«Вільна преса» чи «Відповідальна преса»?

Mason Lemberg

Кажуть, що сьогодні день вільної преси.

Про вільну пресу я можу розказати багато, маю великий досвід вільного спілкування з вільною пресою, внаслідок чого перебуваю в бані в:

  • РадіоДНР – кузніци ганьок герман, яке чомусь носить назву Радіо Свобода і досі фінансується коштом американських платників податків.
  • Бережанської філії Голосу Америки.
  • Дойче Велле.
  • “Української” “Правди”.
  • … і багатьох інших, менш вагомих представників “вільної преси”

За 4 роки спостережень за “вільною пресою” в Україні і світі я зробив однозначний висновок про те, що мета “вільної преси” ніяким чином не співвідноситься з поняттями “конструктив”, “суспільство”, “добробут”, “держава”.

Мета “вільної преси” діаметрально протилежна і співвідноситься з поняттями “агресія”, “розбрат”, “маніпуляція”, “брехня” і як наслідок – “окупація”.
Бо тільки тоді “вільна преса” почувається “на коні”.
Бо тільки тоді це приносить їй перегляди, гроші, рейтинги і політичні дивіденди хазяям “вільної преси”.
Бо тільки тоді це приносить напівпритомним представникам “вільної преси” славу і можливість самолюбування.

Тому я вважаю, що діяльність тих, хто називає себе “вільною пресую”, є злом і загрозою не тільки для України, а й для всього демократичного цивілізованого світу. Тому що, прикриваючись нібито свободою слова, нам несуть брехню, джинсу, заказуху, методички мгб днр (я не забув, так), методички столярових (я не забув, так) і просто якусь дічь, бо вона викликає хайп, приводить до додаткових переглядів і поширень.

Тому, я вважаю, що таке поняття як “вільна преса” і, як наслідок, таке поняття як “свобода брехні”, яку маскують свободою слова, мають назавжди відійти в минуле, і це одна з запорук виживання демократичних країн західного світу.

Тому я вважаю, що “вільну пресу” повинна замінити “відповідальна преса”. Відповідальна в усіх сенсах: і з точки зору відповідального ставлення до якості матеріалів, і з точки зору наявності відповідальності за створювані матеріали.

Борони, Боже, щоб ви подумали, що я за цензуру. Ні, я проти цензури, темників. Нехай пишуть що хочуть і як хочуть.

Я за те, щоб люди, які захотіли слави та самолюбування ціною інтересів держави, ціною зради державі та ціною грошей, несли відповідальність як люди, які зрадили державі, а не прикривалися свободою слова та вільною пресою.

І це я буду відстоювати.