Глава держави відвідав ВПС «Кодима» в Одеській області на українсько-молдовському кордоні (фото, відео)

Міцний кордон є ключовим елементом незалежності і важливим елементом системи нацбезпеки держави – Президент

 

Президент Петро Порошенко наголошує, що міцний кордон є ключовим елементом незалежності України і важливим елементом удосконаленої системи національної безпеки держави.

«Ключовим оплотом і елементом нашої незалежності є український суверенітет над українською землею. Кордон має бути надійно захищений. І саме тому я приділяю стільки уваги розвитку прикордонних військ, прикордонної служби», – наголосив Президент під час виступу у Відділі прикордонної служби «Кодима», який відвідав у день 100-річчя прикордонної служби України в ході робочої поїздки до Одеської області.

Він зауважив, що прикордонники досягли величезного прогресу за останні чотири роки: взаємодія з партнерами України, в тому числі з країнами НАТО; пріоритет бюджетного фінансування. «За моїм наказом майже 6% ВВП витрачається на сектор оборони та безпеки. І прикордонники отримують належне фінансування. Для мене це є абсолютно принциповим пріоритетом», – підкреслив Президент.

«Минулого року, коли, внаслідок недоліку бюджетного процесу, ми побачили, що рівень фінансування кожного прикордонника є недостатнім по відношенню до ЗСУ, мною було негайно скликане засідання РНБО і ця несправедливість була усунута. Бо ви – еліта української нації. Ви часто-густо з ризиком для життя захищаєте нашу незалежність, суверенітет і територіальну цілісність», – наголосив Глава держави.

Президент назвав важливою і законодавчу підтримку прикордонників. «В Парламенті зараз знаходиться внесений мною, як Президентом України, і підтриманий Верховною Радою в першому читанні закон «Про національну безпеку України», де чітко визначено роль і місце, функції Державної прикордонної служби», – сказав Петро Порошенко.

Також він нагадав, що днями підписав Закон щодо кардинального підвищення відповідальності за незаконний перетин кордону, в тому числі іноземцями. «Підвищення відповідальності за злісну непокору законним розпорядженням працівників прикордонної служби, військовослужбовців, за невиконання рішення про заборону в’їзду до України. Ви маєте бути захищені законом і я зроблю все для цього необхідне», – наголосив Глава держави.

Президент повідомив про те, що у Парламенті нині обговорюється ініціатива із відновлення кримінальної відповідальності за незаконний перетин кордону, «яку так необачно було скасовано декілька років тому». «Впевнений, що знайдеться у Парламенті необхідна єдність для того, щоб цей Закон був проведений якомога швидше», – сказав Петро Порошенко.

Джерело

 

Президент українським прикордонникам: Ваш патріотизм і професіоналізм є запорукою спокою в державі

 

Професійна та якісна служба військовослужбовців Державної прикордонної служби України є гарантією спокою в державі, переконаний Президент Петро Порошенко.

«Я дякую кожному з вас за службу. Я переконаний, що ваш патріотизм і ваш професіоналізм є запорукою спокою в державі. Я від імені українського народу хочу висловити щиру подяку всьому особовому складу Державної прикордонної служби України», – сказав Глава держави під час відвідання ВПС «Кодима» у Одеській області.

Президент особливо акцентував на тому, що саме українські прикордонники першими зіткнулися з російським агресором. «Вони першими стали на захист української землі у 2014 році. Першими, зайнявши кругову оборону, отримавши удар в спину диверсійних груп, які пройшли на територію України, і першими віддали життя для того, щоб ворог не потрапив на нашу землю. Вважаю, що ім’я кожного українського прикордонника золотими літерами має бути вписане в історію нашої держави», – сказав Петро Порошенко.

Глава держави зазначив, що українці щодня укріплюють незалежність нашої держави. За його словами, це відбувається тому, що відновлюється і створюється знищена українська армія, українські Збройні Сили. Він зауважив, що сьогодні авторитетні міжнародні видання називають українську армію на 8-му місці серед європейських армій, велика кількість генералів наших партнерів по НАТО приїжджають в Україну і не вірять, що ми це зробили за чотири роки.

