Українські парламентарії під час сесії ПАРЄ у Страсбурзі взяли участь у дебатах (фото)

«Потрібно посилювати санкції проти Росії, інакше ми всі маємо розділити відповідальність за неспроможність захистити українських і сирійських дітей від вбивств і поранень», – наголосила Ірина Геращенко під час дебатів у ПАРЄ

26 квітня 2018 року відбулись дебати про роль Європи в ініціюванні мирних процесів у Сирії у рамках другої частини сесії Парламентської Асамблеї Ради Європи.

Під час свого виступу Перший заступник Голови Українського парламенту Ірина Геращенко висловила співчуття цивільному населенню Сирії, яка переживає масштабну  гуманітарну катастрофу.

«Російська Федерація мала бути гарантом знищення хімічної зброї. Натомість, за повного сприяння російських військових, режим Башара Асада продовжує використовувати заборонену хімічну зброю проти своїх громадян. Від цього хаосу й міграційних проблем також виграє Росія, яка зацікавлена в послабленні ЄС, в створенні нових безпекових і економічних проблем на континенті», – зауважила Перший заступник Голови Верховної Ради України.

Перший віце-спікер Ірина Геращенко також зосередила увагу присутніх на подібності дій Росії у Сирії, Україні та Великій Британії, зауваживши, що кремлівський уряд не цурається використовувати зброю різного походження – чи то хімічну, чи отруту, чи протипіхотні міни, чи важку зброю, заборонену Мінськими домовленостями з метою дестабілізації ситуації у світі.

Ірина Геращенко, також нагадала про безпекову та гуманітарну ситуацію на Донбасі, зокрема, про постійні обстріли цивільних населених  пунктів, внаслідок яких гинуть та отримують тяжкі травми українці. Окрім того, вона зазначила про систематичні порушення прав людини в окупованому Криму.

Вона закликала посилити санкції проти Росії, яка зловживає правом вето, блокує всі рішення Радбезу ООН. За її словами, безкарність РФ поглиблює гуманітарну катастрофу в Сирії та Україні.

«Потрібно посилювати санкції проти Росії, інакше ми всі маємо розділити відповідальність за неспроможність захистити українських і сирійських дітей від вбивств і поранень», – підкреслила політик.

Джерело

 

Ірина Геращенко: «Українська делегація щиро вітає антикорупційний процес, який відбувається в ПАРЄ»

Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко під час чергового засідання сесії Парламентської асамблеї Ради Європи 26 квітня 2018 року взяла участь у дебатах щодо корупції всередині ПАРЄ.

У своєму виступі вона, зокрема, звернула увагу присутніх на принципи доброчесності, на яких має базуватись Асамблея. Українська делегація, за її словами, завжди принципово відстоювала цінності Асамблеї і системно вказувала на порушення базових принципів з боку колишніх керівників.

«Ми були свідками того, коли рік колишній президент ПАРЄ не дотримувався слова про самовідсторонення з посади через порушення етичних норм. Після відставки колишнього президента Педро Аграмонта і його колег, змін майже не відбулося. Але він не поніс жодної відповідальності за свої дії, за несанкціоновану поїздку до режиму Башара Асада, яку він здійснив як президент нашої Асамблеї в дні хімічної атаки проти сирійських дітей», – наголосила Ірина Геращенко.

Водночас Перший віце-спікер українського парламенту також окреслила широкий спектр проблем, пов’язаних із корупцією в ПАРЄ.

«Російська делегація вже 3 роки відсутня в цьому залі, але ми відчуваємо її серйозний вплив через лобістів і групи підтримки, які блокують дебати по отруєнню в Солсбері, війну на Донбасі чи незаконні вибори в окупованому Криму», – зазначила політик.

За її словами, корупція, підкуп, шантаж є елементами гібридної війни та методами, які, на жаль, застосовуються зараз і в ПАРЄ та грубо порушують норми і принципи діяльності Ради Європи та її Парламентської Асамблеї.

