Військові ОС перепоховали під Слов’янськом воїнів 2-ї Світової війни та вшанували пам’ять загиблих (фото)

У День пам’яті та примирення військовослужбовці з різних військових формувань та правоохоронних органів зі складу Об’єднаних сил у селі Маяки взяли участь у перепохованні в братській могилі воїнів, що загинули в роки Другої Світової війни, визволяючи Слов’янщину.

На заході були присутні командування Об’єднаних сил, військовослужбовці різних військових частин та підрозділів, керівники району та області, жителі села, школярі місцевої школи, представники громадського об’єднання АДВІС «Плацдарм», які проводили пошук останків.

«Мене як солдата переповнює почуття гордості за тих військовослужбовців, які з честю захищали в далеких 40-х роках нашу рідну землю. І 107 солдат, яких ми сьогодні перепоховаємо, заслуговують на те, щоб ми їм віддали належну шану… На жаль, зараз на нашій землі точиться нова війна. Ворог нам знову послав випробування. І коли аналізуєш ці події, то розумієш, що є дуже багато між ними спільного», – сказав заступник Командувача Об’єднаних сил з морально-психологічного забезпечення та гуманітарних питань генерал-майор Олександр Голоднюк.

За словами голови громадського об’єднання АДВІС «Плацдарм» Олексія Юкова, були перепоховані останки 107 воїнів з 12-ї та 6-ї армій, 3-ї та 8-ї Гвардійській армій, які загинули в боях при звільненні Слов’янщини в 1941-1943 роках. На жаль, прізвища воїнів невідомі.

Усі виступаючі наголошували на тому, що сьогодні перед нашою Україною знову стоять важкі випробування. Захисники України ціною крові та сліз, ціною власного життя відстоюють мир, свободу і незалежність нашої Батьківщини. Чин поминальної літії провів капелан військової частини 3035 Нацгвардії отець Діонісій.

Після мітингу-реквієму останки воїнів-визволителів Другої світової війни були предані землі. Труни під звуки військового салюту опустили в братську могилу військовослужбовці ЗСУ та НГУ. Пам’ять загиблих присутні вшанували хвилиною мовчання та покладанням квітів.

Цього ж дня особовий склад Об’єднаних сил вшанував пам’ять загиблих льотчиків екіпажу літака аерофотозйомки ЗСУ АН-30Б, що був збитий з російського ПЗРК 6 червня 2014 року у небі над Слов’янськом неподалік с. Пришиб.

5 червня на місці трагедії було відкрито пам’ятний знак «Скорботний янгол». Присутні вшанували пам’ять загиблих хвилиною мовчання та поклали квіти.

Джерело