Держкомтелерадіо не дав дозволу на ввезення в Україну 10 тисяч екземплярів книги, що пропагує державу-агресора

Держкомтелерадіо відмовив ТОВ «Якабу Трейд» у видачі дозволу на ввезення з території держави-агресора книги Олени Качур «Как жили на Руси» (видавець – ООО «Манн, Иванов и Фербер», м. Москва) у кількості 10 тис. примірників.

Наказ про відмову видано на підставі негативного висновку експертної ради Держкомтелерадіо з питань аналізу та оцінки видавничої продукції щодо віднесення її до такої, яка не дозволена до розповсюдження на території України.

Експерти визнали, що у цьому виданні, розрахованому на дитячу читацьку аудиторію, присутні ознаки пропаганди держави-агресора та звичної вже для російських пропагандистів практики фальшування історії Київської Русі, невизнання Української держави. Відповідно до Закону України «Про видавничу справу» видавнича продукція, що містить матеріали, зміст яких спрямований на порушення суверенітету і територіальної цілісності України, не може бути дозволена до розповсюдження на території України.

Загалом, починаючи з 22 травня 2017 року, Держкомтелерадіо надав суб’єктам господарювання дозволи на ввезення 14 453 найменувань видавничої продукції з території держави-агресора, а також з тимчасово окупованих територій України. Водночас надано 46 відмов у видачі дозволів на підставі негативних висновків експертної ради Держкомтелерадіо у зв’язку з невідповідністю видань критеріям оцінки видавничої продукції, що дозволена до розповсюдження на території України. Ще 460 відмов надано у зв’язку з поданням суб’єктами господарювання не в повному обсязі пакетів документів, необхідних для одержання дозволу, або виявлення у поданих документах недостовірних відомостей.

Нагадаємо, що 1 січня 2017 року набув чинності Закон України «Про внесення змін у деякі закони України щодо обмеження доступу на український ринок іноземної друкованої продукції антиукраїнського змісту». Відповідно до закону, не може бути ввезена на митну територію України видавнича продукція, яка за своїм змістом спрямована на ліквідацію незалежності України, зміну конституційного ладу насильницьким шляхом, порушення суверенітету і територіальної цілісності держави, підрив її безпеки, незаконне захоплення державної влади; пропагує війну, вчинення терористичних актів; пропагує комуністичний та/або націонал-соціалістичний (нацистський) тоталітарні режими та їхню символіку; розпалює міжетнічну, расову, релігійну ворожнечу; посягає на права і свободи людини; пропагує державу-агресора, зокрема її органи влади, представників органів влади, працівників культури та інших сфер держави-агресора, які публічно підтримують окупацію території України; використовує шаржування державних символів України (Державного Герба, Державного Прапора, Державного Гімну) у будь-якому вигляді.

Джерело