Петро Порошенко надав інтерв’ю німецькому виданню «Фокус» (повний текст інтерв’ю в перекладі Укрінформу)

Німецький журнал Focus супроводжував Петра Порошенка під час його робочої поїздки по Україні. Інтерв’ю Президента журналу та звіт про побачене й почуте журналістами під час поїздки опубліковані у номері видання від 5 травня. Укрінформ пропонує до уваги читачів цю публікацію у перекладі з німецької.

 

Україна сподівається на тісне співробітництво ЄС та США у питанні запровадження миротворчої місії ООН – Президент

Україна сподівається на тісне співробітництво Європейського Союзу та Сполучених Штатів Америки у питанні запровадження миротворчої місії Організації Об’єднаних Націй у окупованій частині Донецької та Луганської областей. Про це Президент Петро Порошенко заявив у інтерв’ю німецькому виданню «Фокус», відповідаючи на питання чого він очікує від зустрічі з Канцлером Німеччини Ангелою Меркель та Президентом Франції Еммануелем Макроном, яка відбудеться 10 травня у Аахені.

«Канцлер відіграла надважливу роль у боротьбі за нашу незалежність і підтримувала нас у важкі часи. Обидва лідери щойно відвідали Сполучені Штати, і я сподіваюся на тісну співпрацю США з ЄС у питанні створення миротворчої місії ООН, а також кращу координацію у питанні санкцій», – сказав Глава держави.

«Вони (санкції – ред.) – важливий важіль, який змусить Росію сісти за стіл переговорів і перейти до виконання Мінських домовленостей», – наголосив Петро Порошенко.

Він висловив тверде переконання, що у питанні встановлення миру в Україні та відновлення її територіальної цілісності «справді потрібен прорив». «Цю мету допомогла б виконати миротворча місія, яка б утворила необхідне безпекове середовище, аби сприяти проведенню вільних і чесних виборів на сході України. І, будь ласка, Росія, ми нічого неправильного від вас не вимагаємо, але поверніться до цивілізованого діалогу і відведіть свої війська», – підкреслив Президент.

На запитання видання чи очікуються нові пропозиції від президента Росії після його переобрання на посаду задля врегулювання ситуації на Донбасі, Глава Української держави сказав: «Це – дивна точка зору. Якщо Путін постійно обіцяє речі, яких не виконує, навіщо чекати на нову пропозицію?».

Петро Порошенко також зазначив, що Україна більше не довіряє Росії.

Щодо того, чи сподівається Україна на ще більшу підтримку з боку Сполучених Штатів після отримання від США, зокрема ракетних систем «Джейвелін», у тому числі за допомогою налаштованих проти Росії американських урядовців, Президент зазначив: «Джон Болтон (радник Президента США з питань національної безпеки – ред.) і Весс Мітчел (помічник Держсекретаря США – ред.) не є антиросійськими, вони є проамериканськими політиками. І вони прагнуть миру. Як і новий міністр закордонних справ, вони виступають за відправку миротворчої місії ООН. Крім того, ми говоримо про оборонну зброю. Ми абсолютно точно не нападатимемо на Росію, але користуватимемось будь-якою можливістю задля власного захисту».

Глава держави також додав, що в першу чергу прагне миру в Україні та її розвитку. «Я – Президент миру. Я мрію про мир. Ми чудово можемо розвивати свою країну, якби не війна. Ми втратили 25 % власного промислового потенціалу на Донбасі. 6% нашого ВВП витрачаємо на військово-оборонну сферу. З боку Росії на нас поширено повне ембарго. Частка РФ в українському експорті скоротилась з 33 до 9 відсотків, тепер вона складається лише з транзиту газу і продукції енергетичного комплексу»,- сказав Петро Порошенко.

Джерело

 

Переконаний, що Антикорупційний суд нам вдасться створити у першій половині року – Глава держави

Президент Петро Порошенко впевнений, що процес створення Антикорупційного суду буде завершено вже у першому півріччі поточного року. «Ми прагнемо прискорити процес утворення Антикорупційного суду. Я переконаний, що нам це вдасться у першій половині року, можливо, ще у травні. І тоді ми отримаємо наступний транш», – заявив Глава держави в інтерв’ю виданню «Фокус» під час обговорення питання співробітництва України з Міжнародним валютним фондом.

