новини 12-13 травня 2018 року

Алла Комарова

Гарного всім понеділка на хвилях Радіо Тисячі Мазеп із добрими новинами вікенду, 12-13 травня. Рекорди, будівництво, альтернативна енергетика – під такими тегами пройшли другі вихідні останнього весняного місяця.

Під Одесою встановили найбільший в Україні телескоп, який до того ж, був виготовлений у самій обсерваторії.

Під Чернівцями родина Стратийчуків посадила 55 тисяч цибулин 45 видів тюльпанів. Ідея створити маленьку Голландію в Україні виникла в них після повернення звідки із заробітків.

Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) надасть додаткову допомогу в розмірі 125 млн доларів для Донбасу і тих прилеглих територій, які відчули на собі вплив російської агресії.

Безвізовим режимом з країнами Європейського Союзу, починаючи з червня 2017, вже скористалися півмільйона українців!

Експорт української м’ясної та рибної продукції за перші два місяці цього року збільшився на 20,8% порівняно з аналогічним періодом у 2017 році. Українські сосиски, готова або консервована риба, ікра та морепродукти в основному постачалися до ЄС, Грузії, Молдови, Азербайджану та Білорусі.

У Тернопільській області почали будувати вітропарк, який буде складатися із 8 вітрогенераторів. Перші дві установки відкриють вже у наступному місяці.

На ДП ВО «Карпати» розпочнуть випуск сонячних панелей із товарним знаком «зроблено в Україні». Інвестором проекту стане турецько-німецька компанія «Солар Енерджи».

Виробничі потужності компанії розташовані у Косово, а центральний офіс – у Туреччині. На першому етапі виробництва буде створено робочі місця для 60 прикарпатців. Процес роботи в основному буде автоматизованим. Згодом, у рамках збільшення потужностей компанії, там працюватимуть близько 200 осіб. Обсяг інвестицій складе близько трьох мільйонів євро.

Вертольоти із запорізькими двигунами встановили 12 світових рекордів. Випробування проходили на вертодромі АТ «Мотор Січ» на вертольоті Мі-8МТВ з новими запорізькими двигунами ТВ3-117ВМА-СБМ1В серії 3.

У Державному науково-випробувальному центрі Збройних Сил України, розташованому у Чернігові, розпочали випробування роботизованого спостережно-вогневого комплексу (РСВК) «Мисливець», розробленого компанією «Конструкторське бюро «Роботікс».

У Черкаській області триває робота з відновлення двох малих гідроелектростанцій — Буцької і Воронянської. Буцька ГЕС має стати найпотужнішою на річці Гірський Тікич. Окрім того побудовано першу в області комплексну інженерну споруду з системою збору біогазу на полігоні твердих побутових відходів для виробництва енергії в селі Руська Поляна Черкаського району. Інвестиції в цю споруду склали майже 2 млн євро. У поточному році завдяки цьому вироблено вже 0,8 тисяч кіловат-годин.

Ще одна біогазова установка планується у Кіровоградській області – компанія I&U Group цього року планує розпочати будівництво біогазової установки на Новомиргородському цукровому заводі.

Автор