У Раді Європи окреслили подальшу маршрутну карту децентралізації

«Децентралізація є однією з найбільш успішних реформ, яка реалізується в Україні у співпраці з Радою Європи і Європейським Союзом. Затверджений в лютому 2018 року новий план дій Ради Європи для України на 2018-2021 роки щодо децентралізації передбачає продовження маршрутної карти не тільки з об’єднання і підсилення громад, а й щодо впровадження секторальної децентралізації. Це поетапна інструкція для громад щодо забезпечення нової якості в освіті, охороні здоров’я, адміністративних і соціальних послугах, безпечного і комфортного життя наших громадян». Про це під час виступу на «круглому столі» з питань децентралізації у штаб-квартирі Ради Європи у Страсбурзі заявив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко.

Серед основних пунктів Плану – завершення процесу удосконалення законодавства про об’єднання та співробітництво територіальних громад; секторальна децентралізація та підвищення якості сервісів,  реформування адміністративно-територіального устрою; сприяння гендерній рівності.

Клаудіа Лучіні, Директор з питань демократичного врядування та антидискримінації Генерального директорату-II з питань демократії відмітила, що План дій для України на 2018-2021 рр. направлений на допомогу Україні у впровадженні ключових реформ. Вона зазначила, що такий  «круглий стіл» проводиться вперше, і такі формати спілкування та дискусій будуть проводитись і надалі.

Основне питання «круглого столу» — обговорення та напрацювання позиції щодо законодавчого регулювання питання дотримання законності в діяльності органів місцевого самоврядування в Україні.

«Передавши місцевій владі ресурси, повноваження, можливості,  центральна влада має забезпечувати дотримання прав і свобод громадян відповідно до Конституції. Тому нам потрібно знайти інструмент, який можна назвати по-різному —  адміністративний нагляд, контроль за дотримання законодавства, — який, базуючись на  принципах Європейської хартії місцевого самоврядування та європейського законодавства, буде рамкою для посилення співпраці центральної і місцевої влади. А головне – рамкою, яка даватиме можливості  для розвитку громад. Тому що загальна мета і місцевого самоврядування, і центральної влади – покращення рівня життя українців, впровадження якісних сервісів і розвиток людського потенціалу. Тож маємо знайти спільне і компромісне рішення», — зазначив Геннадій Зубко.

Він повідомив, що Мінрегіоном у 2016 році був розроблений проект закону щодо посилення відповідальності посадових осіб та органів місцевого самоврядування за прийняття рішень, що порушують Конституцію та закони України, який отримав позитивний висновок від Ради Європи.

Георг Мільбрадт, Спецпосланник Уряду Німеччини з питань децентралізації в Україні відмітив позитивні результати реформи в Україні, професіоналізм та відповідальність Мінрегіону у її впровадженні. Він зазначив, що головне завдання сьогоднішньої дискусії – знайти компроміс між всіма учасниками «круглого столу» задля того, щоб реформа децентралізації та місцевого самоврядування й надалі відбувалась ефективно.

Нагадаємо, що заходи у Страсбурзі організовані  за сприяння програми  Ради Європи «Децентралізація і реформа місцевого самоврядування в Україні» спільно з програмою «U-LEAD з Європою». В обговоренні беруть участь Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України В’ячеслав Негода, представники Ради Європи, Спецпосланник Уряду Німеччини з питань децентралізації в Україні Георг Мільбрадт, народні депутати України, керівники профільних асоціацій місцевого самоврядування (Асоціації міст України, Української асоціації районних та обласних рад, Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад, Асоціації об’єднаних територіальних громад).

Джерело