Петро Порошенко зазначив, що разом із позицією щодо необхідності подальшого посилення боротьби з корупцією, МВФ відзначає значне економічне зростання України та проведення реформ в нашій державі.

«Я пишаюся тим, що вдалося покращити інвестиційний клімат. Ми за чотири роки досягли більше, аніж за 25 років перед цим», – підкреслив Президент зауваживши, що це є не лише оцінкою МВФ, а й Світового банку.

«Ми у рейтингу Doing Business з місця 137 у 2013 році піднялися на позицію 76. Темпи економічного розвитку у цьому році очевидно зростуть на 3,5 %. Покажіть мені ще країну, якій таке вдалося в умовах війни», – також наголосив Глава держави.

Джерело

 

Президент: Чемпіонат світу з футболу у Росії – інструмент пропаганди

Президент Петро Порошенко переконаний, що Росія прагне використати проведення Чемпіонату світу з футболу 2018 року задля відновлення своєї репутації на міжнародній арені.

«Це – чистий інструмент пропаганди, аби хоч трохи відбілити заплямовану репутацію Росії. Це не має нічого спільного зі спортом. Це – питання геополітики», – сказав Глава держави в інтерв’ю виданню «Фокус».

Петро Порошенко також висловив думку, що «кожен повинен особисто вирішувати, чи їхати туди, чи ні».

Джерело

 

Отримавши автокефалію Української Православної Церкви, ми повернемося до витоків своєї історії – Президент

Президент Петро Порошенко наголошує, що порушивши питання про надання Томосу про автокефалію Православної Церкви, Україна в першу чергу прагне відстояти право на власну, незалежну церкву.

«Ми не проти когось. Візьміть церкву – кожна країна повинна мати свою власну. Виявляється, лише Україна, Білорусь і Молдова не мають такого права. Перед початком війни з Росією внутрішні сутички всередині православної церкви може й були б прийнятними. Але внаслідок російської агресії – більше ні. Російська православна церква діє за дорученням Росії», – сказав Глава держави в інтерв’ю виданню «Фокус».

«Я сподіваюся, що моє звернення до Варфоломія, константинопольського Патріарха, принесе позитивний результат і надасть нам право на власну автокефальну церкву. Українську церкву було утворено 1000 років тому у Константинополі. Ми просто повертаємось до витоків», – підкреслив Петро Порошенко.

Президент наголосив, що це має важливе значення для незалежності України, адже нарешті українці отримають право власноруч визначати церковну ієрархію і те, за якого Патріарха молитися.

«Ми ненавидимо стереотип, нібито ми – частина радянської чи російської імперії. Наше минуле у Європі. Ми намагаємось саме зараз повернутися до європейської родини. Це стосується не лише західної, а й центральної України. У 2013 році лише 35 % респондентів тут підтримували Європу, 16 % – ідею членства в НАТО. Зараз 70 % за ЄС, 56 % – за НАТО», – також акцентував Глава держави.

Джерело

 

Укрінформ пропонує публікацію інтерв’ю Президента журналу «Focus» у перекладі з німецької.

Focus: Один день з Петром Порошенком

…Під час подорожі особливо відчуваєш, наскільки країна-сусід Росії вболіває за власну ідентичність. Говорили і про зброю, і про гроші.

На Софійській площі у Києві цього ранку зібралися сотні українських прикордонників і кадетів. Із звукових підсилювачів лунає пісня про захист «Матінки України». Танцівники-народники з українськими прапорами проводять останню репетицію. На величезному плакаті надпис: «Україна вистоїть». На задньому плані стоять керівники апарату безпеки, спілкуються з іншими гостями. Всі очікують на Петра Порошенка, Президента, аби спільно з ним відзначити нове національне свято. Коли він прибуває, він вирушає до трибуни, автоматично підлаштовуючи ритм кроку під марш, що лунає.

Свято, яке тут проходить – День прикордонника, відтепер його відзначають тут не як у Росії, 28 травня, а 30 квітня. Рівно 100 років тому тут постала перша українська національна держава. Дата сповнена символізму, власне, як і місце проведення свята. Собор на Софійській площі, якому 1000 років, побудований за візантійським зразком Софії Константинопольської, являв собою основу Київської митрополії. За словами Порошенка, що він промовляє у мікрофон, Україна повинна досягти ментальної незалежності від Росії.