«Закривати очі на подібні факти – неприпустимо з точки зору додержання демократичних стандартів урядування в ЄС. Безумовно, вже зараз мають бути відсторонені від роботи всі причетні до порушень співробітники секретаріату, а політики, забруднені в корупційних скандалах, повинні негайно скласти мандат членів ПАРЄ. Асамблея повинна вимагати нульової толерантності до корупції у будь-яких її проявах», – наголосила Ірина Геращенко.

Вона також зазначила, що представники української делегації завжди захищали демократичні принципи діяльності ПАРЄ, докладали й надалі докладатимуть усіх необхідних зусиль у боротьбі з проявами корупції та російського лобізму в Асамблеї.

Представники української делегації взяли активну участь в дебатах. Леонід Ємець повідомив присутніх про боротьбу з корупцією в Україні та анонсував створення в Україні антикорупційного суду. Він також запропонував створити європейський антикорупційний суд. Інший член української делегації Олексій Гончаренко жорстко поставив питання відповідальності Генерального секретаря Ради Європи Т. Янгланда за бездіяльність по відношенню до фактів корупції в секретаріаті. Сергій Власенко зосередив увагу, що країни – члени ПАРЄ не виконують резолюції Асамблеї, і це породжує безкарність. Борислав Береза нагадав непоодинокі факти «проштовхування» потрібних Кремлю рішень проросійськими лобістами в Асамблеї, а Асамблея закривала очі на ці очевидні речі.

Олена Сотник виступала від юридичного комітету засудивши комісію за те, що вона не розглянула поїздку в Сирію та закликала національні парламенти провести розслідування по епізодах і прізвищах, що звучали у доповіді.

Своєю чергою, доповідачка Петра де Суттер в своїй доповіді зазначила, що вперше ПАРЄ переживає таку кризу і в таких умовах багато членів ПАРЄ відчули зраду внаслідок того, що декілька політиків зрадили ключові принципи цієї організації.

Джерело

 

Українські парламентарії під час сесії ПАРЄ у м. Страсбург взяли участь у дебатах “Подальші дії за доповіддю незалежного слідчого органу щодо тверджень про корупцію в Парламентській Асамблеї”

Дебати відбулися за терміновою процедурою 26 квітня.

Член української делегації О.Сотник, висловлюючи думку від імені Комітету ПАРЄ з юридичних питань і прав людини, акцентувала увагу парламентаріїв на тому, що виборці очікують від них відповідальності. «Прозорість, відповідальність та чесність – це якості, які визначають легітимність парламентаріїв. Комітет має кілька коментарів до доповіді, які, в основному, стосуються політичної відповідальності та необхідності діяти відповідно до принципів та стандартів Ради Європи», – зазначила вона.

Член української делегації С.Кіраль, в якості представника Європейської консервативної групи, наголосив, що Рада Європи була, є і буде головною організацією в Європі, метою якої є запобігання міждержавному насильству, деградації суспільства, жорстокості та варварства, які неодноразово мали місце у 20 столітті. «Ми повинні залишатися об’єднаними, незважаючи на будь-які спроби дискредитувати нашу Організацію, чи то корумпованими діями окремих членів або скоординованими кампаніями цілих держав-членів», – наголосив він. С.Кіраль закликав парламентаріїв працювати над зміною правил процедури, щоб бути більш відповідальними в майбутньому.

Член української делегації Л.Ємець звернув увагу на те, що корупція – страшне захворювання для будь-якої країни. Якщо їй дозволять розвиватися безконтрольно, то дуже скоро не буде жодного законного судового рішення чи уряду в країні. Всі державні інституції будуть для власних громадян ні до чого, бо вони будуть знати, що будь-яку позицію чи рішення можна придбати, якщо хтось має достатньо грошей. Крім того, будь-який зовнішній ворог може легко зруйнувати чи підкорити державу, ослаблену корупцією. «Беручи той факт, що на цей день ми розслідуємо корупцію в Парламентській асамблеї Ради Європи, ця проблема вийшла далеко за межі окремих суб’єктів міжнародної спільноти і її потрібно ретельно вирішувати», – зазначив парламентарій.