«Це є утвердження нашої незалежності. Бо армія – це одна із головних опор, компонентів української державності», – переконаний Президент. Так само, як українська мова, яку нарешті почали захищати і розвивати, та українська церква, додав Петро Порошенко. Глава держави наголосив, що питання створення єдиної православної церкви було одним із ключових, зокрема і у його передвиборчій кампанії: «Моє завдання і моя мрія об’єднати державу, щоб українська церква була єдиною помісною православною і українською, а не керувалася з сусідньої держави-агресора. Коли росіяни і РПЦ стверджують, що Україна є їхньою канонічною територією – це і є зазіханням на територіальну цілісність нашої держави. І ми ніколи її не віддамо».

Глава держави нагадав, що розпочав сьогоднішній день із урочистостей на Софійській площі у Києві, де вручив дипломи випускникам Національної академії імені Богдана Хмельницького, які успішно здали іспити. Він зазначив, цього дня молоді офіцери приєдналися до славетної когорти українських захисників кордону.

Президент також повідомив, що сьогодні підписав дуже важливий Указ про встановлення Дня прикордонника 30 квітня. «Саме цю дату українські прикордонники тепер будуть відзначати замість того, щоб святкувати свято іноземної держави, яке було започатковано Прикордонними військами КДБ СРСР», – зауважив Президент.

«Як Президент, як громадянин хочу кожного з вас привітати з новим Днем прикордонника України, новою датою українського героя-прикордонника, коли кожен українець буде мати можливість відсвяткувати і привітати вас, і подякувати вам за вашу нелегку службу», – звернувся Петро Порошенко до військовослужбовців прикордонного відділу «Кодима».

Президент також вручив військовослужбовцям високі державні нагороди та чергові звання.

По завершенні урочистої частини Голова Держприкордонслужби Петро Цигикал продемонстрував Петру Порошенку техніку та технічні засоби, що застосовуються для охорони державного кордону. Також Глави держави ознайомився із роботою центру управління службою загону «Кодима» та з побутовими умовами розміщення особового складу відділу.

Відділ прикордонної служби «Кодима» створений 16 серпня 2008 року на базі прикордонної комендатури «Кодима» Котовського прикордонного загону. Підрозділ у складі 153 військовослужбовців охороняє ділянку Державного кордону України з Республікою Молдова на її придністровському сегменті протяжністю 39 км. До складу відділу прикордонної служби «Кодима» входить два пункти-пропуску через Державний кордон України для автомобільного сполучення: міждержавний пункт-пропуску «Олексіївка» та місцевий пункт-пропуску «Шершенці».

Джерело

 

Президент на Одещині вручив нагороди прикордонникам

 

Президент Петро Порошенко під час відвідання відділу прикордонної служби «Кодима» на Одещині вручив нагороди прикордонникам.

За значний особистий внесок у справу охорони державного кордону, захист державного суверенітету та територіальної цілісності України, відродження військово-історичної спадщини та з нагоди Дня прикордонника Глава держави відзначив 12 співробітників Державної прикордонної служби.

Так орден «За мужність» ІІІ ступеня отримав полковник Владислав Побережник. Орденом Данила Галицького нагороджено підполковника Олексія Зоріна, полковника Віталія Лопату та полковника Руслана Цапюка. Ще 8 прикордонників отримали медалі «За військову службу Україні», «За бездоганну службу» ІІІ ступеня та «Захиснику Вітчизни».

Президент зауважив, що за мужність, виявлену в боях з російськими окупантами, більше 800 воїнів-прикордонників були нагороджені державними нагородами України, з них двом присвоєно почесне звання Героя України.

«В запеклих боях з агресором 70 мужніх, героїчних прикордонників віддали своє життя задля захисту України», – зазначив Глава держави. Присутні вшанували їхню пам’ять хвилиною мовчання.

Джерело

Автор