На базі закладу МОЗ створять відділення для лікування ПТСР у ветеранів війни та членів їхніх родин

Таким чином МОЗ планує розширити профіль “Українського госпіталю для воїнів-інтернаціоналістів “Лісова поляна” Міністерства охорони здоров’я України”. Госпіталь і надалі надаватиме послуги воїнам-інтернаціоналістам, але робитиме це якісніше, на засадах доказової медицини, додавши послуги у сфері психічного здоров’я.

Лікування тут буде доступним для усіх категорій ветеранів – і афганців, і ветеранів АТО, членів їх сімей та людей, які постраждали внаслідок військових дій.Форма власності закладу не змінюватиметься. Так само не йдеться про закриття закладу. Найближчим часом буде оголошено конкурс на посаду керівника закладу, завданням якого буде покращити якість надання допомоги ветеранам.

У госпіталі планують підвищити рівень надання медичної допомоги у сфері психічного здоров’я. Сьогодні приблизно 40% усіх пацієнтів госпіталю лікують порушення психіки, поведінки та захворювання нервової системи. Водночас, у закладі немає жодного психолога або психотерапевта. Саме для цього створюється додаткове відділення. До роботи у новоствореному відділенні залучатимуть високопрофесійних фахівців, навколо яких у майбутньому буде формуватися навчально-практичний центр для спеціалістів з регіонів. Тут будуть впроваджені сучасні світові практики організації супроводу пацієнтів: від лікування до реабілітації та підтримки після повернення у громаду.

Посттравматичний стресовий розлад (ПТСР) виникає внаслідок психотравмуючих подій. Світова статистика свідчить, що від 11% до 30% ветеранів з різних країн світу стикаються з з цим розладом. Достовірна статистика для України відсутня, водночас відомо, що охоплення послугами з підтримки психічного здоров’я ветеранів є недостатнім.

Джерело