Член української делегації О.Гончаренко наголосив, що на його думку не всі імена, причетні до корупції, були згадані в доповіді і що ця корумпована група все ще працює в Асамблеї. Їх наступна мета – повернути Росію до Асамблеї без жодних санкцій. Вони будуть використовувати будь-які механізми для досягнення власних цілей. О.Гончаренко закликав парламентаріїв були обережними. «Коли нам будуть казати: “Ми повинні змінити правила. Нам потрібний міжпарламентський діалог», маємо не забувати історію з П.Аграмунтом та звітом про корупцію в Парламентській Асамблеї», – наголосив він.

Член української делегації С.Власенко підкреслив, що корупція іноді може бути використана як форма гібридної війни однією державою-членом Ради Європи проти іншої, так само, як і для втручання у вибори, і це є абсолютно неприйнятним. «Головне питання – це відповідальність. Необхідно карати тих, чия участь у корупції підтверджена слідчими органами. Парламентарії знайомі з ситуацією, коли деякі країни ігнорують резолюції Асамблеї. Необхідно почати з самих себе: необхідно почати виконувати наші рішення проти тих членів, чия участь у корупції була підтверджена органом розслідування та рішенням Комітету з правил процедури, імунітетів та інституційних справ. Ми повинні бути обережними, оскільки ми не судовий орган, і ми не маємо юридичних інструментів, але коли це очевидно, ми повинні дотримуватися обов’язків – політичних, дисциплінарних або будь-яких інших видів», наголосив С.Власенко і закликав парламентаріїв до дій.

Заступник Голови Української делегації С.Соболєв наголосив, що корупція – проблема не національна, це проблема для всього світу. «Після місяців роботи розслідування у межах Парламентської асамблеї, маємо 198 сторінок фактів, і лише одне ім’я підозрюваного. Цього недостатньо», – зазначив він. С.Соболєв висловив сподівання, що цього року ми зможемо зупинити корупцію в ПАРЄ, бо, згідно з Кодексом поведінки, ми робимо електронні декларації, і всі подарунки, готелі та послуги повинні бути внесені в електронну декларацію. Основна ідея зупинки корупції – не тільки в цій будівлі ПАРЄ, але і в усьому світі.

Член української делегації Б.Береза наголосив, що факти у звіті показують, що наші структури зазнають впливу, і якщо не буде покарання, це ще більше дискредитує Парламентську асамблею та наші установи. Звіт має стати початком процесу очищення, а не нових приховувань. Щоразу, коли виникає питання про корупцію, згадується Росія, а Парламентська Асамблея просто закриває на це очі. Деякі парламентарії хочуть повернути Росію до Парламентської Асамблеї. Вони мотивовані шляхетними цілями, хоча Росія порушує всі свої угоди, не реалізує жодних резолюцій, ігнорує права людини і фактично руйнує європейську демократію, у тому числі через своїх лобістів. Можливо, члени Асамблеї мають визнати, що Росія справді впливає на події не тільки тут, але і в Європейському Парламенті та інших установах.

Член української делегації І.Геращенко акцентувала увагу парламентаріїв на тому, що українська делегація високо оцінює антикорупційні ініціативи Асамблеї. Тому потрібно звільнити Асамблею від політиків, які її руйнують, а також представників секретаріату, які порушили етичні норми. «Асамблея повинна відновити свої основні принципи доброго поводження. Корупція, хабарництво та шантаж сьогодні є складовою частиною гібридної війни. Всі ці методи дуже добре працюють у Парламентській асамблеї Ради Європи. Ось чому результатом цих дебатів має бути не тільки засудження винуватців, але і покладення на них відповідальності. Ключовим питанням для репутації Організації та наших політичних груп є залучення до нашого електорату повідомлення про те, що керівництво, звинувачене у порушенні етичних норм та основних принципів Асамблеї, несе відповідальність і ми маємо зробити все можливе, щоб попередити та виключити корупцію», – наголосила І.Геращенко.