Упродовж останніх чотирьох років бізнесмен, власник фабрики з виробництва шоколаду, статки якого оцінюють у 835 млн євро, є главою держави, яка перебуває у стані війни. У 2014 році Росія анексувала Крим і окупувала окремі території на сході України. 10000 людей загинуло, перспективи вирішення конфлікту є примарними, майже щодня – обстріли.

До патріотичного заходу на Софійській площі доєдналися кілька десятків киян. Деяким Порошенко тисне руку. Після цього лімузин доправляє його до гелікоптера.

– Ви охоче постаєте в образі верховного головнокомандувача. Це простіше, аніж бути президентом?

– Ні, звісно ні. Я – цивільна особа.

– Ви ж самі називаєте себе президентом війни.

– Я – президент миру. Я мрію про мир. Ми чудово можемо розвивати свою країну, якби не війна. Ми втратили 25 відсотків власного промислового потенціалу на Донбасі. 6% нашого ВВП витрачаємо на військово-оборонну сферу. З боку Росії на нас поширено повне ембарго. Частка РФ в українському експорті скоротилась із 33 до 9 відсотків, тепер вона складається лише з транзиту газу і продукції енергетичного комплексу.

– Ви підкреслюєте, наскільки важливою є українська ідентичність. Складається враження, що досягти мети ви прагнете за рахунок заперечення всього російського.

– Ми не проти когось. Візьміть церкву. Кожна країна повинна мати свою власну. Виявляється, лише Україна, Білорусь і Молдова не мають такого права. Перед початком війни з Росією внутрішні сутички всередині православної церкви може й були б прийнятними. Але внаслідок російської агресії – більше ні. Російська православна церква діє за дорученням Росії. Я сподіваюся, що моє звернення до Варфоломія, константинопольського патріарха, принесе позитивний результат і надасть нам право на власну автокефальну церкву. Українську церкву було утворено 1000 років тому в Константинополі. Ми просто повертаємося до витоків.

– Що це дасть українцям?

– Це просто важливо для нашої незалежності. Ми у такий спосіб власноруч визначатимемо церковну ієрархію, і молитимемося не Путіну, і не Кирилу (голові РПЦ). Ви можете собі уявити, аби українська матір, яка втратила у війні сина, йшла до російської православної церкви? Ми ненавидимо стереотип, нібито ми – частина радянської чи російської імперії.

– Але ж спільне радянське минуле ви не можете відкинути.

– Наше минуле в Європі. Ми намагаємось саме зараз повернутися до європейської родини. Це стосується не лише західної, а й центральної України. У 2013 році лише 35 відсотків респондентів тут підтримували Європу, 16 – ідею членства в НАТО. Зараз 70 відсотків за ЄС, 56 – за НАТО. І знаєте, хто нас об’єднав? Путін.

– Отже, хоч щось добре від нього.

– Ні, насправді нічого доброго. Ми більше не довіряємо Росії.

– Ви 10 травня зустрічатиметеся з Е.Макроном і А.Меркель у Аахені – аби після довгої паузи знову поговорити про конфлікт в Україні. Чого ви очікуєте від зустрічі?

– Канцлер відіграла надважливу роль у боротьбі за нашу незалежність і підтримувала нас у важкі часи. Обидва лідери щойно відвідали США, і я сподіваюся на тісну співпрацю США з ЄС у питанні створення миротворчої місії ООН, а також кращу координацію у питанні санкцій. Вони – важливий важіль, який змусить Росію сісти за стіл переговорів і перейти до виконання Мінських домовленостей. Зрештою, нам справді потрібен прорив. Цю мету допомогла б виконати миротворча місія, яка б утворила необхідне безпекове середовище, аби сприяти проведенню вільних і чесних виборів на сході України. І, будь ласка, Росіє, ми нічого неправильного від вас не вимагаємо, але поверніться до цивілізованого діалогу і відведіть свої війська!

– Після переобрання Путін, можливо, вдасться до нових пропозицій із метою врегулювання конфлікту на Донбасі, аби позбавитись репутації агресора.

– Це – дивна точка зору. Якщо Путін постійно обіцяє речі, яких не виконує, навіщо чекати на нову пропозицію?

