ГПУ проведено ряд обшуків на підприємствах в рамках розслідування умисного ухилення від сплати податків

Генпрокуратурою проведено ряд обшуків на підприємствах в рамках розслідування умисного ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах підприємствами-експортерами сільськогосподарської продукції.

Департаментом з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генеральної прокуратури України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом умисного ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах підприємствами-експортерами сільськогосподарської продукції та зловживання службовим становищем службовими особами Державної фіскальної служби України, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 212, ч. 2 ст. 364 КК України.

У ході досудового розслідування встановлено, що ряд суб’єктів підприємницької діяльності з ознаками фіктивності здійснюють незаконну підприємницьку діяльність, направлену на переміщення сільськогосподарської продукції за межі території України.

Придбання сільськогосподарської продукції підприємствами документально не відображено, а для її виробництва відсутні необхідні умови (власні або орендовані земельні ділянки, складські приміщення, транспортні засоби, основні засоби, наймані працівники), що свідчить про проведення операцій з легалізації товарів невстановленого походження. Експортована продукція закуповується у населення за готівку, без відповідного утримання податку на доходи фізичних осіб. Крім того, зазначеними підприємствами не декларується та відповідно не сплачується податок на прибуток.

В ході слідства отримано ухвали Печерського районного суду м. Києва про проведення обшуків в ДП «Миколаївський морський торговельний порт», TOB «Морський спеціалізований порт Ніка- Тера» та TOB «ТІС-Зерно».

Джерело

Автор