Під час поточних дебатів на тему: «Роль Європи в миротворчих ініціативах в Сирії» член української делегації Б.Береза, виступаючи від Групи Європейської народної партії, зазначив, що європейські ЗМІ регулярно повідомляють про вбивство цивільних осіб в Сирії. Війна починає набувати глобального характеру. Все що відбувається в Сирії перебуває поза межами верховенства права. Потрібно покарати всіх винних осіб.

Член української делегації С.Власенко наголосив, шо катастрофа, гуманітарна катастрофа, війна, міграційна криза, внутрішні переселенці, вбивства, хімічна зброя – це слова, пов’язані з війною в Сирії. Однак є ще одне слово, пов’язане з війною в Сирії: безкарність. Асамблея відреагувала, коли троє парламентаріїв з різних політичних груп спонтанно відвідували Сирію та підтримали Асада. Це мало ефект. Тому ми повинні реагувати так само, використовуючи всю нашу владу, щоб припинити війну в Сирії та зупинити безкарність.

Член української делегації І.Геращенко акцентувала увага на тому, що Російська Федерація намагається послабити Європейський Союз і створює нові проблеми економічної безпеки. Україна співчуває та розуміє населення Сирії, ця катастрофічна війна призвела до гуманітарної трагедії. Протягом чотирьох років Україна та її громадяни є жертвами гібридної війни. У Сирії Російська Федерація використовує хімічну зброю. Ми не можемо припинити вбивство мирних жителів. Ми повинні посилити наші санкції проти Росії; інакше нам доведеться взяти на себе відповідальність і сказати, що ми не можемо захистити українських дітей від вбивств.

Член української делегації О.Гончаренко наголосив, що в Сирії жахлива катастрофа, яку світ не зміг поки що зупинити. Все це відбувається через покровителя режиму Асада – Путіна. О.Гончаренко також поінформував членів Асамблеї про діяльність Голови комітету у закордонних справа Думи Російської Федерації і його присутність в Асамблеї на цій сесій, незважаючи на те, він знаходиться під санкціями Європейського Союзу, Сполучених Штатів Америки та Канади.

Під час дебатів на тему: «Правові проблеми, пов’язані з гібридними війнами та зобов’язаннями у сфері прав людини» член української делегації С.Власенко підкреслив важливість теми гібридної війни. «Гібридна війна – нове явище. Зараз є перша спроба серйозно обговорити це важливе явище. Гібридна війна складається з невійськової діяльності в поєднанні з кібер-атаками, кампаніями дезінформації, фальшивими новинами та втручанням у вибори, вона також приймає інші форми», – зазначив парламентарій. Він висловив думку, що ці форми проявляються щороку, а також будуть нові. Асамблея повинна стежити за проблемою і послідовно та постійно боротися з нею. Необхідно відслідковувати події та вживати суворі заходи протидії у цій сфері.

Під час дебатів на тему: «Боротьба з організованою злочинністю шляхом полегшення конфіскації незаконних активів» член української делегації С.Кіраль поінформував членів Асамблеї, що сьогодні існують сучасні кримінальні мережі в різних регіонах. В Україні та інших країнах, більшість реформ провокують сильний спротив та вимагають активного залучення міжнародних організацій. Тому на міжнародному рівні потрібно зосередити увагу на державах з великими інституціями та сприяти боротьбі з організованою злочинністю.

Цього дня також відбулися дебати за терміновою процедурою «Копенгагенська декларація: оцінка та подальша діяльність».

Джерело