– Він дуже зацікавлений у проведенні чемпіонату світу з футболу без ексцесів, без бойкоту.

– Це – суто інструмент пропаганди, аби хоч трохи відбілити заплямовану репутацію Росії. Це не має нічого спільного зі спортом, це – питання геополітики. Кожен повинен власноруч вирішувати – чи їхати туди, чи ні.

*   *   *

Попри намагання України звільнитися від радянського ярма, у питанні авіаційної техніки держава й надалі довіряє перевіреним радянським «сталевим коням». Гелікоптери 36-річного віку моделі Мі-8 з президентом і його делегацією на борту сідають у Кодимі (Одеська область). Тут 200 солдатів охороняють 30-кілометровий відрізок кордону з Придністров’ям. З цього молдовського регіону, контрольованого Росією, до України потрапляють контрабандні цигарки, алкоголь і зброя. Однак найбільша загроза полягає у небезпеці проникнення росіян, аби, як у Криму і на сході України, порушити мирний устрій.  Порошенко проводить інспекцію електроніки і позашляховиків «Фольксваген», співфінансованих ЄС у рамках програми із захисту кордонів. І відзначає орденами, які отримує з рук тендітних солдаток модельної зовнішності.

*   *   *

– Україна нещодавно отримала від США летальну зброю, у тому числі ракетні системи Javelin. Ви сподіваєтесь на більшу підтримку з боку США, з тих пір, як там в уряді сидять налаштовані проти Росії «яструби» на кшталт Дж. Болтона?

– Болтон і В.Мітчел не є антиросійськими, вони є проамериканськими політиками. І вони прагнуть миру. Як і новий міністр закордонних справ, вони виступають за відправлення миротворчої місії ООН. Крім того, ми говоримо про оборонну зброю. Ми абсолютно точно не нападатимемо на Росію, але користуватимемось будь-якою можливістю задля власного захисту.

– Ви закидаєте Росії будь-які гріхи. Дехто вважає, що у такий спосіб ви намагаєтесь відволікти увагу від власних прорахунків. Яким, наприклад, ви бачите економічне майбутнє України?

– Я пишаюся тим, що вдалося покращити інвестиційний клімат. Ми за чотири роки досягли більше, аніж за 25 років перед цим.

– …Так вважає МВФ.

– Так. І Світовий банк. Ми у рейтингу Doing Business із місця 137 у 2013 році піднялися на позицію 76. Темпи економічного розвитку в цьому році очевидно зростуть на 3,5 відсотка. Покажіть мені ще країну, якій таке вдалося в умовах війни!

– Але ж цей же МВФ скаржиться на корупцію і затримав надання нового траншу.

– Ми прагнемо прискорити процес утворення Антикорупційного суду. Я переконаний, що нам це вдасться у першій половині року, можливо, ще у травні. І тоді ми отримаємо наступний транш.

– Наскільки важко ускладнювати життя потужним олігархічним групам, якщо ти сам – олігарх?

– Ну, в цьому в мене немає перешкод. Я за останніх чотири роки продемонстрував, що жоден олігарх не може розраховувати на привілеї. Навпаки: мене атакують олігархи, чиї ЗМІ поширюють фейкові новини про мене.

– Чи не могли б ви на завершення доповнити такі речення? У свій вільний час я…

– Все дуже банально. Я сплю 24 години. Тоді намагаюся реабілітуватися перед своєю дружиною і дітьми, які мене майже не бачать. Моя сім’я для мене дуже важлива.

– Я люблю гроші, тому що…

– Я не люблю гроші.

– Якщо порівнювати мою підприємницьку і політичну кар’єру, то…

– Я б сказав, я стараюся у бізнесі, й роблю все можливе, як політик, адже від цього залежить майбутнє моєї великої нації. Якщо потрібно буде – готовий віддати за це і своє життя.

*   *   *

Довідка: Focus («Фокус») – сучасний німецький суспільно-політичний щотижневик, що разом iз Spiegel та Stern входить у трiйку найбільш авторитетних і популярних німецьких журналів. Заснований 18 січня 1993 року. Видається компанією Hubert Burda Media. Головний офіс редакції знаходиться в Берліні. У 2017 році нараховував 4,62 млн читачів. У першому кварталi цього року було продано 425 737 одиниць журналу.